Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Εργαζόμενος έπαθε έμφραγμα ενώ δούλευε

Εδώ και 5 μήνες δούλευε κάθε μέρα για 12 ώρες και χωρίς ρεπό!
Εμφραγμα εν ώρα εργασίας έπαθε την προηγούμενη βδομάδα ο μοναδικός θερμαστής του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας». Ο εργαζόμενος δούλευε 12 ώρες την ημέρα χωρίς ρεπό για περισσότερους από πέντε μήνες και μετά από αυτή την εντατικοποίηση κατέληξε να πάθει έμφραγμα. Ο 50χρονος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», όπου υποβλήθηκε σε εγχείρηση και νοσηλεύτηκε, ενώ πλέον βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια.
Απ' τον οργανισμό του νοσοκομείου προβλέπονται πέντε θέσεις θερμαστών. Μέχρι και τον Ιούνη του 2010 υπηρετούσαν δυο θερμαστές, οπότε και ο ένας συνταξιοδοτήθηκε. Εκτοτε και μέχρι το Νοέμβρη, για περισσότερους από πέντε μήνες, ο μοναδικός θερμαστής δούλευε σε συνθήκες εξόντωσης, από νωρίς το πρωί μέχρι τη νύχτα χωρίς ρεπό. Το Νοέμβρη η διοίκηση του νοσοκομείου έδωσε σε εργολάβο κομμάτι της συγκεκριμένης υπηρεσίας, όμως και πάλι, επειδή οι εργαζόμενοι του συνεργείου δε δούλευαν Σαββατοκύριακο, ο μοναδικός μόνιμος θερμαστής εργαζόταν έξι μέρες τη βδομάδα.
Την περασμένη Δευτέρα - αμέσως αφού ενημερώθηκαν για το περιστατικό - εργαζόμενοι και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο διοικητή Παναγιώτη Μινογιάννη. Κατήγγειλαν ότι το νοσοκομείο αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, απαίτησαν να αναγνωριστεί το περιστατικό σαν επαγγελματική ασθένεια, να καλυφθούν οι κενές θέσεις με μόνιμο προσωπικό και όχι με εργολάβους και η διοίκηση να αναλάβει τις ευθύνες της διασφαλίζοντας την ασφάλεια των εργαζομένων και ασθενών. Η απάντηση του διοικητή ήταν ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό που δε σχετίζεται με την εντατικοποίηση της εργασίας και πως οι κενές θέσεις των θερμαστών καλύφθηκαν από ιδιωτικό συνεργείο, άρα δεν υπάρχει λόγος διαμαρτυρίας!
Σε ανακοίνωση που κυκλοφόρησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καταγγέλλουν το περιστατικό με τον 50χρονο θερμαστή, τονίζουν ότι στα πλαίσια των γενικότερων περικοπών μειωμένος είναι και ο προϋπολογισμός του «Αγιου Σάββα» γιατί θέλουν το νοσοκομείο να λειτουργεί σαν επιχείρηση από έσοδα από την εκμετάλλευση των ασθενών. Υπογραμμίζουν την τεράστια έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο.
Καλούν τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με πλήρη κρατική χρηματοδότηση που θα εξασφαλίζει μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα στους εργαζόμενους και θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας. Να παλέψουν για να αποσυρθεί το αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο για την Υγεία, να καταργηθούν οι πληρωμές και οι ασφαλιστικές εισφορές στον κλάδο υγείας, για μαζικές προσλήψεις μόνιμων και αποκλειστικής απασχόλησης εργαζομένων, να σταματήσουν οι απαράδεκτες λίστες αναμονής για ακτινοβολία, μαστογραφίες κλπ. με κίνδυνο της υγείας των ασθενών, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών - συμβασιούχων, να φύγουν οι εργολάβοι από το νοσοκομείο. Να πάρουν μαζικά μέρος στην Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 2 Φλεβάρη.

Εφ. "Ριζοσπάστης", 27.01.2011, σ. 12