Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»: Αποστομωτική απάντηση στην εργοδοσία του Μάνεση και στα τσιράκια του

Η πλέον αποστομωτική απάντηση στην εργοδοσία του Μάνεση και στα τσιράκια του και στις συνεχείς προσπάθειες να σπάσουν τον ηρωικό αγώνα των απεργών χαλυβουργών εδώ και 7 μήνες, ήρθε χτες αργά το βράδυ με τη λήξη των εκλογών του σωματείου τους και τη μαζική συμμετοχή σε αυτές. Ειδικότερα, στις χτεσινές εκλογές ψήφισαν 250 εργαζόμενοι και εμπιστεύτηκαν το ενιαίο ενωτικό ψηφοδέλτιο που συγκρότησαν οι τρεις παρατάξεις της απερχόμενης διοίκησης, το οποίο ήταν και το μοναδικό. Οι εργαζόμενοι εξέλεξαν 5 αντιπροσώπους για το ΕΚ Ελευσίνας και 2 αντιπροσώπους στην ΠΟΕΜ. Εστειλαν, έτσι, με αυτόν τον τρόπο για μια ακόμα φορά μήνυμα στην εργοδοσία, ότι ο αγώνας των χαλυβουργών συνεχίζεται όπως ξεκίνησε ενωτικός και αποφασιστικός.
Αναβλήθηκε η δίκη
Στο μεταξύ, αναβλήθηκε χτες για την Τρίτη 29 Μάη στη 1 το μεσημέρι η κατ' επείγον εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε προχτές η εργοδοσία της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» ζητώντας να κηρυχθεί η απεργία των χαλυβουργών μετά από 200 και πλέον μέρες παράνομη και καταχρηστική. Η εργοδοσία επιχείρησε μέσα σε ένα 24ωρο να εξασφαλίσει καταδικαστική απόφαση για την ποινικοποίηση του πολύμηνου αγώνα. Το δικαστήριο έκανε αποδεκτό το αίτημα αναβολής της δίκης που κατέθεσαν οι δικηγόροι του σωματείου, αλλά και δικηγόροι που εκπροσωπούσαν δεκάδες πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις αλλά και τη ΓΣΕΕ.
Από τη μεριά τους, οι δικηγόροι της εταιρείας ισχυρίστηκαν ότι η εργοδοσία κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα για ... να υπερασπιστεί τα «δικαιώματα στην εργασία» της γνωστής πλέον ομάδας των απεργοσπαστών, αλλά και ότι θέλει να τους προστατεύσει από βίαιες συγκρούσεις που γίνονται στην πύλη. Απέκρυψαν, βέβαια, το γεγονός ότι είναι η εργοδοσία που τους «σέρνει» κάθε πρωί να στέκονται απέναντι από την περιφρούρηση της απεργίας. Είναι η ίδια εργοδοσία, που, ενώ επικαλείται το «δικαίωμα στην εργασία» το ίδιο δικαίωμα το έχει αφαιρέσει από τους 119 εργαζόμενους που πέταξε στο δρόμο της ανεργίας.
Εμπόδια από την ΠΑΣΚΕ
Την ίδια στιγμή, αποκαλύπτεται συνεχώς ποιοι είναι αυτοί που στέκονται στο πλευρό και ποιοι απέναντι από τους χαλυβουργούς. Χαρακτηριστική είναι η στάση της ΠΑΣΚΕ, που, από τη θέση της πλειοψηφίας στο σωματείο χειριστών μηχανημάτων (κλαδικό συνδικάτο όπου συμμετέχουν και χαλυβουργοί με την ειδικότητα του χειριστή μηχανημάτων) του Θριασίου (όπου μάλιστα πρόεδρος του σωματείου είναι ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας), χτες, προσπάθησε να βάλει εμπόδια στη συμμετοχή των χαλυβουργών στις εκλογές που ξεκινούν τις επόμενες μέρες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης.
Η ΠΑΣΚΕ έθεσε θέμα για τη συμμετοχή χαλυβουργών στις εκλογές (7 από αυτούς συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο των ταξικών δυνάμεων) με το επιχείρημα ότι ... δεν είναι ταμειακώς εντάξει, χωρίς - όπως φάνηκε - να νοιάζεται ότι μαζί με τους συναδέλφους τους έχουν να πάρουν κανονικό μηνιάτικο εδώ και μήνες συμπληρώνοντας έναν απεργιακό αγώνα 7 μηνών... Τελικά, βέβαια, τα χρήματα συγκεντρώθηκαν από δεκάδες χειριστές και οι χαλυβουργοί, σε πείσμα της ΠΑΣΚΕ, θα συμμετέχουν στις εκλογές!