Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στα 5μηνα Ν.Τομέα Περ. Ατ.: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΤΑ



Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Την Πέμπτη 23/1 μετρήσαμε τα πρώτα βήματα της προσπάθειάς μας, να συζητήσουμε και να οργανώσουμε τη δράση μας. Στη μάζωξη των εργαζόμενων στα 5μηνα προγράμματα της περιφέρειας, τα ερωτήματα που τέθηκαν ήταν πολλά -όσα ήταν δυνατό απαντήθηκαν και διευκρινίστηκαν από τους εκπροσώπους του Συνδικάτου ΟΤΑ και του Σωματείου των Υπαλλήλων της Περιφέρειας
Στη συζήτηση που έγινε στην αιθ. Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής, εκτός από τα κοινά προβλήματα (μισθός, καταβολή μισθού, άδειες, βιβλιάρια υγείας κ.α.) βγήκαν στην «επιφάνεια» πολλά ειδικά προβλήματα, ανάλογα με τον κλάδο και το είδος της απασχόλησης των συναδέλφων (ανθυγιεινή εργασία στο Πεδίο του Άρεως, παρατεταμένο ωράριο κι επινοικίαση συναδέλφων στο Αττικό νοσοκομείο κ.α.). Από όσα ειπώθηκαν, μπορούμε να συμπεράνουμε τα εξής:
1.       Αντιμετωπιζόμαστε από την κυβέρνηση ως «ωφελούμενοι» και όχι ως εργαζόμενοι,  δηλαδή, με μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις, με μισθούς πείνας που είναι μικρότεροι κι από το επίδομα ανεργίας, χωρίς δικαίωμα στην ασθένεια, στην κύηση, στις αργίες και τις άδειες!
2.       Χρησιμοποιούμαστε στα πεντάμηνα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», σαν αιχμή του δόρατος, για να συνεχισθεί η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, η ακόμα μεγαλύτερη μείωση των μισθών, η διαφοροποίηση μεταξύ των εργαζομένων. Μας χρησιμοποιούν για να περάσουν νέα ήθη και έθιμα στους χώρους εργασίας, δηλ. την κατάργηση της ασθένειας, των αργιών, κ.α., να απαγορεύσουν τη συνδικαλιστική κι οργανωμένη δράση.
3.       Κυβέρνηση, ΕΕ, κρατικά και ιδιωτικά συμφέροντα, εκμεταλλεύονται την ανεργία στην οποία μας υποχρέωσαν, αξιοποιούν τα προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ, με σκοπό να μας ανακυκλώνουν σε πρόσκαιρες θέσεις εργασίας, εκεί που μέχρι πριν λίγο καιρό εργάζονταν συνάδελφοί μας που τώρα είναι σε διαθεσιμότητα ή ακόμα χειρότερα έχουν απολυθεί.
4.       Στην οργανωμένη επίθεση που δεχόμαστε στα όποια δικαιώματα μας έχουν απομείνει, πρέπει να απαντήσουμε μαζικά κι οργανωμένα. Να ξεπεράσουμε τους φόβους και την απογοήτευση και να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα μαζί με όλους τους εργαζόμενους.

Αμέσως μετά την μάζωξη, πραγματοποιήθηκε παρέμβασή μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, με αφορμή τη συζήτηση που προκλήθηκε από αίτημα  της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Ως θετικό, καταρχάς, αποτέλεσμα μετράμε ότι υιοθετήθηκε το ψήφισμά μας από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Το γεγονός αυτό, όμως, δεν πρέπει να μας καθησυχάσει. Πρέπει να πάρουμε υπόψη μας τα εξής:
£  Ο Περιφερειάρχης κος Σγουρός και οι σύμβουλοί της παράταξής του δικαιολόγησαν την κατάσταση  μιλώντας για «τεχνικές παραλείψεις» και για «γραφειοκρατικά εμπόδια».
£  Δεν μας απάντησαν αν θα αφαιρούν τις αργίες από το μισθό μας.
£  Δεν απάντησαν αν θα συνεχίσουν να απασχολούν τους εργαζόμενους στο Πεδίο του Άρεως σε ανθυγιεινές εργασίες, χωρίς μάλιστα να τους παρέχουν ατομικά μέσα προστασίας, υγιεινής κι ασφάλειας.
£  Παρά το γεγονός ότι το απαράδεκτο έγγραφο («εξηγούσε» ότι δεν έχουμε δικαίωμα στην ασθένεια, στις αργίες κτλ) που στάλθηκε στους αντιπεριφερειάρχες, αποστολέας ήταν η ίδια περιφέρεια, οι ίδιοι προσπάθησαν να ρίξουν το «μπαλάκι» στον ΟΑΕΔ.
£  Αρκετοί από τους περιφερειακούς συμβούλους που στηρίχτηκαν από τα κόμματα της κυβέρνησης, έριξαν τις ευθύνες σε εμάς τους εργαζόμενους, επειδή αποδεχτήκαμε αυτούς τους όρους δουλειάς και υπογράψαμε τέτοιες κατάπτυστες συμβάσεις. Βεβαίως, επιμελώς έκρυψαν ότι δεν υπογράψαμε τέτοιου είδους συμβάσεις και φυσικά κανείς δεν μας είπε ποιες ήταν οι εναλλακτικές που μας έδωσαν.
£  Επιβεβαιώθηκε από τις τοποθετήσεις τους ότι τα προγράμματα ανακύκλωσης ανέργων θα συνεχισθούν, αφού κατά τη γνώμη τους είναι αναγκαίο κακό και ότι «αυτό το σύστημα μόνο τέτοια προγράμματα θα έχει».
£  Κανένας από τους εκπροσώπους της Περιφερειακής Αρχής δεν απάντησε γιατί δεν σταματήσαν την εφαρμογή των άθλιων εργασιακών όρων αλλά αντίθετα ενημέρωσαν δ/ντές να τους εφαρμόσουν τους νόμους του εργασιακού μεσαίωνα, ότι δηλ. δεν δικαιούνται άδεια, ασθένεια, αργία κλπ;
£  Δεν αναφέρθηκαν καθόλου στους συναδέλφους μας που τους «νοικιάζουν» σε άλλους φορείς (Αττικό Νοσοκομείο) και σε εκείνους που τους έχουν στείλει στο Πεδίο του Άρεως ως καθαριστές και κηπουρούς ενώ είναι γενικών καθηκόντων.
£  Αναφέρθηκαν γενικόλογα και με ευχές για τους συναδέλφους μας μηχανικούς, γιατρούς και άλλους που υποχρεωτικά έχουν διπλή ασφαλιστική υποχρέωση, αλλά δεν πήραν συγκεκριμένη θέση στο ερώτημα γιατί δεν καλύπτουν το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών τους.
   Η Περιφερειακή Αρχή δεν δέχτηκε να ανακληθεί το επίμαχο έγγραφο της Δ/νσης Ανθρώπινου Δυναμικού. Αρνήθηκαν ακόμα και την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης το κείμενο του ψηφίσματος να αποτελέσει ΑΠΟΦΑΣΗ, για να είναι δεσμευτική η υλοποίηση του περιεχομένου.
Η πίεση που άσκησαν οι κινητοποιήσεις μας και η μεγάλη συγκέντρωση των εργαζομένων στη σύσκεψη, υποχρέωσε την Περιφερειακή Αρχή να δεσμευτεί ότι μέχρι την Τρίτη θα έχουν πληρωθεί οι εργαζόμενοι, που προσλήφθηκαν στις 2/12/2013.
Το γεγονός ότι σε κάποιους Δήμους, οι αμοιβές που καταβλήθηκαν, ήταν γύρω στα 353€, αφού αφαιρέθηκαν οι αργίες, καταδεικνύει την ανάγκη, χωρίς κανέναν εφησυχασμό, να συντονίσουμε τη δράση μας και με τους συναδέλφους μας που εργάζονται στα αντίστοιχα προγράμματα στους Δήμους.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους στη σύσκεψη που οργανώνει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής για όλους τους συναδέλφους που απασχολούνται στα 5μηνα προγράμματα, στους Δήμους και την Περιφέρεια, την Τρίτη 28 Γενάρη και ώρα 6 το απόγευμα στην αίθουσα Λογιστών, Κάνιγγος 27, 5ος όροφος.

Καλλιθέα 26/1/2014