Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Ανεπαρκής σίτιση και πείνα για τους μαθητές

«Η τέλεια θύελλα» έχει πλήξει το βρετανικό λαό. Αυξανόμενη ανεργία σε συνδυασμό με συνεχώς μειούμενα εισοδήματα, αυξανόμενο κόστος ζωής, περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες, αναδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους με περικοπές των επιδομάτων, αυξανόμενο κόστος στέγασης και αποψίλωση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Ως αποτέλεσμα ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός δασκάλων στη Βρετανία είναι αναγκασμένος να ...ταΐζει τους μαθητές τους ή να τους δίνει χρήματα για να πάρουν φαγητό, καθώς τα παιδιά πάνε στα σχολεία πεινασμένα σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, το 83% των δασκάλων διαπιστώνει ότι οι μαθητές είναι πεινασμένοι τα πρωινά, ενώ το 55% θεωρεί ότι μέχρι ένα στα τέσσερα παιδιά δεν έχει πάρει ικανοποιητικό πρόγευμα πριν έλθει στο σχολείο, ενώ το 2% των δασκάλων δηλώνει ότι το σύνολο των μαθητών του σχολείου τους έρχονταν πεινασμένα. Ακρως ανησυχητικό είναι αυτό που ανέφεραν το 59% των ερωτηθέντων, ότι μερικές φορές τα παιδιά έπρεπε να απομακρυνθούν από την τάξη για να τους δώσουν κάτι να φάνε ενώ το 13% των δασκάλων είπαν ότι αυτό συμβαίνει τακτικά.
Τα ποσοστά των μαθητών με ανεπαρκή σίτιση φαίνεται μάλιστα ότι αυξάνονται την τελευταία διετία, σύμφωνα με τους δασκάλους, ενώ για τμήμα αυτών η αύξηση στο σχολείο τους ήταν δραματική. Δάσκαλοι, αλλά και γιατροί δηλώνουν σοκαρισμένοι από τα αποτελέσματα της ανεπαρκούς σίτισης των παιδιών και αναφέρουν ότι πρόκειται για πρόβλημα που γίνεται καθημερινό και διογκώνεται απαιτώντας περισσότερα μέτρα. Η ανεπαρκής σίτιση προκαλεί, μεταξύ άλλων, μείωση της ανάπτυξης και αναιμίες στους μαθητές, λένε γιατροί και σημειώνουν ότι είναι και παράγοντας που επιτείνει τους κοινωνικούς διαχωρισμούς μέσα στη σχολική τάξη. Μπορεί ακόμη να είναι λόγος να σπρώξει τα παιδιά σε ανθυγιεινά σνακ.