Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Στις 29 Νοέμβρη θα συνεχιστεί η δίκη των Χαλυβουργών

Με διάτρητο και στημένο κατηγορητήριο, ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή η δίκη των απεργών εργατών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας».

Η δίωξη των χαλυβουργών είναι κρίκος στην αλυσίδα των διώξεων και των καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος συνδικαλιστών του ταξικού κινήματος και εργαζόμενων που πρωτοστάτησαν και πρωτοστατούν για να οργανωθούν αγώνες. Η δίκη διακόπηκε ύστερα από τηλεφώνημα - φάρσα για βόμβα, που προκάλεσε την εκκένωση των δικαστηρίων στην Ευελπίδων για πολλές ώρες. Θα συνεχιστεί στις 29 Νοέμβρη.
Στο εδώλιο έκατσαν σήμερα 6 χαλυβουργοί απεργοί, οι οποίοι συμμετείχαν στη βάρδια περιφρούρησης το βράδυ της 20ής Ιούλη 2012, όταν τα ΜΑΤ έκαναν επέμβαση με κυβερνητική εντολή, για να σπάσουν την πολύμηνη απεργία. Στο διάτρητο και κατασκευασμένο κατηγορητήριο, οι απεργοί εμφανίζονται να εμπόδισαν τους απεργοσπάστες να μπουν στο εργοστάσιο στις 4.30 με 5.30 τα χαράματα (!), χωρίς όμως να αναφέρεται κανένα όνομα απεργοσπάστη που ήθελε να μπει και χωρίς εκείνη την ώρα το εργοστάσιο να είναι σε λειτουργία!
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι για «παράνομη βία» και «άμεση συνέργεια σε παραβίαση δικαστικής απόφασης». Είναι φανερό ότι πρόκειται για κατηγορητήριο στημένο πέρα για πέρα. Στόχο έχει να τιμωρήσει τους χαλυβουργούς για τον ηρωικό τους αγώνα και να τρομοκρατήσει συνολικά την εργατική τάξη, που έχει για παρακαταθήκη τον εννιάμηνο απεργιακό αγώνας στην «Χαλυβουργία» του Μάνεση.
Κατηγορίες έχουν απαγγελθεί σε βάρος 18 ακόμη χαλυβουργών και της συζύγου ενός από αυτούς. Ανάμεσά τους είναι και ο τότε πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Γ. Σιφωνιός. Αφορούν μηνύσεις που κατατέθηκαν από την εργοδοσία και τον απεργοσπαστικό της μηχανισμό, κατά τη διάρκεια της ηρωικής απεργίας. Κατηγορούνται για «παράνομη βία», «διατάραξη οικιακής ειρήνης», «απειλή και εξύβριση» και «παραβίαση δικαστικής απόφασης». Είναι χαρακτηριστικό ότι η Μαρία Δελή, η μοναδική γυναίκα ανάμεσα στους κατηγορούμενους, είχε πρωτοστατήσει για να συγκροτηθεί επιτροπή αγώνα γυναικών απεργών χαλυβουργών, που στήριξε ηθικά και πρακτικά τον ηρωικό απεργιακό αγώνα στη «Χαλυβουργία».
Ενδεικτικό τον προθέσεων του δικαστηρίου είναι το γεγονός ότι σήμερα αποφάσισε να συγχωνεύσει σε μία τις δυο ξεχωριστές υποθέσεις, παρά τις ενστάσεις της υπεράσπισης των χαλυβουργών, που τόνισε πως δεν έχουν μόνο δικαστική, αλλά και ουσιαστική αυτοτέλεια.
Στο πλευρό των χαλυβουργών βρέθηκαν σήμερα συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από μια σειρά κλάδους, τονίζοντας πως ο αγώνας τους, όσο και αν προσπαθεί το σύστημα με τους μηχανισμούς του να τον καταδικάσει στη συνείδηση της εργατικής τάξης, είναι νικηφόρος και άφησε παρακαταθήκη. Παραβρέθηκε επίσης ο Χρ. Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.