Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Σύλλογοι Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας - Πειραιά: Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στα «SPIDER»

Σημαντικό βήμα χαρακτηρίζουν σε κοινή ανακοίνωση τους ο Σύλλογος Εμπορουπαλλήλων Αθήνας και ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων εμπορικών καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων Πειραιά, τη παρουσία των εργαζομένων στα καταστήματα «SPRIDER» και καλούν τους εργαζομένους να δυναμώσουν την ενότητα τους για να οργανωθεί ακόμα πιο αποφασιστικά ο αγώνας.

Υπενθυμίζεται ότι η «SPRIDER» παρά το γεγονός ότι κατέγραψε υψηλή κερδοφορία τη τριετία 2009-2012 προβάλλει για να δικαιολογήσει την απόφαση της,  να κλείσει την επιχείρηση, τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει ενώ είναι φανερό ότι «ο ξαφνικός θάνατος και το πέταγμα στο δρόμο 800 και πλέον εργαζομένων της επιχείρησης ήταν σχέδιο καλά μελετημένο και συνειδητή επιλογή του επιχειρηματία Χατζηιωάννου» όπως τονίζεται στη κοινή ανακοίνωση του Συλλόγου  Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και του Συνδέσμου Υπαλλήλων εμπορικών καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων Πειραιά.
Η ανακοίνωση των δύο φορέων είναι η εξής:
«Χαιρετίζουμε όλους τους εργαζόμενους στα καταστήματα «Sprider», που μαζικά με την παρουσία τους στο Υπουργείο Εργασίας έδωσαν μία πρώτη απάντηση στην εργοδοσία και τις επιδιώξεις της.
Ήταν σημαντικό βήμα και πρέπει να δυναμώσει η ενότητα όλων των εργαζόμενων στην επιχείρηση και να οργανωθεί ακόμα πιο αποφασιστικά ο αγώνας.
Στη συνάντηση αποδείχτηκαν για άλλη μια φορά οι μεγάλες ευθύνες που έχουν Κυβέρνηση και εργοδοσία.
Η Κυβέρνηση έδωσε νέα διορία στους εργοδότες να απαντήσουν πότε θα εξοφλήσουν όλα όσα χρωστούν στους εργαζόμενους τη Δευτέρα 7/10 σε νέα συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας.
Στην συνάντηση επίσης φανερώθηκε ότι το λουκέτο  στην επιχείρηση «SPRIDER STORES» ήταν κάθε άλλο παρά συγκυριακό.
Ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, πρόβαλε την «δύσκολη θέση» που έχει περιέλθει η εργοδοσία,  την ασφυξία των τραπεζών, όμως την ουσία του ζητήματος δεν μπόρεσε να τη συσκοτίσει, ότι ο ξαφνικός θάνατος και το πέταγμα στο δρόμο 800 και πλέον εργαζομένων της επιχείρησης ήταν σχέδιο καλά μελετημένο και συνειδητή επιλογή του επιχειρηματία Χατζηιωάννου.
Αφού έβγαλε 213 εκ ευρώ σε μεικτά κέρδη για την τριετία 2009-2012 πάνω στις πλάτες και τον ιδρώτα των εργαζομένων, δε διστάζει σήμερα να τους χρησιμοποιήσει ως μέσο εκβιασμού προς το ελληνικό Δημόσιο για να πάρει ζεστό χρήμα από τις τράπεζες.
Από τις εξελίξεις και τον κυνισμό της εργοδοσίας οι εργαζόμενοι πρέπει να διδαχτούν, να βγάλουν συμπεράσματα:
Ότι «υγιείς και καλοί» επιχειρηματίες είναι αυτοί που μέλημα τους είναι να ξεπατώνουν διαρκώς τους εργαζόμενους για το κέρδος τους και μετά να τους χρησιμοποιούν στα σχέδια τους για να διασώσουν τα εκατομμύρια των κερδών τους.
Ότι η «ανάπτυξη» και το «φως στο τούνελ» που πλασάρουν κυβέρνηση και εργοδότες ουσιαστικά  σημαίνει γέμισμα των λογαριασμών τους στις τράπεζες, απληρωσιά και ανεργία για τους εργαζόμενους που  μένουν ξαφνικά, σε ένα απόγευμα, στο δρόμο, αδιάφορο για το αν και πώς θα ζήσουν, για τον εάν έχουν να πάρουν το γάλα των παιδιών τους και να βάλουν φαγητό στο τραπέζι.
Συνάδελφοι-συναδέλφισσες
Καλούμε κάθε εργαζόμενο να απομονώσει ορισμένα διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης, οι οποίοι είχαν πάρει μέρος στη δημιουργία του εργοδοτικού σωματείου στα «SPRIDER», είναι μονίμως απεργοσπάστες, έχουν υπογράψει μειώσεις μισθών και απολύσεις συναδέλφων μας.
Σήμερα, γυρνάνε σε όλα τα μαγαζιά για να αθωώσουν την εργοδοσία και καλούν τους εργαζόμενους μόνο με νομικά τερτίπια και όχι οργανωμένα και συλλογικά μαζί με τα σωματεία τους να διεκδικήσουν όλα όσα τους οφείλει η εργοδοσία.
Κανένας εφησυχασμός. Κανένας εργαζόμενος μόνος του. Καλούμε τους εργαζόμενους στα «SPRIDER» να δείξουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους και στην οργανωμένη συλλογική τους δράση μαζί με τα κλαδικά τους σωματεία.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Όλοι οι εργαζόμενοι της «SPRIDER» να πάρουν όλα τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται, τις αποζημιώσεις, το επίδομα ανεργίας και να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική τους κάλυψη.
Σε περίπτωση άρνησης της επιχείρησης να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζόμενους, να παρακρατηθούν τυχόν πληρωμές του Δημοσίου στην εταιρεία, να δεσμευτούν τα εμπορεύματα και τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας προκειμένου να καλυφθούν τα χρέη της επιχείρησης προς τους εργαζόμενους.
Να υπάρξει άμεση στήριξη των οικογενειών των εργαζομένων με την καταβολή έκτακτου επιδόματος».