Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ: Οδηγίες για περικοπές σε παροχές των παιδιών!

Περικοπές στις προσφερόμενες ανά παιδί υπηρεσίες προτείνει ουσιαστικά ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, προκειμένου να καλυφθούν περισσότερες ανάγκες από τους παιδικούς σταθμούς. Θυμίζουμε ότι περίπου 53.000 παιδιά έμειναν εκτός των παιδικών σταθμών που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του υπουργείου Εργασίας, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, δημιουργώντας ένα τεράστιο αδιέξοδο για χιλιάδες νέα ζευγάρια. Ο παραπάνω αριθμός βέβαια δεν αποτυπώνει το μέγεθος του προβλήματος, καθώς πολλοί γονείς δεν έκαναν καν αίτηση συμμετοχής στο εν λόγω πρόγραμμα, λόγω των κριτηρίων που έθεσε η διαχειρίστρια του προγράμματος, ΕΕΤΑΑ, κατ' εντολή του υπουργείου ώστε να τηρηθεί ο προϋπολογισμός. Παράλληλα, δημοτικοί σταθμοί εκτός προγράμματος ΕΕΤΑΑ κλείνουν λόγω έλλειψης προσωπικού και χρημάτων, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία επιβάλλει τροφεία, στα οποία οι γονείς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, που σηματοδοτεί τη διάλυση της προσχολικής αγωγής, ο Γ. Βρούτσης έρχεται να ζητήσει από τους δήμους που έχουν εντάξει παιδικούς σταθμούς στο εν λόγω πρόγραμμα να μειώσουν το κόστος ανά παιδί, ώστε να μπορέσουν να φιλοξενηθούν περισσότερα. Να υποβαθμίσουν δηλαδή τις υπηρεσίες που παρέχονται, με συνέπειες ενδεχομένως στην ποιότητα της σίτισης, της αγωγής, της δημιουργικής απασχόλησης. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε επιστολή της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με την οποία ζητά να δοθούν από το υπουργείο Εργασίας χρήματα από λιμνάζοντα κονδύλια του ΕΣΠΑ για το εν λόγω πρόγραμμα, ο Γ. Βρούτσης απαντά: «Να εξετάσετε από την πλευρά σας τη δυνατότητα χρήσης του όρου της σχετικής πρόσκλησης, σύμφωνα με τον οποίο "σε περίπτωση υπέρβασης του συνολικού προϋπολογισμού της πρόσκλησης, ο δικαιούχος (ΕΕΤΑΑ) μπορεί να προβεί σε οριζόντια μείωση του εγκεκριμένου ποσού ανά φορά/δομή"». Σε ό,τι δε αφορά τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, ο υπουργός απαντά ότι δεν υπάρχουν «λιμνάζοντες πόροι».
Ο ίδιος στην απαντητική του επιστολή, και στο πλαίσιο της κοινής υποσχεσιολογίας, αναφέρει ότι το υπουργείο θα εξετάσει τη δυνατότητα μικρής αύξησης του προϋπολογισμού του προγράμματος. Το μήνυμα όμως παραμένει, η προτροπή προς τους παιδικούς σταθμούς να κόψουν υπηρεσίες προς τα φιλοξενούμενα παιδιά. Κάτι ανάλογο θυμίζουμε ότι είχε συμβεί και με τη χρηματοδότηση των δήμων, η οποία τον μήνα Ιούλη μειώθηκε κατακόρυφα κατά περίπου 30% προκειμένου να καταβληθούν τα προνοιακά επιδόματα. Μένει να δούμε αν η ΚΕΔΕ θα συμμορφωθεί, συνεχίζοντας τον ολισθηρό δρόμο της δήθεν ανησυχίας για το εκρηκτικό πρόβλημα των παιδικών σταθμών και γενικά των κοινωνικών δομών των δήμων, «σπρώχνοντας» την ίδια ώρα λύσεις όπως η σύσταση κοινωνικών επιχειρήσεων για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών.