Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ SPRIDER STORES


Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι
Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας με παρόντες τον νομικό σύμβουλο της εταιρείας SPRIDER την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, τα κλαδικά σωματεία Αθήνας και Πειραιά και εργαζόμενους στην επιχείρηση.
Στην συνάντηση φανερώθηκε για άλλη μια φορά ότι το λουκέτο  στην επιχείρηση SPRIDER STORES ήταν κάθε άλλο παρά συγκυριακό.
Ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας κατέθεσε γραπτή πρόταση την οποία συνδιαμόρφωσε μαζί με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων η οποία αφορούσε στη λειτουργία κάποιων καταστημάτων SPRIDER, χωρίς να κατοχυρώνεται πουθενά ότι οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, τις αποζημιώσεις τους αλλά και η εξασφάλιση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.
Στη συνάντηση αυτή αποδείχτηκε για άλλη μια φορά οι μεγάλες ευθύνες που έχουν κυβέρνηση και εργοδοσία, και ότι ο ξαφνικός θάνατος και το πέταγμα στο δρόμο 800 και πλέον εργαζομένων της επιχείρησης ήταν σχέδιο καλά μελετημένο και συνειδητή επιλογή του επιχειρηματία Χατζηιωάννου.
Αφού έβγαλε 213 εκ ευρώ σε μεικτά κέρδη για την τριετία 2009-2012 πάνω στις πλάτες και τον ιδρώτα των εργαζομένων, δεν διστάζει σήμερα να τους χρησιμοποιήσει ως μέσο εκβιασμού προς το ελληνικό Δημόσιο για να πάρει ζεστό χρήμα από τις τράπεζες.
Από τις εξελίξεις και τον κυνισμό της εργοδοσίας οι εργαζόμενοι  πρέπει να διδαχτούν, να βγάλουν συμπεράσματα: 
ü     Ότι «υγιείς και καλοί» επιχειρηματίες είναι αυτοί που μέλημα τους είναι να ξεπατώνουν διαρκώς τους εργαζόμενους για το κέρδος τους και μετά να τους χρησιμοποιούν στα σχέδια τους για να διασώσουν τα εκατομμύρια των κερδών τους.
ü     Ότι η «ανάπτυξη» και το «φως στο τούνελ» που πλασάρουν κυβέρνηση και εργοδότες ουσιαστικά  σημαίνει γέμισμα των λογαριασμών τους στις τράπεζες, απληρωσιά και ανεργία για τους εργαζόμενους που  μένουν ξαφνικά, σε ένα απόγευμα, στο δρόμο, αδιάφορο για το αν και πώς θα ζήσουν, για τον εάν έχουν να πάρουν το γάλα των παιδιών τους και να βάλουν φαγητό στο τραπέζι.
Συνάδελφοι-συναδέλφισσες
Καλούμε κάθε εργαζόμενο να απομονώσει ορισμένα διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης, οι οποίοι παίρνουν μέρος στη δημιουργία νέου εργοδοτικού σωματείου  στα SPRIDER, οι ίδιοι που είναι μονίμως απεργοσπάστες και έχουν υπογράψει μειώσεις μισθών και απολύσεις συναδέλφων μας.
Σήμερα, επιχειρούν  να αθωώσουν ξανά την εργοδοσία καλώντας να διεκδικήσουν όλα όσα τους οφείλει η εργοδοσία, μόνο με νομικά τερτίπια και όχι οργανωμένα και συλλογικά με τα κλαδικά τους σωματεία.
Έχουμε πλέον πείρα και εμπειρία από τέτοια σωματεία που στήνονται ερήμην των εργαζομένων, σωματεία που εξυπηρετούν τους εργοδότες και τον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό, χωρίς να έχουν γνώση οι εργαζόμενοι τα αιτήματα, τη δράση, το περιεχόμενο της δράσης αυτών των σωματείων.
Δεν είναι τυχαίο ότι κάποια από τα μέχρι πρότινος στελέχη της εταιρείας περνούν γραμμή ¨μακριά από τα κλαδικά σωματεία, είναι κομματικοποιημένα¨.
Δηλαδή η εργοδοσία και τα διευθυντικά στελέχη που είχαν φτιάξει το εργοδοτικό σωματείο και όλοι αυτοί που προσπαθούν σήμερα να στήσουν άλλο ένα σωματείο δεν έχουν πολιτική τοποθέτηση;
Η τοποθέτηση των κλαδικών σωματείων είναι η εξής:
Η περίπτωση της SPRIDER δεν αποτελεί ¨επιχειρηματική αστοχία¨ γιατί έτσι και αλλιώς πτωχεύει η επιχείρηση όχι ο επιχειρηματίας, ο οποίος ενδέχεται και τα κέρδη που έχει αποκτήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια από την σκληρή δουλειά των εργαζομένων, να τα επενδύσει σε κάποια άλλη επιχείρηση, με άλλους εργαζόμενους που θα τους απαιτήσει ίσως και εθελοντική εργασία χωρίς μισθό.
Όλα τα παραπάνω, από την κυβέρνηση και την μεγαλοεργοδοσία ονομάζονται ¨ανάπτυξη¨, η οποία πατάει στην μαζική  καταστροφή  των παραγωγικών δυνάμεων δηλ. την ανεργία, την απλήρωτη εργασία και την εξαθλίωση των εργαζομένων.
Τα κλαδικά σωματεία καλούμε τους εργαζόμενους στα SPRIDER να έρθουν σε επαφή μαζί μας για να διεκδικήσουμε άμεσα αυτά που μας ανήκουν.
Κανένας εφησυχασμός. Κανένας εργαζόμενος μόνος του. Καλούμε τους εργαζόμενους στα SPRIDER να δείξουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους και στην οργανωμένη συλλογική τους δράση μαζί με τα κλαδικά τους σωματεία.
¨      Όλοι οι εργαζόμενοι της SPRIDER να πάρουν όλα τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται, τις αποζημιώσεις, το επίδομα ανεργίας και να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική τους κάλυψη.
¨      Σε περίπτωση άρνησης της επιχείρησης να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζόμενους, να παρακρατηθούν τυχόν πληρωμές του Δημοσίου στην εταιρεία, να δεσμευτούν τα εμπορεύματα και τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας προκειμένου να καλυφθούν τα χρέη της επιχείρησης προς τους εργαζόμενους.
¨     Να υπάρξει άμεση στήριξη των οικογενειών των εργαζομένων με την καταβολή έκτακτου επιδόματος.
Τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων