Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Παράσταση διαμαρτυρίας για τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στο πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας»

 
Με αίτημα την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων που οφείλονται στους εργαζόμενους στο πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας», πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΟΑΕΔ από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, τα Σωματεία Εργαζομένων στους Δήμους Πετρούπολης και Ηλιούπολης και τις Επιτροπές των εργαζομένων στα πεντάμηνα προγράμματα.
Οι εργαζόμενοι σε αυτά τα προγράμματα είναι απλήρωτοι για περισσότερο από 40 μέρες, ήταν μακροχρόνια άνεργοι και αντιμετωπίζουν ζητήματα στοιχειώδους διαβίωσης.

Ο Διευθυντής της Γραμματείας της Διοίκησης, Στασινός Γκούνης, σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων δεσμεύτηκε πως η πληρωμή των εργαζομένων θα γίνει μέσα στις επόμενες πέντε μέρες, με βάση εγκύκλιο που εξέδωσε σήμερα ο Οργανισμός προς τα Κέντρα Προώθησης της Απασχόλησης.
Εκτός από την πληρωμή των εργαζομένων, οι συνδικαλιστές κατέθεσαν αίτημα για μειωμένο εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τους εργαζόμενους στα προγράμματα.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ, Μπάμπης Βορτελίνος, κάλεσε τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, προκειμένου να απαντήσουν με νέα παρέμβαση αν χρειαστεί. Τόνισε πως η πίεση των κινητοποιήσεων και η ενότητα των εργαζομένων μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Κάλεσε σε συσπείρωση στα σωματεία και στο Συνδικάτο ΟΤΑ, μιας και τα «πεντάμηνα» και τα ψίχουλα των 490 ευρώ που αυτά δίνουν, δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να καλύψουν τις ανάγκες των εργαζομένων.
Την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους στα προγράμματα απαιτεί το Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Νομού Αχαΐας «Η Ενότητα» και καλεί τους εργαζομένους  να παλέψουν για μόνιμη δουλειά με πλήρη δικαιώματα τονίζοντας ότι «τα προγράμματα αυτά, όχι μόνο δεν λύνουν το οξύτατο πρόβλημα της ανεργίας που βιώνουμε καθημερινά αλλά το ανακυκλώνουν και μάλιστα με τους χειρότερους όρους».
Δεν προχωρούν οι προσλήψεις
Την ίδια ώρα, πολλοί άνεργοι που είδαν το όνομά τους στους πίνακες των επιτυχόντων που κοινοποίησε ο ΟΑΕΔ για τα προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας», έμειναν χωρίς θέση, όπως για παράδειγμα στην Παλλήνη. Οι λόγοι για τους οποίους δεν προχωρούν οι προσλήψεις δεν έχουν αποσαφηνιστεί και στην προσπάθειά τους να βγάλουν άκρη οι άνεργοι γίνονται «μπαλάκι» ανάμεσα στις υπηρεσίες του Δήμου και του ΟΑΕΔ.
Όσον αφορά τους ανέργους που τοποθετήθηκαν ως φύλακες σε φορείς του υπουργείου Πολιτισμού, έμαθαν κατόπιν εορτής πως η πρόσληψή τους απαιτεί προϋπηρεσία την οποία οι περισσότεροι δεν διαθέτουν, αφού δεν γνώριζαν πως αποτελεί προαπαιτούμενο! Προβλήματα με τις προσλήψεις των ανέργων παρουσιάζονται και στους φορείς του υπουργείου Δικαιοσύνης.