Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Πλήθος αντιδράσεων ξεσήκωσε η δίωξη του συνδικαλιστή ναυπηγοξυλουργού

Πλήθος αντιδράσεων έχει προκαλέσει το νέο κρούσμα ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης που εκδηλώθηκε με την προχτεσινή σύλληψη του προέδρου του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών Βασίλη Μπίνου. Ο συνδικαλιστής βρέθηκε σιδεροδέσμιος, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της «παράνομης βίας» (όπως γνωστοποιήθηκε στους συνηγόρους, αλλά χωρίς μέχρι χτες το απόγευμα να έχει δοθεί το σκεπτικό της κατηγορίας) μετά από αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα.
Η δίωξη ασκήθηκε ενώ το σωματείο των ναυπηγοξυλουργών, μαζί με τα άλλα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, τα οποία συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, πρωτοστατούν στην οργάνωση της πάλης των εργατών για την υπογραφή της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ικανοποιητικά μεροκάματα. Σ' αυτό το πλαίσιο το Σωματείο, από την αρχή της βδομάδας, έχει κηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις στο συνεργείο της ιταλικής εταιρείας «OVERSEA», που έχει αναλάβει την κατασκευή θαλαμηγού στο ναυπηγείο «Χαλκίτη» στο Πέραμα και οι εργαζόμενοι μπροστά στην πύλη του ναυπηγείου περιφρουρούσαν την απεργία τους.
Οπως έγινε γνωστό, έχουν ασκηθεί μηνύσεις για παρεμπόδιση λειτουργίας εγκατάστασης σε βάρος 7 απεργών ναυπηγοξυλουργών από άτομα που ισχυρίζονται ότι δουλεύουν στο συγκεκριμένο έργο.
Με παρέμβαση εισαγγελέα, αστυνομικές δυνάμεις (τρία περιπολικά) από το Τμήμα Περάματος συνέλαβαν τον Βασίλη Μπίνο προχτές αργά το βράδυ έξω από το σπίτι του. Εμεινε κρατούμενος όλο το προηγούμενο βράδυ στο αστυνομικό τμήμα, παρά το γεγονός ότι σε βάρος του δεν υπήρχε καμία μήνυση! Χτες στις 10 το πρωί οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος τον παρέπεμψε σε δίκη με την αυτόφωρη διαδικασία και με την κατηγορία της «παράνομης βίας», η οποία δεν στοιχειοθετείται από πουθενά! Η πρόεδρος του δικαστηρίου ανέβαλε τη δίκη για τις 7 Ιούνη επειδή δεν είχε προσέλθει κανένας μάρτυρας κατηγορίας!
Από νωρίς χτες το πρωί τα δικαστήρια μέσα και έξω είχαν κατακλυστεί από εργάτες της Ζώνης, αλλά και εργαζόμενους άλλων κλάδων που κατέφτασαν μετά από το κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Οταν ο συνδικαλιστής αφέθηκε ελεύθερος, μιλώντας στους συναδέλφους του ανέφερε: «Παρότι η βιομηχανία μηνύσεων για την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης εντείνεται, εμείς απαντάμε συνεχίζοντας ακόμα πιο δυναμικά τον αγώνα». Η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ και υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στους εργαζόμενους κατήγγειλε ότι πρόκειται για προσπάθεια «ποινικοποίησης των αγώνων, για να σταλεί το μήνυμα σε όλους τους εργαζόμενους να σκύψουν το κεφάλι για να περάσουν οι συνθήκες δουλεμπορίου που προετοιμάζουν». Επισήμανε ότι η αστική τάξη και οι μηχανισμοί της, αν και προεκλογική περίοδο, δεν κάνουν διάλειμμα στο τσάκισμα των εργαζομένων και απηύθυνε το κάλεσμα της οργάνωσης της πάλης μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς, για αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ.
Θεωρούν έγκλημα την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων
Η νέα αυτή παρέμβαση στο πλευρό της μεγαλοεργοδοσίας επιβεβαιώνει την ανάγκη να δυναμώσει το οργανωμένο κίνημα ενάντια στις ανάγκες της πλουτοκρατίας και του κράτους της. Σε χτεσινή ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει τη σύλληψη του συνδικαλιστή η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί εργαζόμενους και συνδικάτα «να καταδικάσουν αποφασιστικά τέτοιου είδους τρομοκρατικές ενέργειες» και επισημαίνει: «Την ίδια ώρα που εκατοντάδες εργοδότες απολύουν, μειώνουν μισθούς, επιβάλλουν σε εργαζόμενους να δουλεύουν ώρες ατελείωτες χωρίς πληρωμή, που έχουν επί μήνες απλήρωτους τους εργαζόμενους και δε συλλαμβάνεται κανένας τους και κανένας εισαγγελέας και αστυνομικός δε συγκινείται, την ίδια ώρα με θρασύτητα συλλαμβάνουν εργαζόμενους που το μόνο έγκλημά τους είναι ότι μαζί με τους συναδέλφους τους παλεύουν για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Αυταπατώνται όσοι νομίζουν ότι με την τρομοκρατία θα κάμψουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων και θα εμποδίσουν τους αγώνες τους. Το εργατικό λαϊκό κίνημα έχει και τη θέληση, αλλά και την πείρα να αντιμετωπίσει και την τρομοκρατία και την προβοκάτσια και κάθε άλλη προσπάθεια χτυπήματος του εργατικού κινήματος».
«Η εργοδοσία ανησύχησε από τη δράση του σωματείου και επιχειρεί, αξιοποιώντας τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους, να ποινικοποιήσει τον αγώνα και να τρομοκρατήσει τους εργάτες», σημειώνει σε καταγγελία του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Τη δίωξη καταγγέλλουν ακόμα τα 13 Παραρτήματα του Συνδικάτου Οικοδόμων. Το Συνδικάτο ΟΤΑ Περιφέρειας Αττικής. Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Περάματος.