Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

ΖΩΝΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ: Συνέλαβαν τον πρόεδρο του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών

Αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν χτες έξω από το σπίτι του, λίγο πριν τις έντεκα το βράδυ, με αυτόφωρη διαδικασία, τον πρόεδρο του ταξικού Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών, Βασίλη Μπίνο.
Ο συνδικαλιστής βρέθηκε μέσα στη νύχτα στο αστυνομικό τμήμα του Περάματος με χαλκευμένες κατηγορίες, επειδή αυτός όπως και όλοι οι συνδικαλιστές των σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, πρωτοστατούν στην οργάνωση του αγώνα των εργατών για την υπογραφή της τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ικανοποιητικά μεροκάματα, ενάντια στις ατομικές συμβάσεις που προσπαθεί να επιβάλει η εργοδοτική Ενωση Ναυπηγοεπισκευαστών Πειραιά.
Ο πρόεδρος του Σωματείου των Ναυπηγοξυλουργών βρέθηκε στο κελί με τις ανυπόστατες κατηγορίες της απειλής, της εξύβρισης και παράνομης βίας, επειδή το Σωματείο, από την αρχή της βδομάδας, έχει κηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις στο Συνεργείο της Ιταλικής Εταιρείας «OVERSEA», που έχει αναλάβει την κατασκευή θαλαμηγού στο ναυπηγείο «Χαλκίτη» στο Πέραμα.
Με την απεργία τους οι εργαζόμενοι απαιτούν από την ιταλική εταιρεία την εφαρμογή της Σύμβασης, δίνοντας ταυτόχρονα απάντηση στην προσπάθεια της εταιρείας να εφαρμόσει ατομικές συμβάσεις με σπασμένα μεροκάματα. Σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών, σε έργο που έχει αναλάβει η ίδια εταιρεία στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, έχει εφαρμόσει την οδηγία Μπολκεστάιν, μεταφέροντας εργαζόμενους από χώρες με ισοπεδωμένα εργασιακά δικαιώματα.
Η σύλληψη του συνδικαλιστή έρχεται να προστεθεί στη μακριά αλυσίδα της ποινικοποίησης των απεργιακών κινητοποιήσεων που οργανώνουν τα σωματεία της Ζώνης, όπως αυτή στο Ναυπηγείο «Σπανόπουλος» στη Σαλαμίνα για την υπογραφή της σύμβασης. Τα δικαστήρια του Πειραιά, κάνοντας δεκτή κάθε φορά την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του μεγαλοεπιχειρηματία, έχουν χαρακτηρίσει τον απεργιακό τους αγώνα, δύο φορές καταχρηστικό και μία φορά παράνομο τις τελευταίες 15 ημέρες.
Με τη σύλληψη του συνδικαλιστή, στους εργαζόμενους της Ζώνης σήμανε συναγερμός. Αμέσως άρχισαν να συγκεντρώνονται μπροστά στο αστυνομικό τμήμα, απαιτώντας να αφεθεί ελεύθερος τώρα ο συνδικαλιστής. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στο δήμο Περάματος, ενώ έγινε και παρέμβαση από τον Θανάση Παφίλη, επίσης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στον υπηρεσιακό υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Η κινητοποίηση των εργαζομένων συνεχιζόταν μέχρι τις πρωινές ώρες.