Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ: «Λαγός» στην αντεργατική αξιολόγηση

Ετοιμάζει τη «σύνταξη έκθεσης ουσιαστικών προσόντων» των καθαριστριών των σχολείων και ζητά ενημέρωση για «το ήθος, τη συμπεριφορά, την απόδοση, την επαγγελματική ικανότητα, την πρωτοβουλία και την οργανωτικότητα»
Στο στήσιμο του μηχανισμού εξαναγκασμού και χειραγώγησης των μόνιμων και των αορίστου χρόνου υπαλλήλων, μέσω της αξιολόγησής τους, πρωτοστατεί η δημοτική αρχή της Νέας Ιωνίας (στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, τμήματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ).
Στις 5 Απρίλη 2012 απέστειλε έγγραφο προς τους διευθυντές σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπου σημειώνει τα εξής: «Οπως γνωρίζετε, οι καθαρίστριες αορίστου χρόνου υπάγονται πλέον στο προσωπικό των ΟΤΑ. Προκειμένου η υπηρεσία μας να προβεί στη σύνταξη έκθεσης ουσιαστικών προσόντων, θα θέλαμε να μας γνωρίσετε εγγράφως την ουσιαστική απόδοσή τους και συγκεκριμένα: το ήθος, τη συμπεριφορά, την απόδοση, την επαγγελματική ικανότητα, την πρωτοβουλία και την οργανωτικότητά τους». Και στο φύλλο αξιολόγησης σημειώνεται: «Η βαθμολογία για κάθε ουσιαστικό προσόν γίνεται με ένα από τους χαρακτηρισμούς: Αριστος - Λίαν Καλός - Καλός - Μέτριος - Ανεπαρκής».
Ουσιαστικά, η δημοτική αρχή πρωτοστατεί στην εφαρμογή του μέτρου της «αξιολόγησης» των υπαλλήλων, για το οποίο πρόσφατα η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου δημοσιοποίησε σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (αναμένεται να υπογραφεί μετά τις εκλογές). Στόχος της αξιολόγησης να διευκολύνει την επίτευξη του διακηρυγμένου στόχου της κυβέρνησης για τουλάχιστον 50 χιλιάδες απολύσεις το επόμενο διάστημα και να επιβάλει την υποταγή όσων παραμείνουν στην εργασία στις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα του πού μπορεί να οδηγήσει η αξιολόγηση είναι το εξής περιστατικό στον ίδιο δήμο: Ο διευθυντής διοίκησης προσωπικού και ύστερα η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου επέβαλε σε καθαρίστρια την ποινή της παρακράτησης του 1/6 του μισθού για ένα μήνα γιατί κρίθηκε (αλλιώς αξιολογήθηκε) ότι δεν έκανε σωστά τη δουλειά της. Η καθαρίστρια, που δουλεύει 14 χρόνια σε αυτό το πόστο, μαζί με άλλες δύο πρέπει να καθαρίζουν τις εγκαταστάσεις ενός δημοτικού, ενός νηπιαγωγείου και ενός νυχτερινού σχολείου! Στην Εκτελεστική Επιτροπή την ποινή καταψήφισε η εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος με το ΚΚΕ.
Εδώ, όμως, δημιουργούνται ορισμένα εύλογα ερωτήματα; Για παράδειγμα: Πώς μετριέται η «ικανότητα» μιας καθαρίστριας που πρέπει με ψίχουλα αντί για μισθό να καθαρίσει εγκαταστάσεις εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων, τις οποίες χρησιμοποιούν καθημερινά (στη συγκεκριμένη περίπτωση και τη νύχτα) σχεδόν 400 άτομα; Με τι κριτήρια θα αξιολογηθεί αυτός ο εργαζόμενος;
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή της Νέας Ιωνίας δεν είναι η μόνη που σπεύδει να υλοποιήσει αντεργατικές πολιτικές πριν ακόμα γίνουν νόμος. Πριν λίγο καιρό η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, επικαλούμενη κυρίως το ανενεργό Προεδρικό Διάταγμα 318 του 1992 αποφάσισε τη συγκρότηση «Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης υπαλλήλων ΟΤΑ Α' Βαθμού Ν. Λάρισας» για την αξιολόγηση των υπαλλήλων.