Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Βρετανία: Ο καπιταλισμός βλάπτει σοβαρά την υγεία

Εργαζόμενος στις εγκαταστάσεις της Αmazon στις ΗΠΑ (Φωτο ΑΡ)
Έρευνα του BBC σε αποθήκη της Amazon. com στη Βρετανία αποκαλύπτει συνθήκες εργασίας οι οποίες, σύμφωνα με ειδικό, μπορούν να οδηγήσουν σε παθολογικά ή πνευματικά νοσήματα. Ο καθηγητής Michael Marmot βιντεοσκόπησε κρυφά βραδινές βάρδιες κατά τις οποίες ο εργαζόμενος περπατούσε έως και 11 μίλια και δεχόταν παραγγελίες κάθε 33 δευτερόλεπτα.

Ο ανταποκριτής του "BBC" Adam Littler, ετών 23, έπιασε δουλειά σε μία αποθήκη της Amazon στο Swansea μέσω γραφείου. Η δουλειά που του ανατέθηκε ήταν του «συλλέκτη», σύμφωνα με την οποία έπρεπε να συλλέγει παραγγελίες μέσα σε μία αποθήκη 74.322 τετραγωνικών μέτρων. Οι «συλλέκτες» είναι εξοπλισμένοι με ένα σαρωτή που ταυτόχρονα στέλνει στη διοίκηση στοιχεία για την αποδοτικότητα. Σε πολλές περιπτώσεις οι νυχτερινές βάρδιες φτάνουν τις 10 και μισή ώρες δουλειάς, με μισθό 6,5 λίρες την ώρα. Εκπρόσωπος της Amazon ανέφερε πως οι εργασιακές συνθήκες στην εταιρεία είναι αυτές που προβλέπονται από το νόμο και δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει καμία παράβαση στο λεγόμενο health and safety (υγεία και ασφάλεια).
Αυταπάτες από τα συμβιβασμένα συνδικάτα
Σε ανακοίνωσή του το σωματείο GMB που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους του κλάδου, απαντάει στην πολυεθνική πως «…φαντάζει περίεργη η τοποθέτηση της εταιρείας σχετικά με το health and safety, καθώς δείχνει την εχθρικότητα της στους εργαζόμενους που έχουν τους δικούς τους αντιπροσώπους στα ζητήματα ασφάλειας, το οποίο όμως προβλέπεται από το νόμο». Συνεχίζει δηλώνοντας την πρόθεση από την πλευρά του να δουλέψει με την εταιρεία για ασφαλή εργονομία , όπως αντιπρόσωποί του κάνουν σε άλλες πιο «φωτισμένες» επιχειρήσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα για την πλειοψηφία της εργατικής τάξη στη Βρετανία και στα εργασιακά αλλά και στο κίνημά της, με τα σωματεία να μοιράζουν αυταπάτες στους εργαζόμενους για κεφάλαιο που έχει και (…) φιλεργατική συνείδηση.