Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

ΠΑΜΕ: «Κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών»

«Κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών» διεκδικεί το ΠΑΜΕ και σε σχετική ανακοίνωσή του επισημαίνει:«Κάθε πέρσι και καλύτερα λέει ο σοφός λαός και πραγματικά η κατάσταση που διαμορφώνεται στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς κάθε χρόνο και χειροτερεύει.
Για άλλη μια φορά χιλιάδες οικογένειες, εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες βρίσκονται καταμεσής του καλοκαιριού αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα του τι θα γίνει με τα παιδιά τους την επόμενη σχολική χρονιά.

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης από το ΠΑΜΕ και ομοσπονδίες - Πέμπτη 31 Ιούλη στις 7 μ.μ. στο Μπαρουτάδικο στο Αιγάλεω

Το ΠΑΜΕ και οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργών, Φαρμάκου, Τύπου και Χάρτου δίνουν συνέχεια στις αγωνιστικές εκδηλώσεις αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης.
Είναι ανάγκη να δυναμώνει καθημερινά η αλληλεγγύη, η πάλη για να σταματήσει η αιματοχυσία, η κατοχή, να δυναμώσει το κύμα καταδίκης της εγκληματικής επίθεσης του κράτους του Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λαού.
Να σταματήσει ο εποικισμός, για να υπάρξει ένα ανεξάρτητο, πραγματικό Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Να αποκαλυφθούν στα μάτια της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων οι ευθύνες των ΗΠΑ, που με κάθε τρόπο στηρίζουν το Ισραήλ, αλλά και της ΕΕ, η οποία κρατάει "ίσες αποστάσεις" ανάμεσα στο θύτη και το θύμα και ταυτόχρονα έχει στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ. Να ακυρωθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια και όλες οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας του Ισραήλ με την Ελλάδα.
Οι χιλιάδες ξεσπιτωμένοι και τραυματίες, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, χρειάζονται επειγόντως φάρμακα. Η εργατική τάξη πρέπει να δείξει για μια ακόμη φορά την αλληλεγγύη της. Χρειάζεται να συγκεντρωθούν χρήματα για αγορά φαρμάκων που θα αποσταλούν στη Γάζα.
Γι’ αυτό, το ΠΑΜΕ και οι παραπάνω ομοσπονδίες καλούν τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους, τα λαϊκά στρώματα, να πάρουν μαζικά μέρος στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη 31 Ιούλη 2014, στις 7 μ.μ., στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο (ΔΑΚ) «Εύα Χριστοδούλου» στο Μπαρουτάδικο στο Αιγάλεω (δίπλα στον ΟΑΕΔ Σ, Σίφνου και Σουλίου). (Η πρόσβαση στο χώρο μπορεί να γίνει με το ΜΕΤΡΟ στη στάση Αιγάλεω ή Αγία Μαρίνα).
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλία από εκπρόσωπο της Γενικής Ένωσης Παλαιστινίων Εργατών, από εκπρόσωπο των ομοσπονδιών και ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ ομάδων από τα συνδικάτα.

Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Με πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη Σωτηρία Βασιλακοπούλου



Πλήθος εργατών, λαϊκών ανθρώπων, και νέων, βρέθηκε στο χώρο τού πρώην εργοστασίου της ΕΤΜΑ το απόγευμα της Παρασκευής, συμμετέχοντας στην ετήσια εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη Σωτηρία Βασιλακοπούλου. Για την Κνίτισσα φοιτήτρια στο Πάντειο, που δολοφονήθηκε όταν τη χτύπησε λεωφορείο στις 28 Ιούλη 1980, καθώς μοίραζε προκηρύξεις στους εργάτες.
Αναφερόμενος στο γεγονός της δολοφονίας της Σωτηρίας, ο Γιάννης Καρανικόλας, γραμματέας του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, σημείωσε μεταξύ άλλων από το βήμα της εκδήλωσης: «Βρισκόμαστε και φέτος εδώ, 34 χρόνια μετά, έξω από την πύλη της ΕΤΜΑ, για να τιμήσουμε την αγωνίστρια φοιτήτρια της Παντείου, την Κνίτισσα Σωτηρία Βασιλακοπούλου, που δολοφονήθηκε έξω απ' το εργασιακό κάτεργο της ΕΤΜΑ, απ' τον μπράβο της εργοδοσίας Χαρίτο. Η εντολή της εργοδοσίας ήταν σαφέστατη, να μη φτάσει η φωνή του ταξικού κινήματος στους εργάτες. Να μην πάρουν οι εργάτες προκηρύξεις του ΚΚΕ, για κανένα λόγο. Το πούλμαν με τον οδηγό Χαρίτο, εντολοδόχο μπράβο της εργοδοσίας, περνά από πάνω της με ταχύτητα, συνθλίβοντας τα 20 της χρόνια. Το αίμα της, κόκκινο σαν τα πανανθρώπινα ιδανικά που υπηρετούσε, έβαψε την άσφαλτο στην πύλη της ΕΤΜΑ».

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Λωρίδα της Γάζας: Συνεχίζεται για 18η μέρα το αίσχος του Ισραήλ



Η δολοφονία μιας εγκύου γυναίκας από τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, ανέβασε σήμερα σε 819 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στις 18 ημέρες που διαρκεί το νέο έγκλημα του Ισραήλ. Βομβαρδισμοί και χερσαία επιχείρηση συνεχίζονται ακατάπαυστα παρά τη φημολογία και τις σκόπιμες δηλώσεις στελεχών αστικών κυβερνήσεων και ιμπεριαλιστικών οργανισμών περί επίτευξης «εκεχειρίας» τις επόμενες μέρες, την ώρα που με όλους τους τρόπους ενισχύουν το Ισραήλ. Στη Γάζα αλλά και στη Δυτική Όχθη η οργή δεν λέει να κοπάσει, ιδιαίτερα μετά το νέο χθεσινό μακελειό σε σχολείο (που λειτουργούσε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ), το οποίο βομβαρδίστηκε από την πολεμική μηχανή του Ισραήλ.
Η κατάσταση είναι τέτοια, που ανάγκασε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κάνει σήμερα έκκληση για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Γάζα, ώστε να επιτραπεί στους εργαζόμενους στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να απομακρύνουν τους τραυματίες και να μεταφέρουν στην περιοχή φάρμακα. Σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ αναφέρει ότι τέσσερα νοσοκομεία, περιλαμβανομένου του Άλ Άκσα στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, έχουν καταστραφεί.

Παράσταση διαμαρτυρίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Ουκρανική Πρεσβεία

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία της Ουκρανίας στην Φιλοθέη πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ και η Οργάνωση Αττικής της ΚΝΕ, ενάντια στην απόφαση του Ουκρανικού Κοινοβουλίου να διαλύσει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚ Ουκρανίας και την κλιμάκωση των σχεδίων απαγόρευσης του Κόμματος από την αντιδραστική κυβέρνηση των εθνικιστών και φασιστών.
Στην παράσταση παραβρέθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ που έκανε την ακόλουθη δήλωση στα ΜΜΕ: «Σήμερα χρειάζεται η μέγιστη δυνατή απομόνωση της αντιδραστικής, ναζιστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας, η οποία αναρριχήθηκε στην εξουσία με πραξικοπηματικό τρόπο και με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ. Ματοκυλάει τον ουκρανικό λαό και περιορίζει τα δημοκρατικά, συνδικαλιστικά, εργασιακά και πολιτικά δικαιώματα των εργαζομένων, συνολικά του λαού της Ουκρανίας. Απαγορεύει το Κομμουνιστικό Κόμμα, προβαίνει σε μια σειρά μέτρα όπως συλλήψεις, μέτρα καταστολής. Το ΚΚΕ με τη σημερινή διαμαρτυρία έξω από την ουκρανική πρεσβεία, εδώ στην Αθήνα, θέλει να εκφράσει την μέγιστη αλληλεγγύη προς το λαό της Ουκρανίας, προς τους κομμουνιστές της Ουκρανίας. Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές. Είμαστε αλληλέγγυοι μαζί τους, θα κινητοποιούμαστε κάθε μέρα μέχρι να αρθεί η απαγόρευση και η διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚ Ουκρανίας».

Κινητοποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Ισραηλινή Πρεσβεία


Με τη δέσμευση ότι θα συνεχιστούν οι μαζικές κινητοποιήσεις μέχρι να σταματήσει το έγκλημα του Ισραήλ στη Γάζα, ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και καταδίκης της συνεχιζόμενης εγκληματικής επίθεσης του Ισραήλ, που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ και η Οργάνωση Αττικής της ΚΝΕ, στην Ισραηλινή Πρεσβεία.
Το συλλαλητήριο ξεκίνησε από την πλατεία Πανόρμου. Με συνθήματα όπως «Έξω από τη Γάζα οι Ισραηλινοί, να σταματήσουν τώρα οι βομβαρδισμοί» και «Στην Παλαιστίνη σφάζουνε μαζί, ΗΠΑ - Ευρωπαίοι και Ισραηλινοί» τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, πορεύτηκαν μαχητικά προς την Πρεσβεία του Ισραήλ, όπου σε μια συμβολική κίνηση πέταξαν κόκκινη μπογιά προς το κτίριο της Πρεσβείας. 
Ο  Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας έξω από την Ισραηλινή Πρεσβεία, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: «Απαιτούμε να σταματήσει τώρα η σφαγή του λαού της Παλαιστίνης. Σε αυτή τη δολοφονική ενέργεια το Ισραήλ έχει την ανοικτή στήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης που υλοποιεί τις στρατιωτικές συμφωνίες με το κράτος - δολοφόνο».
«Σε αυτές τις στιγμές, πρέπει να καταδικαστούν και οι θέσεις που παίρνουν ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε θύτες και θύματα», τόνισε ο Νίκος Σοφιανός, ξεκαθαρίζοντας ότι: «Απαιτούμε την καταδίκη αυτού του εγκλήματος. Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις, μέχρι να σταματήσουν τα συνεχιζόμενα εγκλήματα του Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λαού». (Δείτε εδώ την ομιλία του Ν. Σοφιανού).
Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Πρέσβης της Παλαιστίνης Μαρουάν Εμίλ Τουμπάσι (Δείτε εδώ τη δήλωση του Πρέσβη). Στη δήλωσή του ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε: «Δυναμώνει καθημερινά η αλληλεγγύη με τον Παλαιστινιακό λαό ενάντια στα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ. Ο ελληνικός λαός, το ΚΚΕ, όλοι οι δημοκράτες, οι προοδευτικοί άνθρωποι, οι άνθρωποι καλής θέλησης της πατρίδας μας, βρίσκονται στο πλευρό του αγωνιζόμενου Παλαιστινιακού λαού. Για να βάλουμε επιτέλους τέρμα στην αιματοχυσία, για να σταματήσει η κατοχή, για να σταματήσει ο εποικισμός, για να υπάρξει ένα βιώσιμο, ανεξάρτητο, πραγματικό Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατ. Ιερουσαλήμ, ισότιμο κράτος, αναγνωρισμένο μέλος του ΟΗΕ. Θα βρισκόμαστε καθημερινά στους δρόμους μέχρι να σταματήσει αυτό το αίσχος, ενάντια στους αμάχους, ενάντια σε ένα λαό που παλεύει για το δίκιο του, που παλεύει για τη δική του πατρίδα».

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Ιστορικό Περίπατο στο Λαύριο πραγματοποίησε η ΤΟ Νοτίων Συνοικιών της ΚΝΕ



Μια όμορφη Κυριακή ήταν η περασμένη για την Τομεακή Οργάνωση Νοτίων Συνοικιών της ΚΝΕ και τις Κομματικές Οργανώσεις Μπραχαμίου του ΚΚΕ: Εκδρομή στο Λαύριο με ξενάγηση αλλά και ξεκούραση με μπάνιο στη θάλασσα.
Ο ιστορικός περίπατος στο Λαύριο, οργανώθηκε με αφορμή δύο σημαντικές ιστορικές επετείους: Τη συμπλήρωση 85 ετών από την απεργία των μεταλλωρύχων της Γαλλικής Εταιρείας το 1929 και 50 ετών από την απεργία των κλωστοϋφαντουργών στο εργοστάσιο του Καρέλλα, το 1964.
Η περιήγηση ξεκίνησε από τον αρχαιολογικό χώρο όπου γινόταν κατά την αρχαιότητα η εξόρυξη μεταλλευμάτων. Οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την ιστορική διαδρομή ενός τόπου που ταυτίστηκε με την ύπαρξη μεταλλείων, λόγω του πλούσιου υπεδάφους του. Ολόκληρη η περιοχή έχει φιλοξενήσει από την αρχαιότητα μονάδες εξόρυξης και επεξεργασίας. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει αποτελέσει πεδίο σκληρών αγώνων και ταξικών συγκρούσεων από την εποχή ακόμα της δουλοκτησίας. Χαρακτηριστικά ο άργυρος από τα μεταλλεία Λαυρίου χρησιμοποιήθηκε για αθηναϊκά νομίσματα. Ο Βάλσαμος Συρίγος πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, ανέλυσε τη διαδικασία εξόρυξης και επεξεργασίας μεταλλευμάτων: «Μπορεί η αρχαία Αθήνα να είχε να επιδείξει κάλλος και μεγαλεία, όμως εκεί ήταν το φαίνεσθαι και εδώ το είναι..» ανέφερε χαρακτηριστικά σε κάποιο σημείο της ξενάγησης.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο τεχνολογικό πάρκο Λαυρίου που στεγάζεται στο βιομηχανικό συγκρότημα των πρώην μεταλλείων. Έγινε αναδρομή στην ιστορία των ταξικών αγώνων στο Λαύριο με ιδιαίτερη αναφορά στην μεγάλη απεργία που πραγματοποιήθηκε στην εργατούπολη το 1896 με κύριο αίτημα τη δημιουργία φαρμακείου για τους εργάτες καθώς και στις απεργίες του 1929 και του 1964.

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Γάζα: Το Ισραήλ έχει σκοτώσει 514 Παλαιστίνιους - Σήμερα βομβάρδισε ακόμη και νοσοκομείο!


Στο αίμα συνεχίζει να πνίγει το Ισραήλ τη Λωρίδα της Γάζας, σπέρνοντας το θάνατο σε αμάχους και παιδιά, βάφοντας στο αίμα τις φτωχογειτονιές της. Τουλάχιστον 514 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τις 3.000 στη Λωρίδα της Γάζας, μέσα στις τελευταίες 14 ημέρες και ο απολογισμός αυτός συνεχίζει να αυξάνεται, την επομένη του δολοφονικού σφυροκοπήματος της συνοικίας Σατζάγια. Απίστευτες, τραγικές εικόνες εκτυλλίσονται στα νοσοκομεία της Γάζας, όπου μάλιστα ένα από αυτά βομβάρδισαν σήμερα οι Ισραηλινοί σκοτώνοντας 4 ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα σ' αυτό.
Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη πραγματοποιείται σήμερα γενική απεργία ως διαμαρτυρία για την σφαγή.
Σε διεθνές επίπεδο παρέχεται πλήρης στήριξη από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και άλλες δυνάμεις στο Ισραήλ, παρά τις δήθεν δηλώσεις για "ειρήνη" και "ανθρώπινα δικαιώματα" στην περιοχή, που συχνά χρησιμοποιούν -ιδιαίτερα μετά τη χθεσινή σφαγή στην Σατζάγια- στελέχη ιμπεριαλιστικών οργανισμών, χωρίς φυσικά να ξεφεύγουν από τη γνωστή λογική ταύτισης του θύτη με το θύμα, που αντικειμενικά ευνοεί τους Ισραηλινούς.

24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκεντρώσεις από τους εμποροϋπαλλήλους




Mε νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία σήμερα, Κυριακή 20 Ιούλη, απάντησαν οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.
«Η Κυριακή αργία ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες» φώναξαν εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι που συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων, Επαγγελματιών και Εμπόρων Αθήνας οργάνωσαν κοινή συγκέντρωση στην πλατεία Καπνικαρέας. Η 24ωρη απεργία έγινε με αφορμή το άνοιγμα των καταστημάτων, καθώς η σημερινή Κυριακή είναι μια από τις 7 του έτους που προβλέπεται η λειτουργία όλων των μαγαζιών.
Η Γιάννα Μπούτζα, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, υπογράμμισε στο χαιρετισμό της ότι η κατάργηση της Κυριακής αργίας είναι απαίτηση των μονοπωλίων του κλάδου, ενώ αποτελεί συνέχεια στην επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, που δουλεύουν με σμπαραλιασμένες συμβάσεις και πετσοκομμένα μεροκάματα. Σημείωσε πως απέναντι στην επίθεση αυτή είναι απαραίτητο το δυνάμωμα του κλασικού σωματείου, ενώ αναφέρθηκε και στις ευθύνες της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων που προκηρύσσει απεργίες χωρίς όμως να οργανώνει τη συμμετοχή και την πάλη των εργαζομένων.

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ: ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 20/7 - ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

https://drive.google.com/file/d/0B90oTLLDqRduVUVDVUttN3NRRzQ/edit?usp=sharing

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Καταγγέλλει το απαράδεκτο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Παλαιστίνη

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει το απαράδεκτο κοινό ψήφισμα του πολιτικού συνασπισμού του κεφαλαίου στο Ευρωκοινοβούλιο (Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι, Συντηρητικοί - Μεταρρυθμιστές), που βάζει στη θέση του κατηγορούμενου τον Παλαιστινιακό λαό και τον δίκαιο αγώνα του.
Με το πρόσχημα της ασφάλειας του ισραηλινού κράτους δικαιολογεί τις βάρβαρες δολοφονικές επιθέσεις των δυνάμεων κατοχής του Ισραήλ, αθωώνει το ισραηλινό κράτος για τα στυγνά εγκλήματα πολέμου κατά αμάχων Παλαιστινίων, παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων.
Στο κοινό ψήφισμα δεν υπάρχει ούτε μία λέξη καταδίκης της ισραηλινής επίθεσης, των δολοφονιών εκατοντάδων Παλαιστινίων ακόμη και μωρών παιδιών, ενώ βαφτίζει τη σφαγή αμάχων από την πολεμική μηχανή του Ισραήλ, στη Γάζα απλά «κρίσιμη κατάσταση».

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Μαζικό συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό από ΚΚΕ και ΚΝΕ στην Αθήνα

Μαζικό συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, και καταδίκης της νέας εγκληματικής επίθεσης του Ισραήλ εναντίον του λαού της Παλαιστίνης, διοργάνωσαν στην Αθήνα η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ και η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας.
Με πορεία οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την Ισραηλινή Πρεσβεία μετά τη συγκέντρωση που έγινε στην οδό Πανόρμου, όπου μίλησε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Όταν οι διαδηλωτές έφτασαν μπροστά στην πρεσβεία του Ισραήλ, μίλησε ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Στο συλλαλητήριο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ συμμετείχε και ο Marwan Emil Toubassi, πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα. (δείτε εδώ τη δήλωση του)

Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Συλλαλητήρια του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενάντια στο νέο αιματοκύλισμα του λαού της Παλαιστίνης

Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ και η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας διοργανώνουν συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, και καταδίκης της νέας εγκληματικής επίθεσης του Ισραήλ εναντίον του λαού της Παλαιστίνης.
Όλοι και όλες στη συγκέντρωση, την Πέμπτη 17 Ιούλη και ώρα 19.00 στην Πανόρμου (στάση Μετρό).  Θα ακολουθήσει πορεία προς την Ισραηλινή Πρεσβεία.

Κοινή Ανακοίνωση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων: Να σταματήσει τώρα η αιματοχυσία του λαού της Παλαιστίνης

Νέες υπογραφές κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων προστέθηκαν στην Κοινή Ανακοίνωση με την οποία εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στο λαό της Παλαιστίνης και την καταδίκη της ισραηλινής επίθεσης.
Οι συγκέντρωση υπογραφών συνεχίζεται, ενώ έως τώρα στο κάλεσμα του ΚΚΕ ανταποκρίθηκαν 50 Κομμουνιστικά και Εργατικά κόμματα.
Το κείμενο της Κοινής Ανακοίνωσης έχει ως εξής:
ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Να σταματήσει τώρα η αιματοχυσία του λαού της Παλαιστίνης

Δήλωση του Δ. Κουτσούμπα μετά τη συνάντηση με τον πρέσβη της Παλαιστινιακής Αρχής

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε με τον πρέσβη της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα Marwan Emil Toubassi.
Αμέσως μετά ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε τα εξής:
«Με την σημερινή μας επίσκεψη, στην Πρεσβεία της Παλαιστίνης, θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας για μια ακόμη φορά στο δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό, να εκφράσουμε την καταδίκη μας για την εγκληματική δράση του Ισραήλ, που προχωρά αυτές τις μέρες σε νέα εγκλήματα πολέμου, και να αναδείξουμε το γεγονός ότι δε μπορεί να ταυτίζεται ο θύτης με το θύμα, όπως κάνουν μια σειρά κυβερνήσεις, όπως κάνουν διεθνείς ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, που στην ουσία στρέφονται ενάντια στον δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού.
Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη του και μέσα στο λαϊκό κίνημα, με αγώνες, με δράσεις - ήδη 48 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα έχουν δηλώσει την αλληλεγγύη τους με ανακοίνωσή τους - στη Βουλή, στην Ευρωβουλή θα κάνουμε παραπέρα παρεμβάσεις, ερωτήσεις, επερωτήσεις, συναντήσεις, σε μια κατεύθυνση να σταματήσει εδώ και τώρα η επέμβαση και το αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ. Να σταματήσει ο εποικισμός, να φύγουν τα στρατεύματα κατοχής, να πάψει η κατοχή, και να ανοίξει ο δρόμος για να υπάρξει ένα βιώσιμο, κυρίαρχο, πραγματικά ελεύθερο Παλαιστινιακό Κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, ισότιμο, αναγνωρισμένο κράτος-μέλος του ΟΗΕ.
Ταυτόχρονα εκφράζουμε την αναγκαιότητα η ελληνική κυβέρνηση να ακυρώσει όλες τις συμφωνίες με το Ισραήλ, είτε αυτές είναι στρατιωτικές, είτε οικονομικές, είτε πολιτικές και να ταχθεί το σύνολο του ελληνικού λαού και της νεολαίας στο πλευρό του δίκαιου αγώνα του παλαιστινιακού λαού, που αυτή την στιγμή ματοκυλιέται από την επιθετικότητα και την βαρβαρότητα του κράτους του Ισραήλ».

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για το δημοψήφισμα - Κατατέθηκε η πρόταση του Κόμματος

Σε ανακοίνωσή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για το δημοψήφισμα σχετικά με τη ΔΕΗ, αναφέρει τα εξής:
«Οι βουλευτές του ΚΚΕ με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κατάργηση των νόμων που έχουν οδηγήσει στην απελευθέρωση της Ενέργειας και στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και του ψηφισθέντα νόμου "Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας", του γνωστού ως "μικρή ΔΕΗ".
Παρ' όλο που η πρόταση του ΚΚΕ είναι διαφορετική από τις προτάσεις των άλλων κομμάτων, υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής, να γίνει συζήτηση και να αποφανθεί το σώμα για το δημοψήφισμα.
Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες γιατί προκειμένου να καλύψει την αρνητική στάση της για τη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, παραπέμπει το ζήτημα στο θερινό τμήμα για μια προσχηματική συζήτηση με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα.
Συνεπώς, οι βουλευτές του ΚΚΕ δε θα πάρουν μέρος σε αυτή τη διαδικασία».  
Η πρόταση του ΚΚΕ
Την πρόταση του ΚΚΕ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τη ΔΕΗ, κατέθεσε προς τον πρόεδρο της Βουλής η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος.
Η πρόταση είναι η εξής:
«Οι βουλευτές του ΚΚΕ που υπογράφουν αυτό το κείμενο ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος, για την ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου που οδηγεί στη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, την είσοδο των ιδιωτικών ομίλων, το διαχωρισμό των συστημάτων μεταφοράς και διανομής που απορρέουν από το συνολικό κοινοτικό πλαίσιο απελευθέρωσης της ενέργειας και έχει δραματικές συνέπειες για τις λαϊκές οικογένειες και τους εργαζόμενους του κλάδου.
Συγκεκριμένα οι βουλευτές του ΚΚΕ ΖΗΤΟΥΝ τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ακύρωση και κατάργηση του ν. 1914/1990, του ν. 2773/1999, του ν. 3426/2005, του ν. 4001/2011, του ν. 4237/2014 και για τον ψηφισθέντα νόμο ''Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας'', του γνωστού ως ''μικρή ΔΕΗ''».

Συγκέντρωση για τη ΔΕΗ - Δυναμική η παρουσία του ΠΑΜΕ


 
Συγκέντρωση στο Σύνταγμα πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» και στην επιστράτευση της κυβέρνησης.
Μαζική η παρουσία Συνδικάτων, λαϊκών επιτροπών, μαζικών φορέων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση νωρίτερα στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. (Διαβάστε ΕΔΩ)
Μιλώντας στην προσυγκέντρωση ο Ηλίας Μαστρολέων, στέλεχος του ΠΑΜΕ και αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ αλλά και όλη η εργατική τάξη δεν πρέπει να φοβηθούν αλλά με τον οργανωμένο αγώνα να τσακίσουν τον αυταρχισμό. Αναγκαία είναι η οργάνωση και η συνέχιση του αγώνα στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η κυβέρνηση, γιατί η επίθεση δεν θα σταματήσει με την ψήφιση του νόμου στη Βουλή. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει απάντηση από όλα τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν, γιατί η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας αφορά ολόκληρο τον ελληνικό λαό».

Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας: Μεγαλέμποροι - κυβέρνηση καταργούν την Κυριακάτικη αργία

Την υπουργική απόφαση που προβλέπει την άμεση πιλοτική λειτουργία 52 Κυριακές το χρόνο όλων των εμπορικών καταστημάτων σε επτά περιοχές της χώρας, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προειδοποιώντας ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει το μέτρο σε όλη τη χώρα.
Καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και να διεκδικήσουν :

ΝΑΤΟικά γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα με συμμετοχή ελληνικού πολεμικού πλοίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ναυτική άσκηση του ΝΑΤΟ «Sea Breeze 2014» (4 με 13/7) στη Μαύρη Θάλασσα, με συμμετοχή και πλοίου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Η άσκηση απλώνεται στα βουλγαρικά χωρικά ύδατα και σε διεθνή νερά, σηματοδοτώντας την παραπέρα συγκέντρωση ΝΑΤΟικών δυνάμεων σε μια περιοχή που ...ακουμπά τη Ρωσία, ενόσω μάλιστα οξύνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση για την Ουκρανία και την παραπέρα διείσδυση των ευρωατλαντικών μονοπωλίων στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.

Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στο 23ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ

Σε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στα πλαίσια του 23ου αντιιμπεριαλιστικού διημέρου της ΚΝΕ, στο χώρο της κατασκήνωσης στο Στόμιο, μίλησε το βράδυ του Σαββάτου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Η συγκέντρωση ξεκίνησε με τον ύμνο της ΚΝΕ και χιλιάδες νεανικές γροθιές υψωμένες στο άκουσμά του. Χιλιάδες κοκκινες σημαίες ανέμισαν και το σύνθημα που ακούστηκε πολλές φορές στη διάρκεια των εκδηλώσεων του διημέρου έστειλε το μήνυμα: «Η νεολαία δε σκύβει το κεφάλι, με το ΚΚΕ επίθεση και πάλη».
Αποσπάσματα από την ομιλία του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, που έγινε το βράδυ του Σαββάτου, στο χώρο της κατασκήνωσης του 23ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ στο Στόμιο της Λάρισας.
«Νέοι και νέες,
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Χαιρετίζουμε τους νέους και τις νέες της Ελλάδας, τα νιάτα της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, που αμέσως μετά τις εκλογές, ρίχτηκαν στη μάχη για την επιτυχία των εκδηλώσεων του 40ού Φεστιβάλ, για την επιτυχία του 23ου Αντιιμπεριαλιστικού Διήμερου, που φέτος χτυπά, για μια ακόμα φορά, εδώ στο Στόμιο, στη Λάρισα όπου βρίσκεται το ιμπεριαλιστικό στρατηγείο πολέμου της ΕΕ.
Και από αυτό εδώ το βήμα, σήμερα θέλουμε να καταδικάσουμε τον κυβερνητικό, κρατικό αυταρχισμό που μετά τους ναυτεργάτες, τους χαλυβουργούς, τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, άλλους κλάδους εργαζομένων, τώρα βάζει στο στόχαστρο τον αγώνα των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Θέλουμε να καταδικάσουμε την κυβερνητική υποκρισία που κόπτεται δήθεν για τις επιπτώσεις από την απεργία, όταν είναι η δική της πολιτική που γεννά αυτές τις αντιδράσεις. Κόπτεται για τον τουρισμό, όταν η πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής, δε θα κάνει ούτε μια μέρα διακοπές.

Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για το δημοψήφισμα σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ είναι διατεθειμένη να καταθέσει πρόταση στη Βουλή, ώστε να διεξαχθεί η συζήτηση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος ενάντια στην απελευθέρωση της Ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματος. Θεωρεί ότι κάθε κόμμα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει τη δική του σχετική πρόταση, όπως άλλωστε συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις.Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, κάθε κόμμα μπορεί να θέσει τις δικές του θέσεις. Οπως είναι γνωστό, το ΚΚΕ έχει ήδη γνωστοποιήσει την πρότασή του, σύμφωνα με την οποία βασικό περιεχόμενο τόσο του δημοψηφίσματος όσο και της πάλης του λαϊκού κινήματος είναι η κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί σύμφωνα με το κοινοτικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της Ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για τη "μικρή ΔΕΗ"

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ: Ο «κουρνιαχτός» με το δημοψήφισμα κρύβει την ουσία

Αφοπλιστική η παραδοχή Σκουρλέτη ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι «πρόταση διεξόδου» από την ένταση των κινητοποιήσεων...

Οσο περνούν οι μέρες, γίνεται ολοένα και πιο καθαρό ότι οι τακτικισμοί του ΣΥΡΙΖΑ με το δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ δεν αποσκοπούσαν παρά στο να διευκολύνουν κόμματα και ανεξάρτητους βουλευτές να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συνεργασία μαζί του, με προοπτική την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κορμό της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές.
«Πρόθυμοι» να βάλουν πλάτες στους σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ, για τους δικούς του λόγους ο καθένας, που πάντως δεν είναι άσχετοι με τη διεκδίκηση ρόλου σε μια επόμενη κυβέρνηση αστικής διαχείρισης, δήλωσαν ήδη οι ΑΝΕΛ, πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές, ενώ τη Δευτέρα η ΔΗΜΑΡ συγκαλεί Εκτελεστική Επιτροπή και Κοινοβουλευτική Ομάδα για να επικυρώσει όπως λέγεται το «ναι» στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Θετικές απαντήσεις αναμένει η Κουμουνδούρου και από τους υπόλοιπους ανεξάρτητους βουλευτές.

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ

Σε ανακοίνωση, για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Η πώληση της "μικρής ΔΕΗ" και η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ που φέρνει το κυβερνητικό νομοσχέδιο, θα συνοδευτεί με νέες μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων και των μισθών στον κλάδο, ακριβότερη άρδευση για τμήμα των αγροτών.

Ελπίδα Παντελάκη: «Ορατός ο κίνδυνος να μείνουν και φέτος δεκάδες χιλιάδες παιδιά εκτός βρεφικών και παιδικών σταθμών»



Τον ορατό κίνδυνο να μείνουν και φέτος εκτός βρεφικών και παιδικών σταθμών δεκάδες χιλιάδες παιδιά επισήμανε η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και εκλεγμένη εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο ΔΣ της ΚΕΔΕ, μιλώντας την Τετάρτη 2 Ιούλη στην εκπομπή «Τα Γεγονότα της Ημέρας» του webradio του «902.gr».
«Φέτος η κατάσταση είναι χειρότερη», εκτίμησε, χαρακτηρίζοντας τα κριτήρια μοριοδότησης «διάτρητα, ανεπίτρεπτα και απαράδεκτα».