Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ - ΦΟΡΕΩΝ ΑμΕΑ, ΕΒΕ, ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Διαδήλωσαν για το δικαίωμα του λαού σε παιδικούς σταθμούς

Προκλητικός ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος έφυγε από το υπουργείο πριν ξεκινήσει η συγκέντρωση!

Η μεγάλη αναγκαιότητα της οργάνωσης της πάλης και του συντονισμού δράσης απέναντι στην άγρια πολιτική που εφαρμόζεται και ρημάζει τη ζωή των εργατικών - λαϊκών οικογενειών αναδείχτηκε περίτρανα στη μαζική παράσταση - συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας, που οργάνωσαν 24 Συνδικάτα της Αττικής ενάντια στον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς. Η χτεσινή μαζική παράσταση μετατράπηκε τελικά σε μια μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή εκτός των εργατικών συνδικάτων και πλήθους εργαζομένων, αλλά και μαζικών φορέων, αυτοαπασχολούμενων, ΑμΕΑ, της ΟΓΕ.
Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός είχε ενημερωθεί για την κινητοποίηση και τα αιτήματα που με επιστολή του είχαν στείλει εδώ και καιρό τα συνδικάτα, μόλις μισή ώρα πριν τη συγκέντρωση αποχώρησε από το υπουργείο εκφράζοντας τη δυσφορία που προκαλεί στην κυβέρνηση ακόμα και το να... ακούει ζητήματα που αφορούν τα παιδιά των λαϊκών - εργατικών οικογενειών. Γεγονός που καταγγέλθηκε ανοιχτά από τους συγκεντρωμένους αλλά και από τον Νίκο Παπαγεωργίου, πρόεδρο του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού, ο οποίος τόνισε από το μεγάφωνο: «Η τακτική του υπουργού και της κυβέρνησης είναι να μην ακούνε τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους, αλλά την ίδια στιγμή βρίσκονται καθημερινά με την τρόικα και τους πλουτοκράτες και μαζί συναποφασίζουν τα μέτρα που θα πάρουν για να κάνουν μαύρη τη ζωή μας. Γι' αυτό είναι ανάγκη το υπόμνημα των συνδικάτων να φτάσει σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εργαζόμενο». «Είναι εμφανές - επισήμανε μεταξύ άλλων - ότι τα τελευταία χρόνια έχει οξυνθεί η επίθεση στο κράτος Πρόνοιας, που το οδηγούν σε εξαφάνιση ώστε να κερδοσκοπήσουν σε αυτό τον τομέα οι ιδιώτες. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τα ζητήματα που αφορούν τα παιδιά μας και τα σχολεία τους και καλούμε όλους τους εργαζόμενους να τα βάλουν κι αυτοί στην προμετωπίδα των αγώνων τους».
Τα συγκεκριμένα αιτήματα που κατέθεσαν τα συνδικάτα είναι:
  • Κανένα παιδί έξω από τους παιδικούς σταθμούς.
  • Να καταργηθούν τώρα τα τροφεία για όλους. Να διασφαλιστούν με κρατική χρηματοδότηση και φροντίδα η σίτιση των παιδιών που σε σειρά δήμων έχει καταργηθεί ή απειλείται με κατάργηση καθώς και η ποιότητα του διαιτολογίου. Να μπουν σε προτεραιότητα επιλογής και φροντίδας τα παιδιά του άνεργου νοικοκυριού γιατί κινδυνεύουν!
  • Να μην κλείσει ούτε ένας παιδικός σταθμός στους δήμους. Να γίνει πράξη η υποχρεωτικότητα της δίχρονης προσχολικής αγωγής που παραμένει στα χαρτιά παρότι νομοθετημένη και θα μπορούσε να αποσυμπιέσει τους παιδικούς σταθμούς.
  • Να παρθούν άμεσα και πρακτικά μέτρα ώστε να διευρυνθεί το δίκτυο των παιδικών σταθμών. Με άμεση και γενναία κρατική χρηματοδότηση, αξιοποίηση γι' αυτό το σκοπό και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ενοικίαση και διαμόρφωση κατάλληλων κτιρίων για τις διευρυμένες ανάγκες που εμφανίζονται σήμερα και που θα οξύνονται το επόμενο διάστημα.
  • Να μπουν μπροστά όλες οι διαδικασίες για ένα διευρυμένο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, για σύγχρονες κτιριακές υποδομές, με έμφαση και προτεραιότητα στις λαϊκές γειτονιές. Να ενταχτούν κάτω από έναν ενιαίο σχεδιασμό και προγραμματισμό, με ευθύνη του κράτους και με δημόσιο κατασκευαστικό φορέα, δημόσιες επενδύσεις και χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ που σήμερα ξεκοκαλίζουν, μέσω των Δήμων και Περιφέρειας, εργολάβοι και κατασκευαστικές εταιρείες ανεβάζοντας στα ύψη το κατασκευαστικό κόστος.
  • Καμιά απόλυση συμβασιούχων εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, να ανανεωθούν άμεσα οι συμβάσεις τους και να δρομολογηθεί η μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Απελευθέρωση των προσλήψεων σε παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, να ικανοποιηθούν με άμεσο τρόπο οι αιτήσεις των δήμων για προσωπικό που σκόπιμα χρονίζουν.