Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Αλ. Παπαρήγα: Αγώνας για άμεσες διεκδικήσεις με στόχο τη λαϊκή εξουσία

«Ο αγώνας για άμεσες διεκδικήσεις πρέπει να συγκεντρώνει δυνάμεις για την εργατική λαϊκή εξουσία», τόνισε στην ομιλία της η Αλέκα Παπαρήγα στη συζήτηση στη βουλή για τον προϋπολογισμό του 2014.
Καυτηρίασε την αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι θυμίζει την αντιπαράθεση των προηγούμενων χρόνων μεταξύ ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και σημείωσε προς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είναι ανάγκη να μιμείται το ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η αντιπαράθεση μεταξύ τους «θα γίνεται οξύτατη για την κάλπη αλλά με το λαό κομπάρσο».

Αναφερόμενη στο πρωτογενές πλεόνασμα τόνισε ότι ακόμα κι αν αυτό να τριπλασιαστεί δεν έχει καμία αξία αφού «μας αδειάσετε τις τσέπες, μας πήρατε την μπουκιά από το στόμα, μας πήρατε την θέρμανση» είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.
Σημείωσε πως είτε με κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ είτε του ΣΥΡΙΖΑ θα παίρνονται αποφάσεις που στην ουσία θα είναι αποφάσεις των επιτελείων των μονοπωλίων και της ΕΕ, δεν θα ανατραπεί τίποτα σε επίπεδο οικονομίας. Και υπογράμμισε πως «καμιά κυβέρνηση δεν πρόκειται να στηρίξει το ΚΚΕ» καθώς τις ευθύνες του θα τις αναλάβει σε μια κυβέρνηση της εργατικής εξουσίας.
Η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε πως η διαμάχη για την κάλπη είναι το φαινόμενο, καθώς υπάρχει η διαμάχη σε τμήματα της αστικής τάξης και του επιχειρηματικού κόσμου που θέλουν την ΝΔ και άλλα που στηρίζουν ή ελπίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Χαρακτηριστικά σημείωσε πως δεν είναι πανικοβλημένη η αστική τάξη με το ενδεχόμενο να γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ «κι αυτό κάτι μαρτυράει, ο λαός πρέπει να το πάρει υπόψη του και να καταλάβει τι είδους αντιπαράθεση είναι αυτή».
Απηύθυνε το ερώτημα προς τα κόμματα για το ποιον θεωρούν πλούσιο και ποιον φτωχό λέγοντας ότι για την ΝΔ πλούσιος είναι αυτός που παίρνει 1000 ευρώ το μήνα και φτωχός είναι αυτός που έχει έως 5.000 ευρώ το χρόνο, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως θεωρεί ότι αν επανέλθει ο κατώτερος μισθός στα 750 ευρώ μικτά είναι καλά. Και τόνισε «απευθύνεστε στην ακραία εξαθλίωση και σε μειωμένες απαιτήσεις, έτσι θαυμάσια μπορείτε να κάνετε “κοινωνική πολιτική”».
Υπογράμμισε πως «καλείται ο λαός να επιλέξει μεταξύ του διεφθαρμένου και του ενάρετου καπιταλισμού, αλλά ο καπιταλισμός είναι ένας». Ενώ για τα περί καλύτερης διαπραγμάτευσης σημείωσε πως με βάση τις αποφάσεις της ΕΕ για τη δημοσιονομική εποπτεία που θα σημάνει επιτήρηση της Ελλάδας έως το 2040, με βάση την απόφαση πως το εργατικό κόστος θα ελέγχεται για να είναι στο μέσο όρο της ΕΕ και των εμπορικών της εταίρων, θα δημιουργηθεί αυτόματος μηχανισμός διόρθωσης άρα καλύτερη διαπραγμάτευση για το λαό δεν μπορεί να υπάρξει και συνεπώς «το αίτημα της αποδέσμευσης από την ΕΕ είναι το πιο ρεαλιστικό».