Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Επικίνδυνη πολιτική τροφοδοτεί τη ρατσιστική βία

Συνεχίζει η συγκυβέρνηση με την πολιτική της να πυροδοτεί τη ρατσιστική βία, να αποθρασύνει και να ενισχύει τη δράση φασιστικών ομάδων. Αυτή η εκτίμηση του ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε περίτρανα χτες στη Βουλή, όπου συζητήθηκαν Επίκαιρες Ερωτήσεις σχετικά με το μεταναστευτικό, αλλά και στην Κόρινθο, όπου ομάδα της «Χρυσής Αυγής» με πλήρη εξάρτυση και εξοπλισμό έκανε συγκέντρωση έξω από το στρατόπεδο όπου μεταφέρθηκαν μετανάστες για να αποτρέψει την παραμονή τους εκεί. Γι' αυτά τα φαινόμενα η κυβέρνηση φέρει ακέραιη την ευθύνη και το κάνει ξεκάθαρο με κάθε τρόπο.
Πιο συγκεκριμένα, χτες, στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι «η χώρα εβρίσκετο και βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτου κινδύνου, σε κατάσταση συνολικής ανατροπής της κοινωνικής δομής από το μεταναστευτικό»! Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι «η μετατροπή των δύο αστυνομικών σχολών της Θράκης σε κέντρα φύλαξης παρανόμων μεταναστών είναι προσωρινή», υποστηρίζοντας ότι στην περιοχή θα δημιουργηθούν αποκλειστικά κέντρα υποδοχής και όχι φύλαξης. Παράλληλα, ανακοίνωσε την ύπαρξη ειδικής αστυνομικής δύναμης για την εξιχνίαση ρατσιστικών επιθέσεων.
Ως ...λογική συνέχεια στην τοποθέτηση του υπουργού μπορεί να εκληφθεί το ρατσιστικό παραλήρημα στο οποίο επιδόθηκε στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της «Χρυσής Αυγής», Ηλίας Κασιδιάρης, μιλώντας για «εγκληματίες που έχουν μαζευτεί στη χώρα», τονίζοντας ότι «θα επιμείνουμε εγώ και το κόμμα μου στην ορολογία σκουπίδια και σκουπιδότοπος της Ευρώπης. Ετσι έχουν καταντήσει την Ελλάδα». Επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τα λόγια του υπουργού, είπε ότι η χώρα «έχει πέσει θύμα ενός ανεξέλεγκτου πολέμου, ενός ανεξέλεγκτου κύματος εγκληματικότητας, η οποία πηγάζει, σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα, από λαθρομετανάστες». Μάλιστα, υποστήριξε ότι «ο Πακιστανός αν έκλεβε στο Πακιστάν ήξερε ποια είναι η τιμωρία, διαμελισμός, απευθείας κοπή χειρός. Εδώ τα βρήκε εύκολα...».
Υπενθυμίζουμε ότι μόλις προχτές στην τοποθέτησή του σε σχετικό νομοσχέδιο ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας κατήγγειλε την κυβέρνηση για «επικίνδυνη προπαγάνδα», τονίζοντας πως «πυροδοτεί ρατσιστικά αισθήματα» που οδηγούν «σε ανθρωποκτονίες και ξυλοδαρμούς».
Επικίνδυνες καταστάσεις στην Κόρινθο
Καθόλου άσχετη με τα παραπάνω δεν είναι και η χτεσινή παρουσία μελών της «Χρυσής Αυγής» στην Κόρινθο έξω από το 6ο στρατόπεδο, όπου είχαν μεταφερθεί μετανάστες που είχαν συλληφθεί στην Κόρινθο στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης αντίστοιχης με τον «Ξένιο Δία».
Τα μέλη της «Χρυσής Αυγής» που έφτασαν έξω από το στρατόπεδο και που ελάχιστα ξεχώριζαν από τους αστυνομικούς σε ό,τι αφορά στον εξοπλισμό τους (σ.σ. βλέπε φωτογραφίες σε διπλανή στήλη), με πρωτοστάτη τον βουλευτή τους Στάθη Μπούκουρα, προσπάθησαν να εμποδίσουν την είσοδο κρατουμένων στο χώρο. Λίγη ώρα αργότερα τα επεισόδια επεκτάθηκαν.
Παρά τον εξοπλισμό τους, τα κράνη, τις επωμίδες, τα ρόπαλα, τα πτυσσόμενα κλομπ, τα όσα είπαν και τα όσα έκαναν, πέρασαν απαρατήρητα από τους αστυνομικούς αφού δεν προχώρησαν σε καμία προσαγωγή και καμία σύλληψη.
Νωρίς το απόγευμα, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης είχαν μεταφερθεί περίπου 350 μετανάστες που έφτασαν στην Κόρινθο από την Αθήνα καθώς και όσοι συνελήφθησαν στην πόλη κατά τη διάρκεια του μαζικού κυνηγητού και των αθρόων ελέγχων από την Αστυνομία. Τέλος, κατά τη διάρκεια των ελέγχων στην Αθήνα, την Τρίτη και την Τετάρτη, συνελήφθησαν 90 μετανάστες από τους 674 που προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ. Συνολικά, στις 20 μέρες του «μέτρου» έχουν προσαχθεί 10.750 μετανάστες και έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 2.000.
Στο μεταξύ, επίθεση αγνώστων κατά μεταναστών σημειώθηκε προχτές το βράδυ στο Ηράκλειο Κρήτης. Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, περίπου 10 άτομα, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, επιτέθηκαν στους πλανόδιους μετανάστες που βρίσκονταν μπροστά στις καφετέριες. Τα φασιστοειδή χτυπούσαν άγρια τα θύματα και μόλις τελείωσαν το έργο τους έσπευσαν να εξαφανιστούν. Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν αιμόφυρτοι στο νοσοκομείο όπου και νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.
Η πρόταση του ΚΚΕ
Με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει και πάλι για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των μεταναστών αλλά και τις κατασταλτικές επιχειρήσεις σε βάρος τους, υπενθυμίζουμε τι έχει προτείνει το ΚΚΕ. Συγκεκριμένα:
  • Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σε αυτά θα παρέχονται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή.
  • Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.
  • Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και σε όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων.
  • Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ, με ανυπακοή στη Συνθήκη Σένγκεν και τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ.
  • Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα και να έχουν πλήρη εργατικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα.
  • Να σταματήσουν τα νέα μέτρα καταστολής μεταναστών στα σύνορα και η ανάθεση μέρους της φρούρησης των συνόρων στους μηχανισμούς της ΕΕ (FRONTEX, Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης των Συνόρων).
  • Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές αποστολές σε ξένες χώρες.