Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ 5μηνα

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Φλεβάρης 2014


Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ μαζί με την επιτροπή που εκλέχθηκε από την μαζική σύσκεψη με τα 5μηνα την Τρίτη 28 Γενάρη, πραγματοποίησε σήμερα Δευτέρα 3 Φλεβάρη συνάντηση με την διοίκηση του ΟΑΕΔ και απαίτησε την άμεση επίλυση βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα 5μηνα.


Ως Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής εκφράσαμε την πλήρη αντίθεση μας τόσο στο τρόπο που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το θέμα της ανεργίας όσο και στο τρόπο που αντιμετωπίζουν τους ανέργους δημιουργώντας πάνω στην ανάγκη τους για εργασία το νέα μοντέλο εργαζόμενου που εξυπηρετεί μόνο τα κέρδη της εργοδοσίας. Εμείς παλεύουμε και διεκδικούμε σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ωστόσο σήμερα θέσαμε στοιχειώδη δικαιώματα που υπάρχουν για κάθε εργαζόμενο και κατά συνέπεια θα πρέπει να υπάρχουν και στους εργαζόμενους στα 5μηνα.

1. ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ, υπάρχουν και σήμερα που μιλάμε απλήρωτοι σε διάφορες υπηρεσίες. Να υπάρχουν αποκλειστικές σταθερές ημερομηνίες πληρωμής όπως σε όλους τους εργαζόμενους έτσι και στα 5μηνα.

2. ΝΑ ΥΠΆΡΧΕΙ ΑΣΦΆΛΙΣΗ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΡΏΤΗ ΜΈΡΑ ΑΠΑΣΧΌΛΗΣΗΣ. Να υπάρχει αντιστοιχία ασφάλισης και απασχόλησης γιατί δημιουργούνται προβλήματα όπως πχ μηχανικοί πληρώνουν το ΤΣΜΕΔΕ από την τσέπη τους ή ειδικότητες που δουλεύουν σε Βαριές και Ανθυγιεινές συνθήκες κολλάνε απλό ένσημο κλπ.

3. ΜΈΤΡΑ ΥΓΙΕΙΝΉΣ ΚΑΙ ΑΣΦΆΛΕΙΑΣ ΌΠΩΣ ΠΡΟΒΛΈΠΕΙ Ο ΝΌΜΟΣ. Να υπάρξει εγκύκλιος αντίστοιχη με προηγούμενη του ΙΚΑ στο τι σημαίνει μέτρα (είδη ατομικής προστασίας, γάλα, μειωμένο ωράριο κλπ), Να απαγορευτεί η απασχόληση στην αποκομιδή λόγω υψηλού κινδύνου μολυσματικών ασθενειών.

4. ΝΑ ΥΠΆΡΞΕΙ ΡΎΘΜΙΣΗ ΣΤΟ ΘΈΜΑ ΤΗΣ ΆΔΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΈΝΩΝ. Να ισχύει το γενικότερο πλαίσιο του νόμου 3302/2004 για αναλογικό δικαίωμα αδείας καθώς και οι γενικές και οι ειδικές διατάξεις του ΙΚΑ για δικαίωμα σε άδεια ασθενείας, μητρότητας και λοχίας.

5. ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΈΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΈΣ ΕΛΕΥΘΕΡΊΕΣ για τους εργαζόμενους στα 5μηνα.

6. ΔΩΡΕΆΝ ΜΕΤΑΚΊΝΗΣΗ με ειδική κάρτα του ΟΑΕΔ.

7. ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΊ ΤΟ ΦΑΙΝΌΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΝΟΙΚΊΑΣΗΣ ή παραχώρησης σε άλλους φορείς από αυτούς που προσεληφθήκαν.

8. ΝΑ ΓΊΝΕΤΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΌΣ ΤΗΣ ΗΛΙΚΊΑΣ ΤΩΝ 25 με βάση την ημερομηνία γέννησης και όχι γενικά το έτος 1988.

9. ΝΑ ΓΊΝΕΙ ΑΠΟΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΎ αυτών που πληρώθηκαν σαν ημερομίσθιοι και όχι σαν μισθωτοί όπως προβλέπει η πρόσφατη εγκύκλιος σας.

10. ΝΑ ΥΠΆΡΧΕΙ ΕΠΊΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΊΑΣ ΜΕΤΆ ΤΗΝ ΛΉΞΗ ΤΟΥ 5ΜΉΝΟΥ.

Στα παραπάνω αιτήματα δεσμεύτηκαν ότι θα απαντήσουν ολοκληρωμένα μέχρι την Παρασκευή 7 Φλεβάρη. Καλούμε τους εργαζόμενους στα 5μηνα να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα. Σε συσπείρωση γύρω από το Συνδικάτο για να δημιουργήσουμε ένα μαχητικό πόλο αντίστασης και ενιαία πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.