Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΑΞΙΚΟ "ΝΕΟ" ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ! - ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ


ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Γ.Μ.Ε.)
Βερανζέρου 22, 6ος όροφος, 104 32, ΤΗΛ – ΦΑΞ : 210 5242386

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Όλοι εμείς  οι γονείς,
·         που φορτωνόμαστε σαν υποζύγια χρόνια τώρα και την ανάπτυξη και την κρίση τους
·         που ζούμε με το άγχος της επιβίωσης  και βλέπουμε τα παιδιά μας από την πιο τρυφερή ηλικία να καταδικάζονται στην ημιμάθεια, την εντατικοποίηση, τον αποκλεισμό. Που βλέπουμε τα υλικά για το μέλλον τους να είναι μόνο ανεργία, φτώχεια, ανασφάλεια και αδιέξοδα,
·         που έχουμε χορτάσει μεγάλα λόγια και υποσχέσεις, που μετατρέπονται σε εφιάλτες και τώρα καταλαβαίνουμε καλύτερα γιατί οι κυβερνήσεις έλεγαν, από τη μεταρρύθμιση Αρσένη ακόμα, πως η παιδεία πρέπει να εκσυγχρονιστεί, δηλαδή να μαθαίνει στα παιδιά μας να ζουν με την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα και την περιπλάνηση.

Κανένας παιδαγωγικός λόγος δεν δικαιολογεί το κλείσιμο κανενός σχολείου.
  • Με την κατάσταση της παιδείας και τον αριθμό των μαθητών που έχουν σήμερα οι σχολικές τάξεις μαθαίνουν τα παιδιά μας γράμματα;
  • Αν αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών στα τμήματα θα κάνει καλύτερα τη δουλειά του ο δάσκαλος, θα ασχολείται πιο πολύ με το καθένα και θα τους βοηθάει πιο συγκεκριμένα ή δεν θα θυμάται ούτε καν τ’ όνομά τους;
  • Αν κλείσουν τα επαρχιακά σχολεία και ταλαιπωρούνται τα 6χρονα στα βουνά και στα λαγκάδια θα σωθεί η οικονομία και θα προοδεύσει η παιδεία;
Ας μην μας κοροϊδεύουν! Από την εποχή του Αρσένη στόχευαν να φτιάξουν τμήματα με πάνω από 30 μαθητές (ακόμα θυμόμαστε το «όραμα» του υφυπουργού Ανθόπουλου για 35 μαθητές ανά τμήμα ).
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρεί στη δημιουργία «πολυδύναμων σχολικών κέντρων» 400-500 μαθητών όχι γιατί νοιάζεται για καλύτερες παιδαγωγικές μεθόδους, αλλά γιατί έτσι βολεύονται οι μεγαλοεργολάβοι και οι επιχειρήσεις να λυμαίνονται και την παιδεία.
Τόσα λεφτά που πληρώνουμε χρόνια τώρα καταλήγουν στους τραπεζίτες, στους βιομήχανους και στους εφοπλιστές και ακόμα και η βασική εκπαίδευση των παιδιών μας φορτώνεται ολόκληρη στην πλάτη μας.
Το αυτόνομο «νέο σχολείο», δεν θα λειτουργεί με ευθύνη του κράτους, ενιαία για όλα τα παιδιά, αλλά με ευθύνη της “τοπικής κοινωνίας” (γονείς, επιχειρήσεις, Δήμους και Περιφέρειες). Με τις αλλαγές που γίνονται, σε δομή και περιεχόμενο, ο καθένας θα πληρώνει και θα αγοράζει ό,τι μπορεί. Θα οδηγηθούμε στην πλήρη εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, αφού, όπως λέει το υπουργείο, τα σχολεία-μαμούθ γίνονται για να εφαρμοστούν τα νέα διαφοροποιημένα προγράμματα σπουδών, δηλ. τα προγράμματα των χορηγών! Αυτοί που κλέβουν τον ιδρώτα μας θα κανονίζουν τα προγράμματα του σχολείου, θα διαμορφώνουν την προσωπικότητα των παιδιών μας, για να τα κάνουν πιο βολικά και πειθήνια για την εκμετάλλευσή τους.
Η ΑΣΓΜΕ ενημερώνει τους γονείς, καιρό τώρα, για τη στρατηγική του «νέου σχολείου», που προετοιμάζεται δεκαετίες από την Ε.Ε. και τις ελληνικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, κόντρα στα όμορφα λόγια και τις σικέ διαβουλεύσεις που κάνουν ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και οι «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΙ» ΔΗΜΟΙ.
           
Δεν έχουμε περιθώρια καθυστέρησης. Οργανώνουμε την αντίστασή μας σ’ όλη την Ελλάδα, σε κάθε πόλη,  με πανό σε κάθε σχολείο, με πικετοφορίες, συμβολικό κλείσιμο σχολείων και δρόμων, διαμαρτυρίες στους Δήμους -συνενόχους. Ανοίγουμε κύκλο γενικών συνελεύσεων σ’ όλα τα σχολεία και όχι μόνο σ’ αυτά που συγχωνεύονται, γιατί τα σχέδιά τους δεν τελειώνουν, η μοίρα όλων των παιδιών από τις λαϊκές οικογένειες είναι κοινή. Είναι καιρός πια να γράψουμε στα πανό μας την ανυποχώρητη ανάγκη μας για την καθιέρωση του ενιαίου 12χρονου σχολείου. Κάθε Δ.Σ. Συλλόγου, Ένωσης, Ομοσπονδίας να πάρει απόφαση αντίθεσης, διεκδίκησης και αγώνα. Να συντονίσουμε τον αγώνα.
Εργαζόμενοι γονείς, αγωνιζόμενοι εκπαιδευτικοί, μαθητές , μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα , από σήμερα κιόλας, ενώνουμε τις δυνάμεις μας, οργανώνουμε τους αγώνες μας, ενάντια στο «καλλικρατικό σχολείο», αγώνες για πραγματικά ενιαία δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους.


 ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ :
·         κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ.
·         μόνιμη, σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για όλους, χωρίς ευελιξίες και μαθητείες.
·         μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού στην εκπαίδευση.
·         αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού. Όχι στην εκπαίδευση των κουπονιών. Ούτε δεκάρα από την τσέπη των γονιών για τη λειτουργία του σχολείου.
·         δημόσια, σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, που θα είναι κρατική περιουσία και ευθύνη, έτσι που να μπορούν να καλυφθούν οι κτηριακές ανάγκες και να αντιστοιχούν 15 μαθητές / τμήμα για τα νηπιαγωγεία και την α’, β’ δημοτικού και 20 για τις υπόλοιπες τάξεις – βαθμίδες και οι υποδομές θα καλύπτουν όλες τις σύγχρονες ανάγκες διδασκαλίας και αγωγής.
·         ΟΧΙ στην κατάργηση – υποβάθμιση του ΟΣΚ. ΌΧΙ στην οικοδόμηση σχολείων με ΣΔΙΤ.
·         Ενιαίο, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ & ΔΩΡΕΑΝ, 12χρονο, υποχρεωτικό σχολείο που θα εξασφαλίζει ενιαία σύγχρονη ολόπλευρη μόρφωση σε όλα τα παιδιά.
·         Δίχρονη υποχρεωτική δημόσια δωρεάν προσχολική αγωγή.
·         Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, με ισότιμα ιδρύματα που θα κατοχυρώνουν τα επιστημονικά αντικείμενα, την ενότητα των προγραμμάτων σπουδών και της χρονικής τους διάρκειας, την επιστημονική και επαγγελματική ειδίκευση. 
·         Αναλυτικά προγράμματα και βιβλία, επιστημονικά και παιδαγωγικά επεξεργασμένα, ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες της κάθε ηλικίας.

Από τη δική μας απόφαση, από τους αγώνες μας εξαρτάται το μέλλον των παιδιών μας να μην είναι η αμορφωσιά και η ανεργία, μ’ ένα πιάτο φαί στα συσσίτια και μια παράγκα.

ü Την κρίση να πληρώσουν τα μονοπώλια, να χρεοκοπήσει η πλουτοκρατία και όχι ο λαός και τα παιδιά του.

ü Ενιαίο μέτωπο πάλης ΓΟΝΙΩΝ, ΜΑΘΗΤΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΩΝ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για τη διεκδίκηση μιας αξιοπρεπούς ζωής για τις οικογένειές μας και ένα σίγουρο μέλλον για τα παιδιά μας,

ü Να ανοίξουμε το δρόμο για το σχολείο των λαϊκών αναγκών και την κοινωνία που μπορεί να το οικοδομήσει.

ΟΧΙ ΣΤΟ «ΝΕΟ» ΣΧΟΛΕΙΟ - ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Πλούτος και γνώση υπάρχουν για να μπορούν όλα τα παιδιά να μορφώνονται ολόπλευρα και οι νέοι να δουλεύουν σε αυτό που έχουν σπουδάσει.
Να μην κλείσει κανένα σχολείο!
Να μη γίνουν τα σχολεία μας απρόσωπα μεγαθήρια, εχθρικά για μας και τα παιδιά μας και βολικά για τις επιχειρήσεις και τα κέρδη τους
Τα παιδιά μας δεν θα γίνουν αριθμοί. Τα σχολεία δεν θα γίνουν επιχειρήσεις!

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΕΙ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ!
Αθήνα, 14-03-2011