Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Συμμετοχή των εργαζομένων στα 5μηνα προγράμματα στη ΓΣ του ΣΥΠΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 6-2-2014 η Επιτροπή των Εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία» στην Περιφέρεια Αττικής, συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής (ΣΥΠΑ), στην οποία συζητήθηκε ο νέος οργανισμός της Περιφέρειας και τα προβλήματα που αφορούν εμάς, ως εργαζόμενους στα 5μηνα προγράμματα. Από τη συζήτηση που έγινε, στην οποία παρεμβήκαμε, θέσαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και τις λύσεις που προτείνουμε, συμπεράναμε τα εξής:


1) Ο νέος οργανισμός που στηρίζεται στις κατευθύνσεις της κυβέρνησης, για μειώσεις δομών, συγχωνεύει δ/νσεις και τμήματα της Περιφέρειας. Εάν τελικά ισχύσει, σε συνδυασμό με τις λεγόμενες «αξιολογήσεις», χιλιάδες μόνιμοι εργαζόμενοι θα προστεθούν στο στρατό των ανέργων. Παράλληλα, θα αποδυναμωθούν δεκάδες υπηρεσίες που σήμερα εξυπηρετούν το λαό.

2) Αποδεικνύεται στην πράξη ότι για κάθε κενό που θα δημιουργείται, νέα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας θα εξαγγέλλονται. Επιβεβαιώνεται αυτό που από τη πρώτη στιγμή διαπιστώσαμε: «μας χρησιμοποιούν μέσα από τα πεντάμηνα προγράμματα, τα προγράμματα μαθητείας κι ένα σωρό άλλα προγράμματα για να ρίχνουμε την αμοιβή της εργασίας, για να συνθλίβουν ότι κατακτήσεις είχε το εργατικό κίνημα μέχρι σήμερα. Μας χρησιμοποιούν για την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, της ασφάλισης, της δημόσιας και δωρεάν Υγείας, θέλουν να μας κατευθύνουν στους ιδιώτες και τα μονοπώλια του χώρου».

3) Παρά τη δεδομένη κατάσταση, της ακατάσχετης εκμετάλλευσης της ανεργίας και των ανέργων, δυστυχώς, εμφανίσθηκαν εκπρόσωποι παρατάξεων (κυρίως της συγκυβέρνησης), οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ μας θεωρούν παρείσακτους, μη χρήσιμους να προσφέρουμε με την εργασία μας στις δημόσιες δομές που εξυπηρετούν (όσο μπορεί αυτό να γίνει σ’ αυτές τις συνθήκες), τους εργαζόμενους, τις λαϊκές οικογένειες.

Παρόλα αυτά, όλα τα αιτήματά μας υιοθετήθηκαν από τη Γενική Συνέλευση. Αποφασίσθηκε, την Τρίτη 11-2-2014, να γίνει 2ωρη στάση εργασίας και να γίνει παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο θα συζητήσει για τον Οργανισμό και τα ζητήματα που προκύπτουν για τους εργαζόμενους.

Η συμμετοχή όλων είναι απαραίτητη.


Τέλος, στις 7-2-2014, λάβαμε απάντηση των αιτημάτων μας από τον ΟΑΕΔ. Όπως προκύπτει από το απαντητικό κείμενο, αρκετά από αιτήματά μας υλοποιήθηκαν, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία του οργανωμένου και μαζικού αγώνα. Παραμένουν όμως και αναπάντητα βασικά ζητήματα, τα οποία θα πρέπει σύντομα να αποφασίσουμε πως θα τα διεκδικήσουμε.

Αθήνα 8-7-2014