Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

ΑΦΟΙ ΣΑΡΑΝΤΗ: Νέα προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων

Κατέθεσαν μήνυση σε συνδικαλιστές που πρωτοστάτησαν στην απεργία του περασμένου Φλεβάρη
Σε νέα επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων στην επιχείρηση, ώστε να μην αντιδρούν στα άγρια αντεργατικά μέτρα που επέβαλαν εναντίον τους, καταφεύγει η διοίκηση της εταιρείας Αφών ΣΑΡΑΝΤΗ που προχώρησε σε μπαράζ μηνύσεων σε βάρος συνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΜΕ, με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στη μάχη της απεργιακής περιφρούρησης που δόθηκε έξω από την πύλη της γαλακτοβιομηχανίας «ΟΛΥΜΠΟΣ», στις 4 και 5 Φλεβάρη, στη διάρκεια της 48ωρης απεργίας που είχε κηρύξει η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Οι μηνύσεις είχαν κατατεθεί από το Φλεβάρη και η διαδικασία είναι σε εξέλιξη με καταθέσεις μηνυτών και μαρτύρων στην αστυνομία. Ταυτόχρονα με τις μηνύσεις, οι εργοδότες προχωρούν και σε απολύσεις εργαζομένων στην «ΟΛΥΜΠΟΣ», με διάφορα προσχήματα και με στόχο να μην σπάσει «η σιωπή των αμνών» που θέλουν να επιβάλουν στα εργοστάσια και στις άλλες επιχειρήσεις του ομίλου (εκτός από την «ΟΛΥΜΠΟΣ» στη Λάρισα, οι ΑΦΟΙ ΣΑΡΑΝΤΗ είναι ιδιοκτήτες της «ΤΥΡΑΣ» στα Τρίκαλα και της «ΡΟΔΟΠΗ» στην Ξάνθη, έχουν παραρτήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Πάτρα, αλλά και εργοστάσια στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία).
Στο στόχαστρο των εν λόγω μεγαλοβιομηχάνων μπήκε και το ΚΚΕ, όπως φαίνεται από τη μήνυση που κατέθεσαν εναντίον του τότε βουλευτή Λάρισας του Κόμματος, αλλά και τα όσα αναφέρουν σε «επιστολή αγανάκτησης και διαμαρτυρίας» που απέστειλαν προς τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών Λάρισας.
Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα της επιστολής, που αναφέρει: «Τόσο εμείς όσο και οι εργαζόμενοι και οι εταιρείες μας έχουμε γίνει έρμαιο παράνομων πράξεων και ενεργειών από τους υποτιθέμενους συνδικαλιστές, οι οποίοι, στο όνομα της ασκήσεως δήθεν συνδικαλιστικής δράσης, αυθαιρετούν, παρανομούν και βάλλονται κατά των εταιρειών και των δικαιωμάτων τόσο των δικών μας όσο και των εργαζομένων στις εταιρείες μας. Είναι προφανές ότι έχουμε στοχοποιηθεί από τις δυνάμεις του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ και μετέρχονται κάθε τρόπο και κάθε μέσο προκειμένου να καταστρέψουν, κατά την προσφιλή τακτική τους, τις λιγοστές από τις υγιείς εταιρείες που έχουν απομείνει!!!». Προφανώς, η εργοδοσία θεωρεί «υγιές» το δικαίωμά της να κάνει απολύσεις, τους μισθούς πείνας κλπ...
Οι μηνύσεις των ΑΦΩΝ ΣΑΡΑΝΤΗ στρέφονται εναντίον τριών συνδικαλιστών που εργάζονται στη γαλακτοβιομηχανία «ΟΛΥΜΠΟΣ» - του Πάρη Λιόλιου, πρόεδρου του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ν. Λάρισας και γενικού γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ), του Β. Τσερβούλη, γραμματέα του Συνδικάτου και ταμία του ΕΚΛ, του Κ. Καλέτσιου, αντιπροέδρου του Συνδικάτου και μέλους της ΕΕ της Ομοσπονδίας - καθώς, επίσης, του Κ. Λιαπάτη, προέδρου της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και του Ν. Βλαχόπουλου, μέλους του ΔΣ της, του Τ. Τσιαπλέ, πρόεδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, της Βάσως Μπακάση, της Γιάννας Κωνσταντίνου και του Χάρη Μαντέλου, τοπικών στελεχών του ΠΑΜΕ, του Α. Σκυλλάκου, τότε βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ και του Αγη Παπαστεργίου, δικηγόρου Λάρισας.
Η κατηγορία που οι εργοδότες προσάπτουν στους μηνυόμενους είναι ότι εμπόδισαν την είσοδο εργατών που ήθελαν να δουλέψουν - δηλαδή απεργοσπαστών - στο εργοστάσιο και την έξοδο απ' αυτό φορτηγών της εταιρείας με προς διάθεση - πώληση εμπορεύματα. Ως μάρτυρες κατηγορίας καταθέτουν διευθυντικά στελέχη της εταιρείας και μερικοί φιλόδοξοι απεργοσπάστες που απέτυχαν στην «αποστολή» τους, καθώς και αστυνομικοί που ήταν εκεί μετά από κλήση στελεχών της επιχείρησης.
Πετυχημένη απεργιακή μάχη
Να υπενθυμίσουμε ότι η απεργιακή κινητοποίηση στην «ΟΛΥΜΠΟΣ» ήταν η αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις των ΑΦΩΝ ΣΑΡΑΝΤΗ και, γενικότερα, του κλάδου, στην απόφαση της συγκεκριμένης εργοδοσίας να επιβάλει μείωση στους μισθούς που φτάνει στο 53%, κατάργηση του 8ωρου, μέσω της «διευθέτησης του χρόνου εργασίας», και την καταπάτηση άλλων εργατικών δικαιωμάτων.
Προκειμένου να περάσουν αυτή την απόφαση οι εργοδότες έστησαν, εν μια νυκτί, μια «Ενωση Προσώπων» - συμμετείχαν σ' αυτή διευθυντικά στελέχη του ομίλου - η οποία και υπέγραψε «επιχειρησιακή σύμβαση» με την εργοδοσία, όπου προβλέπονταν οι τεράστιες μειώσεις μισθών και τα άλλα αντεργατικά μέτρα που προαναφέραμε. Κι ήταν οι ΑΦΟΙ ΣΑΡΑΝΤΗ από τους πρώτους στη Ελλάδα που προώθησαν την κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης και την αντικατάστασή της από επιχειρησιακή, πριν ακόμα αποφασιστεί από την τρόικα και τις ελληνικές κυβερνήσεις, αποτελώντας έτσι τον προπομπό για τις άλλες επιχειρήσεις που ακολούθησαν.