Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

3 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Η ΑΝΑΛΓΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΤΙΜΑΕΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ!

Δεν έχει περάσει πολύ καιρός, που η Δημοτική Αρχή του ΠΑΣΟΚ που στηρίζεται από ΝΔ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ απέλυσε εργαζόμενη με ειδικές ανάγκες, μητέρα με ένα παιδί. Έρχεται λοιπόν σήμερα με υποκρισία να "γιορτάσει" την παγκόσμια ημέρα των ατόμων με ειδικές ανάγκες.


Αγωνιστικός γιορτασμός στο υπουργείο Εργασίας
Στη μεγάλη παναναπηρική συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στο υπουργείο στην πλατεία Κλαυθμώνος και στην πορεία που θα ακολουθήσει, καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων

«Ολοι στη μεγάλη παναναπηρική συγκέντρωση την 3η Δεκέμβρη στις 9.30 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας στην πλατεία Κλαυθμώνος και στην πορεία που θα ακολουθήσει. Οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους σε συναγερμό. Τα μέτρα που συμφώνησαν η τρόικα με την κυβέρνηση και την ΕΕ μας σπρώχνουν στην εξαθλίωση».
Το κάλεσμα αυτό απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), καλώντας στη σημερινή κινητοποίηση για τον αγωνιστικό γιορτασμό της 3ης Παγκόσμιας Ημέρας των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.
«Αντιπαλεύουμε την αντιλαϊκή - αντιαναπηρική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. πετσοκόβουν τα δικαιώματά μας. Γυρίζουμε την πλάτη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Αγωνιστικά διεκδικούμε την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας», επισημαίνει.
Και καλεί σε πάλη για:
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, Ειδική Αγωγή. Απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δράσης στους ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς.
  • Οχι στις περικοπές στο εισόδημα των ΑμΕΑ και των εργαζομένων γενικότερα.
  • Καμία πληρωμή για φάρμακα και θεραπείες.
  • Να αποκτήσουν το δικό τους σχολείο τα 185.000 παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες που βρίσκονται εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας.
  • Δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή
Απόφαση για 24ωρη απεργία σήμερα και συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΣΕΑΑΝ και του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος πήρε και το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ).
Επίσης πήρε απόφαση για 24ωρη απεργία στις 15 Δεκέμβρη, «σε συμπαράταξη με το ΠΑΜΕ που έχει βρεθεί μπροστά στους αγώνες των εργαζομένων όλα αυτά τα χρόνια». Απαιτώντας «την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία και οι σύμμαχοί της και όχι οι εργαζόμενοι».
Στο μεταξύ χτες, η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο του ΙΚΑ στην Πειραιώς διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στις αναπηρικές συντάξεις, τα επιδόματα και τις παροχές.

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Οι ανάπηροι δεν επαιτούν, διεκδικούν

Κάλεσμα στα συνδικάτα, στους εργαζόμενους, μαζί με το αγωνιστικό κίνημα των ανθρώπων με αναπηρίες (Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων) να καταγγείλουν τη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας, να στηρίξουν τη συγκέντρωση της ΣΕΑΑΝ στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) σήμερα στις 9.30 π.μ. απευθύνει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.
«Οι περικοπές στους μισθούς, στις συντάξεις, σε θεραπείες και φάρμακα, σε υγειονομικό υλικό και τεχνικά βοηθήματα, η εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας, που πλήττουν κάθε εργατική λαϊκή οικογένεια, πλήττουν διπλά τις οικογένειες των αναπήρων και των χρονίως πασχόντων, οδηγούν στην απόγνωση.
Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για τα ΑΜΕΑ θα ακουστούν και πάλι τα λόγια τα παχιά και τα μεγάλα, θα δώσουν υποσχέσεις και οι μεγαλόσχημοι της αστικής τάξης θα εκδηλώσουν για μια ακόμα χρονιά την ελεημοσύνη τους. Oι ανάπηροι και οι οικογένειές τους δεν επαιτούν, διεκδικούν. Το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή.
Ο θυμός και η αγανάκτηση κάθε εργατικής λαϊκής οικογένειας, κάθε οικογένειας με ανάπηρο ή χρονίως πάσχοντα πρέπει να μετατρέπεται σε ταξικό μίσος και αγώνα όταν ακούει, βλέπει και παρακολουθεί τους χλιδάτους αυτής της κοινωνίας - τους κλέφτες, τους σφετεριστές του λαϊκού πλούτου να απαιτούν και να στερούν από τις λαϊκές οικογένειες και από τις οικογένειες των ΑΜΕΑ ακόμα και τα στοιχειώδη για τη φροντίδα της υγείας ή την αντιμετώπιση της αναπηρίας τους», υπογραμμίζει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.
Και καλεί τα ταξικά συνδικάτα «να στηρίξουν τη συγκέντρωση της ΣΕΑΑΝ στο υπουργείο Εργασίας στις 9.30 π.μ. και να απαιτήσουν μαζί με το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα:
  • Πολιτική πρόληψης της ασθένειας και της αναπηρίας. Προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς, στους τόπους κατοικίας και ψυχαγωγίας.
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία - Ειδική Αγωγή, με απαγόρευση της επιχειρηματικής δράσης στους ευαίσθητους αυτούς κοινωνικούς τομείς.
  • Να μη διωχτεί κανένα παιδί από ειδικό σχολείο και κέντρο θεραπείας ή αποκατάστασης που ο γονιός του δεν έχει να πληρώσει.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, υγειονομικό υλικό και ειδικά τεχνικά βοηθήματα για τους ανάπηρους.
  • Αμεση χρηματοδότηση των κέντρων ειδικής αγωγής και αποκατάστασης και δημοσιοποίησή τους.
  • Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
  • Οχι στις απολύσεις, ιδιαίτερα ΑΜΕΑ και γονιών ΑΜΕΑ.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους, αναπήρους και μη.
Στηρίζουμε τις διεκδικήσεις του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος, προβάλλουμε το πλαίσιο του ΠΑΜΕ».

Οξύνονται τα προβλήματα των αναπήρων και των οικογενειών τους
Σε δεινή κατάσταση, με τα προβλήματά τους διαρκώς να οξύνονται, ως αποτέλεσμα της ακολουθούμενης αντιλαϊκής πολιτικής, βρίσκει η σημερινή Παγκόσμια Μέρα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες τους ανάπηρους απ' τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τις οικογένειές τους στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα:
  • Η ανεργία στους ικανούς προς εργασία ανάπηρους ξεπερνά το 90%.
  • Απ' τα 200.000 παιδιά μαθητικής ηλικίας με αναπηρίες ή μαθησιακές δυσκολίες, που χρειάζονται υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής, είναι ενταγμένα σε κάποια δομή Ειδικής Αγωγής, δημόσια ή ιδιωτική, περί τα 19.000. Οι δημόσιες δομές δεν μπορούν να καλύψουν πάνω από 15.000 παιδιά.
  • Πάνω από τα μισά κτίρια των ειδικών σχολείων της Αθήνας είναι ακατάλληλα, ακόμη και επικίνδυνα.
  • Τα κέντρα Ειδικής Αγωγής «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» κοστίζουν από 130 ευρώ έως 1.800 ευρώ το μήνα. Για «κλειστή» περίθαλψη ζητούνται από τις οικογένειες - εκτός από την κάλυψη του ασφαλιστικού ταμείου - εφάπαξ πληρωμή για την είσοδο από 8.000 έως 15.000 ευρώ και το μήνα από 1.500 ευρώ έως 2.500 ευρώ.
  • Η απλήρωτη εργασία στα κέντρα Ειδικής Αγωγής έχει γίνει καθεστώς (πάνω από 6.000 εργαζόμενοι στην Πρόνοια και την Ειδική Αγωγή παραμένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες). Τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κάνουν τους εργαζόμενους λάστιχο.
  • Τα τελευταία χρόνια γίνονται αθρόες περικοπές σε θεραπείες και βοηθήματα για τους ανάπηρους.
Από το 2004, με αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κόπηκαν κατά 50% οι θεραπείες για τα παιδιά με αναπηρίες όταν συμπληρώσουν τα 18 χρόνια. Το ΙΚΑ έκοψε σε πολλές περιπτώσεις τα έξοδα μεταφοράς από και προς τα κέντρα αποκατάστασης για τα παιδιά με βαριές αναπηρίες. Ο ΟΑΕΕ πριν έξι μήνες έκοψε κατά 1/3 τις θεραπείες για παιδιά με βαριές αναπηρίες. Ο OΠΑΔ έκοψε σημαντικό αριθμό λογοθεραπειών, ψυχοθεραπειών και φυσικοθεραπειών εκτός των 87 εργαστηριακών εξετάσεων.
  • Τα ιδρύματα Πρόνοιας αδυνατούν να λειτουργήσουν, λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές και της υποχρηματοδότησης απ' το κράτος.
  • Κέντρα Ειδικής Αγωγής, ξενώνες και οικοτροφεία που ιδρύθηκαν από συλλόγους γονέων και φιλανθρωπικά σωματεία με την παρότρυνση από το κράτος κινδυνεύουν να κλείσουν ή βάζουν τους γονείς να πληρώνουν γιατί το κράτος αρνείται να χρηματοδοτήσει πλέον τη λειτουργία τους.
  • Τα ελάχιστα δημόσια ιδρύματα που έχουν απομείνει για την προστασία του παιδιού χωρίς οικογένεια στενάζουν από τις ελλείψεις προσωπικού και την υποχρηματοδότηση, ενώ υπάρχει τεράστια έλλειψη δημόσιων δομών για τη στήριξη του εγκαταλειμμένου και κακοποιημένου παιδιού. Την ίδια ώρα χρηματοδοτούνται οι διάφοροι ιδιώτες, όπως το «Χαμόγελο του Παιδιού».
  • Η κυβέρνηση προωθεί την κάρτα αναπηρίας ή λειτουργικότητας ως εργαλείο για περικοπές επιδομάτων και παροχών στους αναπήρους αλλά και για το χτύπημα του θεσμού των αναπηρικών συντάξεων.

Καλούν σε αστυνομικά τμήματα τυφλούς μαθητές
Συνεχίζονται αυτές τις μέρες οι κλήσεις στα αστυνομικά τμήματα και οι απειλές στους τυφλούς μαθητές του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) στην Καλλιθέα και των οικογενειών τους, για τις κινητοποιήσεις που έκαναν οι μαθητές το προηγούμενο διάστημα ενάντια στη διάλυση της Σχολής και για το δικαίωμά τους στη μόρφωση που και αυτό βρίσκεται υπό διωγμό.
Μάλιστα, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου τα αστυνομικά όργανα δείχνουν και υπερβάλλοντα ζήλο στην τρομοκράτηση των τυφλών μαθητών και γονιών τους. Τις προηγούμενες μέρες αστυνομικός κάλεσε στο τμήμα το γονιό τυφλού μαθητή που πήρε μέρος στις κινητοποιήσεις και τον ειδοποίησε ότι το παιδί του και ο ίδιος κινδυνεύουν ακόμα και με φυλάκιση!
Είναι φαίνεται και αυτή μια ακόμα πτυχή της... ευαισθησίας της κυβέρνησης και της διορισμένης διοίκησης του ΚΕΑΤ απέναντι στους μαθητές με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειές τους...