Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς (ΠΒΣ)




Η κατάσταση σήμερα
Αυτή την περίοδο, εκατοντάδες νέοι γονείς που αναζητούσαν μια θέση για τα παιδιά τους στους ΠΒΣ του Δήμου μας βρέθηκαν αποκλεισμένοι. Ακόμα κι αυτοί που εξασφάλισαν μία θέση δεν ξέρουν τι θα γίνει μετά από δύο μήνες που θα λήξουν οι δίμηνες συμβάσεις την εργαζομένων που προσλήφθηκαν τώρα.
Η χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών από το κράτος παραμένει για χρόνια σε δραματικά χαμηλά επίπεδα, συναντιέται με την χρόνια υστέρηση σε σύγχρονες κτηριακές υποδομές, με την τραγική έλλειψη μόνιμου προσωπικού και σήμερα κάνει εκρηκτική και επικίνδυνη την κατάσταση για το παιδί και την οικογένεια.
Ο προγραμματισμός προσλήψεων σε προσωπικό υλοποιείται με το σταγονόμετρο. Στο Δήμο μας, στους πέντε [5] παιδικούς και στους δύο [2] βρεφονηπιακούς σταθμούς απασχολούνται μόλις 41 μόνιμοι εργαζόμενοι - όλοι οι άλλοι εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας! Σήμερα, όχι μόνο το φτηνό ευκαιριακό προσωπικό, δεν μπορεί να διασφαλιστεί, αλλά το κράτος δεν αναλαμβάνει καμία δέσμευση ακόμα και για το μόνιμο προσωπικό. Συνολικά έχουν διαμορφωθεί με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου όροι υποβάθμισης των όποιων δημόσιων υποδομών για το παιδί και την οικογένεια και σήμερα μπροστά σε οξυμένες καταστάσεις για την λαϊκή οικογένεια αδυνατούν να δώσουν διέξοδο.
Πληθαίνουν οι Δήμοι στη Αττική που δηλώνουν το κλείσιμο παιδικών σταθμών. Οι ήδη ισχνές δημόσιες υποδομές για τα νήπια και τα βρέφη συρρικνώνονται επικίνδυνα αφού οι Δήμοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην χρηματοδότηση τους, αδυνατούν να τους στελεχώσουν με προσωπικό λόγο των ασφυκτικών περιορισμών που θέτει το κράτος.
Οι εναπομείναντες εν λειτουργιά παιδικοί σταθμοί στους Δήμους της Αττικής όλο και περισσότερο επιχειρούν να στηρίζουν την χρηματοδότηση τους σε Ευρωπαϊκά προγράμματα με ημερομηνία λήξης.
Επιχειρείται να δοθεί το τελικό χτύπημα στις όποιες δημόσιες κοινωνικές υποδομές έχουν απομείνει, να υποκατασταθούν με ένα ακόμη πιο υποβαθμισμένο δίχτυ προστασίας που και αυτό θα παραδοθεί στους κερδοσκόπους.
Έχουμε βάσιμες ήδη ενδείξεις ότι σταθερά και μεθοδικά στρώνεται ένας καταστροφικός δρόμος που πρέπει τώρα να αποτραπεί. Αναφέρουμε ενδεικτικά τα διαφορά Ευρωπαϊκά προγράμματα που θεμελιώνουν ευκαιριακά προγράμματα και αποδυναμώνουν τις δημόσιες υποδομές, τα λεγόμενα προγράμματα «κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας» που στρώνουν την είσοδο των ιδιωτών στους χώρους, και κατασπαταλούν αφειδώς δημόσιους πόρους. Την ώρα που η χρηματοδότηση των δήμων και των παιδικών σταθμών στερεύει, την ώρα που παραμένει ζητούμενο και ο ελάχιστος σχεδιασμός για να αντιμετωπιστούν οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού, την ώρα που οι Δήμοι αδυνατούν να πληρώσουν δεδουλευμένα προσωπικού, να ανταποκριθούν σε νέες αιτήσεις γονιών, στην σίτιση των παιδιών, με εκατοντάδες εκατομμύρια τροφοδοτούνται ιδιώτες, Μ.Κ.Ο., διευρύνεται η κρατικά επιδοτούμενη επιχειρηματικότητα στο χώρο (πχ τα 175 εκατομμύρια ευρώ για υποδομές φροντίδας παιδιών, τα 60 εκατομμύρια για τα λεγάμενα προγράμματα κοινωνικής οικονομίας, κ.α. που είναι σε εξέλιξη).
Μεγάλη είναι η ευθύνη των δημοτικών αρχών ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ-ΣΥΡΙΖΑ που συνέδραμαν σε αυτή την καταστροφική πορεία. Σιγοντάρισαν τις κυβερνήσεις ώστε να χτυπηθούν βασικές κοινωνικές υποδομές, την επιχειρηματική - ανταποδοτική λειτουργία, γονάτισαν με χαράτσια την οικογένεια.
Η Περιφερική Ένωση των Δήμων της Αττικής που την συναποτελούν οι δυνάμεις της συγκυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει κουβέντα για την διακηρυγμένη χρεωκοπία των Δήμων, για την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στο δίκτυο φροντίδας του παιδιού και της οικογένειας. Συμπρωταγωνιστεί στην αντικατάσταση των δημόσιων κοινωνικών υποδομών από τα λεγάμενα δίχτυα της «αλληλέγγυας οικονομίας και της φιλανθρωπίας» που επικυρώνουν την μόνιμη εξαθλίωση του λαού. Βάζουν πλάτη στην πιο άγρια εκμετάλλευση των ανέργων, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών συμβάσεων με τα λεγάμενα προγράμματα της κοινωνικής εργασίας, εκχωρώντας δημόσιες λειτουργιές στους ιδιώτες.
Στο Δήμο μας, η Δημοτική αρχή που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και συνεργάζεται με στελέχη των άλλων κομμάτων του Ευρωμονόδρομου (ΝΔ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ. ΕΛΛΗΝΕΣ κ.α), ακολούθησε πιστά την εφαρμογή των πολιτικών που απαιτούν η ΕΕ των μονοπωλίων και οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Έβαλε τροφεία στους ΠΒΣ, ενίσχυσε τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, υποτάχθηκε στη λογική της «ανταπόδοσης» των εργαζομένων, παρά το γεγονός ότι έχουν χρυσοπληρώσει τις υπηρεσίες που δικαιούνται. Δεν αντιπαρατέθηκε στις κεντρικές αντιλαϊκές πολίτικές, δεν δημιούργησε προϋποθέσεις λαϊκής αντίστασης, καθησύχασε τους γονείς ρίχνοντας το «πέπλο» της καλής ποιότητας, εγκαταλείποντας στην τύχη τους δεκάδες ίσως κι εκατοντάδες νέες οικογένειες.
Οι προτάσεις του ΚΚΕ (Λαϊκή Συσπείρωση)
Στη βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για να διαφυλάξουν την κερδοφορία τους τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές, οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες πρέπει να δράσουν μαζικά κι οργανωμένα. Καλούμε:

  • Τους εργαζόμενους στους ΠΒΣ, ανεξάρτητα των εργασιακών σχέσεων, να οργανωθούν με τις ταξικές δυνάμεις στο σωματείο τους, να ανοίξουν μέτωπο μαζί με τους γονείς και τους άλλους εργαζόμενους ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ.
  • Τους γονείς, να συσπειρωθούν σε συλλόγους και σε συνεργασία με τους εργαζόμενους στους ΠΒΣ αλλά και τους κοινωνικούς μαζικούς φορείς της πόλης μας να διεκδικήσουν την κάλυψη των αναγκών τους.

Να πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο:

  • Να μην κλείσει ούτε ένας παιδικός σταθμός στους δήμους.
  • Να παρθούν άμεσα και πρακτικά μέτρα για να διευρυνθεί το δίκτυο των παιδικών σταθμών. Άμεση και γενναία κρατική χρηματοδότηση, αξιοποίηση γι’ αυτό το σκοπό και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, υπενοικίαση και διαμόρφωση κατάλληλων κτηρίων για τις διευρυμένες ανάγκες που εμφανίζονται σήμερα και που θα οξύνονται το επόμενο διάστημα. Να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες για τον βρεφονηπιακό σταθμό στην οδό Σινώπης. Να αξιοποιηθεί ο ελεύθερος χώρος στον παιδικό σταθμό της Κοραή για τη δημιουργία ακόμα ένα σταθμού.
  • Να μην γίνει καμιά απόλυση συμβασιούχων εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, να ανανεωθούν άμεσα οι συμβάσεις τους και να δρομολογηθεί η μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Απελευθέρωση των προσλήψεων σε παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, να ικανοποιηθούν με άμεσο τρόπο οι αιτήσεις των Δήμων σε προσωπικό που σκόπιμα χρονίζουν.
  • Να καταργηθούν τώρα τα τροφεία για όλους. Να διασφαλιστεί με κρατική χρηματοδότηση και φροντίδα η σίτιση των παιδιών που απειλείται με κατάργηση, να αναβαθμιστεί το διαιτολόγιο με βάση τις ανάγκες ανάπτυξης του παιδιού.
  • Μαζικά κι οργανωμένα, με κάθε μέσο και τρόπο που θα αποφασισθεί συλλογικά από τους εργαζόμενους και τους γονείς, σε συνεργασία και με άλλους Δήμους, να απαιτήσουμε από το κράτος, να μπούνε μπροστά όλες οι διαδικασίες για ένα διευρυμένο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, για σύγχρονες κτηριακές υποδομές, με έμφαση και προτεραιότητα στις λαϊκές γειτονιές.
  • Μαζικά κι οργανωμένα, με κάθε μέσο και τρόπο που θα αποφασισθεί συλλογικά από τους εργαζόμενους και τους γονείς, σε συνεργασία και με άλλους Δήμους, να απαιτήσουμε να ενταχτούν κάτω από έναν ενιαίο σχεδιασμό και προγραμματισμό, με ευθύνη του κράτους και με δημόσιο κατασκευαστικό φορέα, δημόσιες επενδύσεις και χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ που σήμερα ξεκοκαλίζουν, μέσω των Δήμων και Περιφέρειας, εργολάβοι και κατασκευαστικές εταιρίες ανεβάζοντας στα ύψη το κατασκευαστικό κόστος.