Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Μια καθόλου τυχαία σύμπτωση «Αυγής» - «Καθημερινής»

Η «Αυγή», στις 23/10/2013, στο κύριο άρθρο της έγραφε: «Ο Σαμαράς βυθίζεται στη χρεωκοπία, που αποκτά ήδη νέες πολιτικές διαστάσεις. Ο κυβερνητικός σύμμαχος, το ΠΑΣΟΚ, εξαερούται... Εκτίθεται όχι μόνο απέναντι στην ελληνική κοινωνία, αλλά και έναντι των τροϊκανών, οι οποίοι έχουν φρίξει με το μέγεθος της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής των εγχώριων ελίτ, παρ' ότι συμπράττουν μαζί τους. Είναι χαρακτηριστική η φράση αξιωματούχων του συστήματος της τρόικας πως "οι πλούσιοι στην Ελλάδα δεν αγαπούν τη χώρα τους". Τα πρώτα δείγματα ιδιωτικοποιήσεων με ωφελημένη τη διαπλοκή των "κολλητών" του Μαξίμου επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση».

Η «Καθημερινή», στις 24/10/2013, έγραφε στην πρώτη σελίδα: «Με δεδομένο, συνεπώς, τον διαφαινόμενο μη επαναπατρισμό των ψηφοφόρων από τη Χρυσή Αυγή στη Ν.Δ. και τη θλιβερή απομείωση της εκλογικής βάσεως του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση εγείρει προς πάσα κατεύθυνση το φάσμα της ενδεχόμενης ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Παράδοξο ότι οι Ευρωπαίοι δεν φαίνεται να πανικοβάλλονται με ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ενας από τους λόγους ίσως είναι ότι η κυβέρνηση κωφεύει ή, στην καλύτερη περίπτωση, δεν αντιδρά στις διάφορες καταγγελίες - ασχέτως της βασιμότητός τους - εναντίον μιας ολιγομελούς ομάδος που συγκροτεί την ανώτατη οικονομική τάξη της χώρας, προς την οποία επιδεικνύεται ανοχή, κατά την άποψη Ευρωπαίων ηγετών και διεθνών ΜΜΕ κύρους».
Αποσπάσματα από δύο άρθρα δύο εφημερίδων με την ίδια κριτική στην κυβέρνηση και με τα ίδια επιχειρήματα, ότι η ΝΔ δεν κερδίζει σε εκλογική επιρροή, αντίθετα χάνει, όπως και το ΠΑΣΟΚ, δεν αντιμετωπίζει τις καταγγελίες για μια ολιγομελή ομάδα επιχειρηματιών λέει η «Καθημερινή», τους διεφθαρμένους και τους «κολλητούς» της λέει η «Αυγή», που σύμφωνα με την τρόικα δεν είναι «πατριώτες».
Σύμπτωση; Καθόλου. Αλλωστε, συμπίπτουν όχι μόνο στις εκτιμήσεις και στην κριτική, μια εφημερίδα των αστών και η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην επίκληση των συμμάχων των αστών από το εξωτερικό για να στηρίξουν εκτιμήσεις και κριτική. Αμφιβάλλει κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των καπιταλιστών ή τουλάχιστον ενός μεγάλου τμήματός τους και στις ορέξεις των έξωθεν της χώρας συμμάχων τους; Ο λαός να βγάλει συμπεράσματα ως προς αυτά και κυρίως για το χαρακτήρα και το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ ως οργανικού κομματιού του αστικού πολιτικού συστήματος, άρα και αντιπάλου του.