Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Την ιδιωτικοποίηση της διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Αθήνας καταγγέλλει η Λαϊκή Συσπείρωση

Τη μεθοδευμένη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, σε βάρος των εργαζόμενων της, αλλά και συνολικά του λαού που καλείται να πληρώσει μέσω τελών και φόρων πολλά εκατομμύρια ευρώ σε ιδιώτες, κατήγγειλε ο Νίκος Σοφιανός μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η προηγούμενη δημοτική αρχή (Ν. Κακλαμάνης) το 2009 είχε προχωρήσει μέσω leasing σε προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού με 5ετή παροχή υπηρεσιών συντήρησης και επισκευής. Η τωρινή διοίκηση (Γ.Καμίνης) συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο ετοιμάζει διαγωνισμό ώστε ιδιώτης να αναλάβει την επισκευή και συντήρηση του στόλου των απορριμματοφόρων του δήμου μέχρι το 2017, με αρχικό ύψος σύμβασης τα 23,6 εκατομμύρια ευρώ. Όλο αυτό το διάστημα η Διεύθυνση Μηχανολογικού του Δήμου, που δρα υποστηρικτικά στη Διεύθυνση Καθαριότητας, σαν τεχνική βάση συνειδητά και μεθοδικά αποψιλώθηκε σε προσωπικό και μέσα, όπως συνέβη και σε πολλές άλλες ανάλογες τεχνικές βάσεις σε άλλες υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Φέρνοντας το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Ν. Σοφιανός τόνισε ότι είναι συγκεκριμένη πολιτική επιλογή η σταδιακή και με σύστημα ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας, δείγμα κι αυτό της ενιαίας στρατηγικής ΕΕ, κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών στα ζητήματα αυτά. Επεσήμανε ότι ακόμα και σήμερα, δίχως αναγκαία μέσα και με λειψό προσωπικό, οι εργαζόμενοι του δήμου μπορούν να κάνουν τις βασικές εργασίες πρωτοβάθμιας συντήρησης των οχημάτων χωρίς να δίνεται η δουλειά «έξω». Υπάρχει προσωπικό, γενικά στο Δήμο (μηχανολόγοι - μηχανικοί), σε άλλες υπηρεσίες, που έχουν ενδιαφέρον να δουλέψουν στη Διεύθυνση Μηχανολογικού και να προσφέρουν. Υπηρεσίες πρώτης γραμμής όπως είναι η Καθαριότητα και το Μηχανολογικό πρέπει να ενισχυθούν άμεσα με μέσα και προσωπικό ώστε ο Δήμος να συντηρεί ο ίδιος το στόλο των αυτοκινήτων του.
Σε μια σειρά άλλα ζητήματα, έθιξε το γεγονός ότι ακόμα, τέσσερις μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δεν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με τις καθαρίστριες που δουλεύουν στα σχολεία της Αθήνας. Σε συζήτηση για έργα ανάπλασης στην πλατεία Παντελεήμονα επανέλαβε την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να λειτουργήσει εκεί η παιδική χαρά, να υπάρχει πρόβλεψη και για αθλητικό χώρο (γήπεδο μπάσκετ) προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες άθλησης του λαού και της νεολαίας της περιοχής. 
Παράλληλα, στο Δημοτικό Συμβούλιο έγινε συζήτηση για την πολιτική δίωξη του Νίκου Σοφιανού και άλλων τριών δημοτικών συμβούλων από τη διοίκηση του Γηροκομείου Αθηνών στους Αμπελόκηπους που μηνύει όσους αποκαλύπτουν την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο ίδρυμα αγωνιζόμενοι για τη σωτηρία του. Οι εργαζόμενοι του ιδρύματος μένουν τρία χρόνια απλήρωτοι, παίρνουν κατά καιρούς κάποια «έναντι» και «προκαταβολές». Χώρια όσοι έχασαν τη δουλειά τους απολυόμενοι. Ενώ οι ανάγκες για φροντίδα στην τρίτη ηλικία διαρκώς αυξάνονται, το ίδρυμα παρακμάζει. Από τα εννιά συγκροτήματα που κάποτε φιλοξενούσαν γέροντες σήμερα λειτουργούν μόλις τρία, τα μαγειρεία έκλεισαν και η εστίαση δόθηκε σε κέτερινγκ. Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, όπως κάνουν χρόνια τώρα, ζήτησαν και πάλι ο Δήμος να αναλάβει κάθε πρωτοβουλία ώστε να εξοφληθούν οι εργαζόμενοι, να διασφαλιστεί η λειτουργία του ιδρύματος, με όλες τις προβλεπόμενες παροχές προς τους φιλοξενούμενους γέροντες και γερόντισσες, όλο το αναγκαίο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.