Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»: «Ο σπόρος που σπείραμε αργά ή γρήγορα θα καρπίσει»

Η κρίσιμη φάση στην οποία βρίσκεται ο αγώνας αναδείχτηκε στη χτεσινή μαζική γενική συνέλευση

Το σκληρό και ηρωικό απεργιακό αγώνα που δίνουν εδώ και 8 μήνες συνεχίζουν οι χαλυβουργοί του Ασπροπύργου, προσπαθώντας να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο που υπάρχει και καλώντας την εργοδοσία να σταματήσει την αδιαλλαξία της και να τοποθετηθεί πάνω στις πολύ συγκεκριμένες προτάσεις του σωματείου τους. Αυτό επισημάνθηκε στην ομόφωνη εισήγηση του ΔΣ του σωματείου των χαλυβουργών που κατατέθηκε στη χτεσινή ενημερωτική Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» που έγινε με μαζική συμμετοχή. Την ίδια στιγμή ανακοινώθηκε και η νέα πρωτοβουλία του σωματείου να καλέσει την Ομοσπονδία Μετάλλου και τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής για συντονισμό της δράσης του κλάδου του μετάλλου και των εργαζομένων της περιοχής και να προχωρήσουν σε κήρυξη 24ωρης απεργίας αλληλεγγύης στους χαλυβουργούς.
Οπως ανακοινώθηκε από το σωματείο την ερχόμενη εβδομάδα και μετά τη νέα τριμερή που ορίστηκε από το υπουργείο Εργασίας για την ερχόμενη Τρίτη 3 Ιούλη στις 10 π.μ. θα γίνει νέα ΓΣ για να αποφασιστεί η πορεία της απεργίας.
Στην πύλη της «Χαλυβουργίας» βρέθηκαν και πάλι εκπρόσωποι άλλων σωματείων εκφράζοντας την αλληλεγγύη στους περήφανους απεργούς χαλυβουργούς. Πρώτα και κύρια η αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εργαζομένων στην «Phone Marekting», που σήμερα κλείνουν 100 ημέρες απεργίας έχοντας ως φάρο τον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών. Ακόμα, παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες συνδικαλιστών της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, του Συνδικάτου Τηλεπικοινωνιών Αττικής, από τα Συνδικάτα Μετάλλου Αθήνας, Πειραιά, Θριασίου κ.ά.
 
Η εργοδοσία επιμένει στην αδιαλλαξία
 
Στην εισήγηση του ΔΣ της ΓΣ που παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο του Σωματείου, Γιώργο Σιφωνιό, έγινε αναφορά στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας που επιμένει να ζητάει να σπάσει η απεργία. Την ίδια στιγμή δεν συζητάει τις προτάσεις που έχει καταθέσει το Σωματείο και δημιουργούν προϋποθέσεις για την επαναπρόσληψη των απολυμένων, και μάλιστα χτες αναφέρθηκαν με συγκεκριμένα στοιχεία όπως ότι ήδη υπάρχει αριθμός εργαζομένων: Που συνταξιοδοτήθηκε, κάποιοι που παραιτήθηκαν, απολυμένοι που έχουν βρει αλλού εργασία και αρκετοί που είναι πολύ κοντά στη συνταξιοδότηση. Αντί γι' αυτό, όπως σημειώθηκε, η εργοδοσία προσπαθεί καθημερινά με τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που έστησε να δημιουργήσει επεισόδια και θεάματα. Επίσης αναφέρθηκαν όλες οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε το σωματείο (π.χ. προσπάθειες με συναντήσεις στα υπουργεία και στα κόμματα της συγκυβέρνησης πιέζοντας να πάρουν θέση).
Ειδικότερα σημειώνεται στην εισήγηση, μεταξύ άλλων: «Σαν ΔΣ κάναμε ό,τι μπορούσαμε προκειμένου να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις που είχαμε πάρει όλοι μαζί στην προηγούμενη συνέλευση, χωρίς δυστυχώς να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα στις προσπάθειές μας. Αυτό σε ορισμένους συναδέλφους προκαλεί απογοήτευση. Κατανοούμε τα προβλήματα και τις ανησυχίες. Γνωρίζουμε ότι ο αγώνας μας είναι ηρωικός, πρόσφερε τεράστιες υπηρεσίες στο εργατικό κίνημα συνολικά και θα αποτελεί κέντρο αναφοράς και διδαγμάτων στο μέλλον. Εκανε τους χαλυβουργούς του Ασπρόπυργου κέντρο αναφοράς, πρότυπο για χιλιάδες εργάτες και νέους και σήμερα βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή»...
Πηγή έμπνευσης για τους μεγάλους ταξικούς αγώνες
«Χρειάζεται όλοι μας να σκεφτούμε τα επόμενα βήματά μας, με αίσθημα ευθύνης και έχοντας καθαρό ότι ο πόλεμος ενάντια στους εργοδότες, στα αφεντικά, δεν αρχίζει και δεν σταματάει με έναν αγώνα. Συνεχίζεται μέχρι την τελική νίκη, επιλέγοντας κάθε φορά τις καλύτερες μορφές. Ακόμα και τα αιτήματα του αγώνα μας να υλοποιηθούν, με τα νέα αντεργατικά μέτρα της συγκυβέρνησης, της ΕΕ, η ζωή μας θα χειροτερέψει»...
«Οι Χαλυβουργοί, σημειώνει παρακάτω, με την ηρωική στάση τους έκαναν τη "Χαλυβουργία" αγωνιστικό σύμβολο, το σημείο αναφοράς για χιλιάδες εργάτες και νέους σε όλο τον κόσμο. Ο αγώνας των χαλυβουργών θα αποτελεί πηγή έμπνευσης και ξεσηκωμού των μεγάλων ταξικών συγκρούσεων που αναπόφευκτα θα έρθουν. Αυτό το γνωρίζει καλά ο Μάνεσης και ο κάθε εργοδότης, ότι ο αγώνας δεν τελειώνει όταν λήξει αυτή η απεργία. Αυτοί ξέρουν καλύτερα απ' όλους εμάς ότι κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος, βλέπουν πιο μακριά. Ξέρουν ότι τα δύσκολα είναι πιο μπροστά, ότι έρχεται νέα θύελλα αντεργατικών μέτρων».