Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ Παραιτήθηκαν για να ... διευκολύνουν τη μείωση των μισθών

Την παραίτησή της από τις θέσεις του προεδρείου του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εθνική Ασφαλιστική υπέβαλε η «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία» (πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ) προκειμένου «να διευκολύνουμε τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ (...) για να υπογραφεί άμεσα η Συλλογική Σύμβαση» (σ.σ. για μειώσεις μισθών), όπως η ίδια σημειώνει σε ανακοίνωσή της. Αφού το προηγούμενο διάστημα συνέβαλε σε μια επιχείρηση εγκλωβισμού των εργαζομένων στη λογική του «μικρότερου κακού», τώρα προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών της.
Στο ΔΣ του Συλλόγου η «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία» έχει πέντε έδρες, η ΠΑΣΚΕ πέντε και η ΔΑΚΕ τρεις.
Πρόσφατα, η εργοδοσία κάλεσε το σωματείο σε υπογραφή Σύμβασης για μείωση μισθών. Το ΔΣ του Συλλόγου αποδέχτηκε πρόταση της «Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας» να γίνει μυστική ψηφοφορία στην οποία οι εργαζόμενοι - υποτίθεται ανεπηρέαστοι - θα ψήφιζαν αν συμφωνούν ή όχι με την πρόταση της εργοδοσίας. Στο μεσοδιάστημα, βέβαια, η «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία» και συνολικά το ΔΣ του Σωματείου ενημέρωναν τους εργαζόμενους πως «το τελεσίγραφο της Διοίκησης είναι ότι αν δε συμφωνηθεί το προτεινόμενο από αυτή κείμενο της ΣΣΕ, η Εταιρεία θα προχωρήσει σε ατομικές συμβάσεις» (από ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου στις 30 Αυγούστου), εμφανίζοντας αυτά ως μόνες εναλλακτικές στους εργαζόμενους.
Παράλληλα, η «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία» έβγαινε κι έλεγε ότι «δεν θα σας προτείνουμε το τι θα πρέπει να ψηφίσετε», προσθέτοντας ωστόσο ότι «σε κάθε περίπτωση η Συλλογική Σύμβαση είναι απείρως καλύτερη από την ατομική σύμβαση». Για να κρύψει το ρόλο της βέβαια, την περασμένη Δευτέρα βγήκε στη γενική συνέλευση και ισχυρίστηκε ότι διαφωνεί με την υπογραφή της σύμβασης...
Πάντως, το πρόβλημα των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι ότι δεν υπάρχουν ικανοί ηγέτες-εκπρόσωποι της εργοδοσίας που θα υποτάξουν τους εργαζόμενους στις ορέξεις της εργοδοσίας. Να τι έλεγε σε ανακοίνωσή της η παράταξη στις 21 Αυγούστου: «Θα μπορούσαμε να κάνουμε τη θυσία. Να προσπαθήσουμε να ζήσουμε με τα ελάχιστα δυνατά, αν ένας πραγματικός ηγέτης μας το ζητούσε και μας έπειθε. Ενας γενναίος επικεφαλής που θα μας έλεγε ότι πρώτος αυτός θα περικόψει εξίσου όχι απλά το μισθό του, αλλά τις παροχές του για το καλό της Εταιρείας, που θα μπορούσε παράλληλα να εμπνεύσει τους εργαζόμενους ότι πρώτοι οι διοικούντες όλοι θα έκοβαν και το μισθό και τις παροχές τους. Οτι αφουγκράζονται τους εργαζόμενους και την αγωνία τους για την πορεία της Εταιρείας. (...) Τότε βεβαίως και θα τους ακολουθούσαμε, όπως όλους τους στρατηγούς σε όλες τις μεγάλες μάχες»!!!
Πάντως, στην ψηφοφορία που έκαναν οι εργαζόμενοι για τις μειώσεις των μισθών, παρά τους εκβιασμούς, σχεδόν το 40% είπε όχι στην πρόταση της εργοδοσίας. Γεγονός που φανερώνει αγωνιστικές διαθέσεις, αλλά και μεγαλώνει τις ευθύνες του ΔΣ του Συλλόγου για την υπονόμευσή τους.