Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ: Συνεχίζεται το κυνηγητό σε βάρος μεταναστών

Τα καταστήματα των αλλοδαπών που λειτουργούν στο κέντρο της Αθήνας έβαλαν στόχο χτες οι διωκτικές αρχές. Συγκεκριμένα, την περασμένη Δευτέρα ελέγχθηκαν 56 καταστήματα από την οικονομική αστυνομία. Ωστόσο, πολλά από τα μαγαζιά που έγινε προσπάθεια να ελεγχθούν δεν λειτουργούσαν, καθώς λόγω της διεξαγωγής της κατασταλτικής επιχείρησης «Ξένιος Ζεύς», οι ιδιοκτήτες τους προτίμησαν να τα κρατήσουν κλειστά. Εξάλλου άκαρπη απέβη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδια με βουλευτές, εκπροσώπους της τοπικής διοίκησης και φορείς της Θράκης. Οι τελευταίοι αντιδρούν στη μετατροπή των αστυνομικών σχολών σε κέντρα κράτησης μεταναστών. Σήμερα θα συγκληθεί έκτακτα το περιφερειακό συμβούλιο Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης.
Στη συνάντηση ο Ν. Δένδιας έκανε πάλι λόγο για «στεγανοποίηση» των συνόρων στον Εβρο. Ηδη, τα μέτρα καταστολής κατά των προσφύγων της παγκοσμιοποίησης ενισχύονται με την τοποθέτηση 1.800 συνοριοφυλάκων και τις περιπολίες 26 σκαφών στην περιοχή, ενώ ο «φράχτης» είναι σε στάδιο ολοκλήρωσης.
To συνολικό μήκος του θα είναι 10,310 χιλιόμετρα, με τοποθέτηση πασάλων ανά μέτρο, ενώ θα κατασκευαστούν και 2.000 πλαίσια που θα στηριχθεί το συρματόπλεγμα. Το έργο, ύψους 3,2 εκατομμυρίων ευρώ, θα διαθέτει δυο σειρές συρματοπλέγματα, εξωτερικό ύψους 2,5 μέτρων και εσωτερικό ύψους τριών μέτρων. Στο μεσοδιάστημα των δυο συρματοπλεγμάτων, που θα έχει μήκος 1,20 μ., θα τοποθετηθούν κονσερτίνες, των οποίων το ύψος θα υπερβαίνει τα τέσσερα μέτρα.
Ο Ν. Δένδιας επανέλαβε την κυβερνητική επιχειρηματολογία περί κατάληψης των πόλεων της χώρας από μετανάστες. Ανέφερε δε πως η κατάσταση με τις αστυνομικές σχολές στη Θράκη είναι προσωρινή. Εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των φορέων της Θράκης δήλωσαν ότι δεν πήραν καμιά δέσμευση στα ζητήματα που έθεσαν και κυρίως στο θέμα της λειτουργίας των αστυνομικών σχολών σε Ξάνθη και Κομοτηνή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θέλει να λειτουργήσει τις αστυνομικές σχολές της Θράκης (σ.σ. Ξάνθης, Κομοτηνής, Διδυμοτείχου), σαν χώρους κράτησης μεταναστών χωρίς χαρτιά για αρκετό χρονικό διάστημα. Παρά τον «προσωρινό» χαρακτήρα του μέτρου, από στελέχη του ΥΔΤ αφήνεται να εννοηθεί πως επειδή ο αριθμός των εισακτέων θα είναι λιγότερος, είναι πιθανή η αναστολή λειτουργίας κάποιων ή κάποιας από τις τρεις σχολές. Παράλληλα συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι συνεννοήσεις με το ΥΕΘΑ ώστε να παραχωρηθούν στην ΕΛΑΣ παροπλισμένα στρατόπεδα στη Θράκη και την Μακεδονία. Εξάλλου τους επόμενους μήνες θα καταβληθούν προσπάθειες να λειτουργήσουν στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου θα στοιβάζονται οι χιλιάδες αλλοδαποί χωρίς χαρτιά που θα συλλαμβάνονται κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων-«σκούπα» της ΕΛΑΣ.
Είναι αξιοσημείωτο ότι εκτός από τους 5.000 περίπου αλλοδαπούς που έχουν προσαχθεί κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Ξένιος Ζεύς», άλλοι 4.432 αλλοδαποί προσήχθησαν από τις αστυνομικές αρχές σε όλη τη χώρα κατά το χρονικό διάστημα 30/7-5/8 και συνελήφθησαν 231. Η επιχείρηση «Ξένιος Ζεύς» έχει ξεκινήσει στις 2/8. Κατά τη διάρκεια της προχτεσινής επιχείρησης στο κέντρο της Αθήνας, προσήχθησαν 140 αλλοδαποί σε υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Μερικές πλευρές για το ζήτημα της μετανάστευσης

Το ζήτημα της μετανάστευσης, με τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά τις ανατροπές των σοσιαλιστικών κρατών και την προσωρινή υποχώρηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, μέσα σε συνθήκες όξυνσης των ανταγωνισμών κα της επιθετικότητας του κεφαλαίου, γεννά σοβαρά προβλήματα για τους λαούς που ξεριζώνονται αλλά και για τους λαούς των χωρών που δέχονται μεγάλα κύματα μεταναστών.
Η άρχουσα τάξη και τα κόμματά της επέλεξαν, λίγο πριν από τις εκλογές της 6ης Μάη και της 17ης Ιούνη, να ξαναπαίξουν το χαρτί του μεταναστευτικού, της «ασφάλειας» και της εγκληματικότητας, όπως είχαν κάνει και στις ευρωεκλογές του 2009 και στις τοπικές του 2010. Το ίδιο κάνει τώρα και η συγκυβέρνηση. Με την άθλια επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» έχουν εξαπολύσει ένα άγριο κυνηγητό σε βάρος των μεταναστών με το επιχείρημα της «ανακατάληψης της πόλης» και της «εμπέδωσης κλίματος ασφάλειας».
Θυμίζουμε ότι το μπαράζ των αντιμεταναστευτικών μέτρων είχε ξεκινήσει πριν από τις εκλογές του Μάη και περιελάμβανε: α) Δημιουργία 30 κέντρων κράτησης των μεταναστών χωρίς χαρτιά που θα συλλαμβάνονται, με στόχο την απέλασή τους σε χώρες, στις οποίες ενδεχομένως κινδυνεύει η ζωή και η σωματική τους ακεραιότητα και β) Καταγγελία, απομόνωση και φυλάκιση όσων μεταναστών πάσχουν από κάποιο λοιμώδες νόσημα ή προέρχονται από χώρες όπου ενδημούν τέτοια νοσήματα (δηλαδή μια σειρά χώρες προέλευσης των μεταναστών), ή ζουν κάτω από συνθήκες που μπορεί να προκαλέσουν τέτοια νοσήματα (δηλαδή, μια σειρά εξαθλιωμένοι άνθρωποι, τόσο μετανάστες όσο και Ελληνες).
Θυμίζουμε επίσης ότι πριν τις εκλογές ο Αντ. Σαμαράς, και η ΝΔ, υποσχόταν ότι θα καταργήσει το νόμο του ΠΑΣΟΚ για την ιθαγένεια γιατί δήθεν είναι μαγνήτης κάθε «παράνομου» μετανάστη. Επιπλέον, ο ΛΑ.Ο.Σ. έχει ζητήσει να πάνε στα ξερονήσια οι μετανάστες και υπόσχεται ότι θα τους απελάσει όλους και τα διάφορα φασιστοειδή κατασκευάσματα της άρχουσας τάξης, όπως η «Χρυσή Αυγή», θέλουν να ξαναμπούν νάρκες στον Εβρο για να κομματιάζονται οι μετανάστες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ αντιδρούσαν σε εκείνα τα κυβερνητικά μέτρα βάζοντας μπροστά το αίτημα για μια «νέα ευρωπαϊκή πολιτική», που θα συμβάλει δήθεν στην αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης, δηλαδή θέλουν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Τα ίδια περίπου λένε και τώρα, αν και η ΔΗΜΑΡ ως κόμμα που συμμετέχει στη συγκυβέρνηση εντοπίζει το πρόβλημα στις «αποσπασματικές ενέργειες συναρμόδιων υπουργών» και σημειώνει ότι «η χώρα χρειάζεται στρατηγική και ολοκληρωμένο σχέδιο μεταναστευτικής πολιτικής». Λες και το κατασταλτικό σχέδιο δεν είναι ακριβώς αυτό. Ενα σχέδιο και μάλιστα πολύ ολοκληρωμένο και επικίνδυνο...
Η σπέκουλα με ιθαγένεια - ζητήματα υγείας
Σε ό,τι αφορά στη σπέκουλα και τις εθνικιστικές κορόνες που έχουν ακουστεί από ΝΔ, «Χρυσή Αυγή», «Ανεξάρτητους Ελληνες» και ΛΑ.Ο.Σ., ότι δήθεν ο προηγούμενος νόμος του ΠΑΣΟΚ για την ιθαγένεια είναι ο κράχτης για τον κάθε «λαθρομετανάστη», δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Προϋπόθεση για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από ένα παιδί μεταναστών που γεννιέται στην Ελλάδα είναι είτε και οι δύο γονείς να είναι νόμιμοι και με συνεχή παραμονή στην Ελλάδα για τουλάχιστον πέντε χρόνια είτε ο ένας γονιός με επιπλέον προϋπόθεση το παιδί να έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον 6 χρόνια ελληνικού σχολείου. Το ΚΚΕ δεν ψήφισε το συγκεκριμένο νόμο, γιατί στόχος του δεν ήταν η επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος, αλλά η ενσωμάτωση στο σύστημα ενός μικρού τμήματος μεταναστών και η διαιώνιση των προβλημάτων για τη μεγάλη πλειοψηφία, εκτίμηση που επιβεβαιώθηκε απόλυτα.
Ενα άλλο ζήτημα εξίσου σημαντικό είναι ότι στοχοποιούν τους μετανάστες και επιχειρούν να περάσουν το μήνυμα ότι όποιος κάτσει δίπλα σε μετανάστη μπορεί να κολλήσει από χολέρα και πανούκλα μέχρι ελονοσία. Πρέπει να επισημάνουμε:
Είναι φυσικό να υπάρχουν συνέπειες στην υγεία των μεταναστών από τις κακουχίες που περνούν μέχρι να φτάσουν στη χώρα μας, τη φυλάκισή τους σε άθλια κέντρα κράτησης και τις απάνθρωπες συνθήκες ζωής και εργασίας που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα.
Το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί αναλυτικά για τα ειδικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τους μετανάστες, στο πλαίσιο των προτάσεών του για το δικαίωμα του λαού σε δημόσιες, δωρεάν παροχές Υγείας και Πρόνοιας. Γι' αυτό ζητάμε τη δημιουργία δημόσιων, αξιοπρεπών χώρων προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών, όπου θα παρέχεται ποιοτική και δωρεάν σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θα γίνονται προληπτικές εξετάσεις, εμβολιασμοί και περίθαλψη (όπου χρειάζεται) και θα χορηγείται πιστοποιητικό υγείας στους νεοεισερχόμενους μετανάστες.
Τα κυβερνητικά μέτρα είναι αστυνομικού και καταδιωκτικού χαρακτήρα και παραπέμπουν σε σύγχρονες Σπιναλόγκες. Οχι μόνο δε θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων υγείας έχουν οι μετανάστες, αλλά, αντίθετα, θα τα επιδεινώσουν, θα τους αναγκάσουν να κρύβονται, θα εντείνουν τους εκβιασμούς από εργοδοτικά και κάθε είδους κυκλώματα.
Τέλος, είναι αισχρό ψέμα ότι δήθεν οι μετανάστες φταίνε για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας, επειδή κατακλύζουν τα δημόσια νοσοκομεία. Επιχείρημα που προέβαλλε και πριν τις εκλογές η «Χρυσή Αυγή», που έλεγε ότι είναι απαράδεκτο να περιμένουν στην ουρά των εξωτερικών ιατρείων των δημόσιων νοσοκομείων οι Ελληνες και να προηγούνται οι μετανάστες. Οι νόμοι που έχουν ψηφίσει προβλέπουν την άρνηση νοσηλείας και τη σύλληψη των μεταναστών χωρίς χαρτιά, εκτός κι αν είναι ετοιμοθάνατοι. Εάν ένας μετανάστης πάει στο νοσοκομείο ακόμα και για πολύ σοβαρό λόγο είναι πολύ πιθανό να βρεθεί στα κρατητήρια του Αλλοδαπών παρά στο χειρουργικό κρεβάτι.