Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Επαναφέρει τις προτάσεις για το «πόθεν έσχες» και το νόμο «περί ευθύνης υπουργών»

Με ανακοίνωσή της, ζητάει να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των πολιτικών που ερευνά το ΣΔΟΕ
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση, σχετικά με τη «λίστα» των πολιτικών προσώπων που διενεργεί έλεγχο το ΣΔΟΕ:
«
1. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, όπως έχει ήδη τοποθετηθεί δημόσια, ζητά τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των πολιτικών προσώπων για τα οποία διενεργείται έλεγχος από το ΣΔΟΕ, καθώς επίσης και την ταχύτατη διενέργεια του ελέγχου. Κανένας λόγος δε συντρέχει που να εμποδίζει τη δημοσιοποίηση, ώστε να σταματήσει η απαράδεκτη τακτική των επιλεκτικών διαρροών που εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες.
Η εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε υποθέσεις διαφθοράς, ανεξάρτητα από την ενδεχόμενη ή όχι εμπλοκή τους στις συγκεκριμένες υποθέσεις, είναι φαινόμενο που βρίσκει πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί στα πλαίσια ενός συστήματος που σαπίζει και στηρίζεται στο κυνήγι του κέρδους. Συμβαδίζει και αναπτύσσεται σε συνθήκες κυριαρχίας των μονοπωλίων και του ανελέητου ανταγωνισμού για το μοίρασμα των αγορών.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει καταθέσει επανειλημμένως προτάσεις που έστω θα μπορούσαν να συμβάλουν στον περιορισμό αυτών των φαινομένων ακόμη και σήμερα, γιατί η ριζική αντιμετώπισή τους μπορεί να γίνει μόνον με την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου στα πλαίσια μιας άλλης οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας.
Οι προτάσεις αυτές όπως:
-- Η μετατροπή των μετοχών από ανώνυμες σε ονομαστικές, το ίδιο και των τίτλων (ομόλογα, έντοκα γραμμάτια κ.λπ.).
-- Ο έλεγχος στην εξαγωγή και εισαγωγή κεφαλαίων στη χώρα.
-- Η απαγόρευση των offshore (οφ σορ) εταιρειών.
-- Η κατάργηση του φορολογικού, του τραπεζικού, του εμπορικού και του επιχειρηματικού απορρήτου.
Είναι προτάσεις που χωρίς την υιοθέτησή τους δεν μπορεί να γίνει κανείς ουσιαστικός έλεγχος του "πόθεν έσχες", όποιο και αν είναι το ελεγκτικό όργανο, όποια σύνθεση και αν έχει.
Ομως, όλες αυτές οι προτάσεις σκοντάφτουν στην άρνηση των αστικών κομμάτων, με το επιχείρημα ότι έρχονται σε αντίθεση με τους κανόνες της αγοράς και της ΕΕ, δείχνοντας έτσι ποιο είναι και το πραγματικό πρόβλημα.
2. Ταυτόχρονα, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ επαναλαμβάνει την τοποθέτησή της για ριζική αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε να μην υπάρχουν εμπόδια στην εκδίκαση των υποθέσεων και πιο συγκεκριμένα:
-- Θέσπιση κοινής παραγραφής των αδικημάτων, όπως ισχύει για όλους τους πολίτες.
-- Αρση των εμποδίων που δημιουργεί η αποκλειστική και αποσβεστική προθεσμία εντός της οποίας πρέπει να ασκηθεί δίωξη, γιατί σε διαφορετική περίπτωση ακόμη και η θέσπιση κοινής παραγραφής δεν πρόκειται να φέρει αποτέλεσμα όσο θα υπάρχουν οι ασφυκτικοί περιορισμοί της αποκλειστικής - αποσβεστικής προθεσμίας.
-- Υποχρεωτική διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης, ακόμη και αν ζητηθεί από έναν περιορισμένο αριθμό βουλευτών, ώστε η διερεύνηση και η δίωξη να μην εξαρτάται από τη θέληση της εκάστοτε πλειοψηφίας. Η υπόθεση να παραπέμπεται σε δικαστικό συμβούλιο και αυτό να διενεργεί την ανάκριση και να αποφασίζει αν θα γίνει παραπομπή στο δικαστήριο, και όχι η Βουλή, με την εκάστοτε πλειοψηφία.
Χωρίς αυτές τις αλλαγές τα εμπόδια θα παραμένουν».