Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ»: Αξιοποιεί την αιμοδοσία για να διχάσει το λαό

Με «βιτρίνα» το χυδαίο και παραπλανητικό «αίτημα» «αίμα μόνο για Ελληνες», στράφηκαν ενάντια στην πολιτική και συνδικαλιστική οργάνωση και δράση των εργαζομένων στα νοσοκομεία
Το εχθρικό προς το λαό πρόσωπό της έδειξε, για ακόμη μια φορά, η φασιστική «Χρυσή Αυγή», με αφορμή την αιμοδοσία που διοργάνωσε χτες σε διάφορες πόλεις της χώρας, υπό το παραπλανητικό σύνθημα «Ολη η Ελλάδα δίνει αίμα» και με την απαίτηση, το αίμα των Χρυσαυγιτών να πηγαίνει μόνο σε Ελληνες.
Απόδειξη γι' αυτό είναι ότι κατά τη χτεσινή αιμοδοσία στο νοσοκομείο «Θριάσιο», μπαίνοντας μέσα μέλη της «Χρυσής Αυγής» το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να ξεκολλήσουν αφίσες για το 38ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και να τρομοκρατούν ασθενείς κι εργαζόμενους, λέγοντας πως οι κομμουνιστές «θα γίνουν σαπούνια»! Η αντίδραση εργαζομένων, γιατρών, νοσηλευτών, αλλά και ορισμένων ασθενών ήταν άμεση, αποδοκιμάζοντας έντονα το φασιστικό περιορισμό της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης. Αμέσως, δεκάδες εργαζόμενοι και ασθενείς συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του νοσοκομείου, προκειμένου να σπάσουν το κλίμα τρομοκρατίας και παρέμειναν εκεί για ώρες, όσο διάρκεσε η αιμοδοσία. Τα μέλη της «Χρυσής Αυγής» παρέμειναν συγκεντρωμένα έξω από την είσοδο, εκφράζοντας με χυδαιότητα το μίσος τους για κάθε μορφή οργάνωσης και δράσης του λαού, που διεκδικεί τα δικαιώματά του.
Απαίτησαν το αίμα να δοθεί σε Ελληνες
Στο μεταξύ, τα μέλη της «Χρυσής Αυγής» απαίτησαν από το τμήμα αιμοδοσίας του νοσοκομείου, το αίμα να δοθεί μόνο σε Ελληνες, για να πάρουν την απάντηση πως τέτοιοι όροι δεν γίνονται δεχτοί και πως το αίμα το διαχειρίζεται το κάθε δημόσιο νοσοκομείο, δίνοντάς το σε όποιον άνθρωπο το έχει ανάγκη. Ετσι, οι Χρυσαυγίτες αποφάσισαν να ανοίξουν δική τους, ιδιόχρηση τράπεζα αίματος που το αίμα της θα πηγαίνει σε όποιον καθορίζουν αυτοί.
Αντίστοιχη απαίτηση εξέφρασαν και στο νοσοκομείο Κρατικό Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», το οποίο έστειλε κινητή μονάδα αιμοληψίας στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα. Οπως δήλωσε στο «Ριζοσπάστη» ο υποδιοικητής του νοσοκομείου, Χρήστος Τσάμης, «οι όροι της αιμοδοσίας μπαίνουν μόνο από το νοσοκομείο και τηρήθηκαν οι αυστηρές προδιαγραφές των όρων της αιμοληψίας. Δηλώσαμε δε ρητά πως αν συμβεί το παραμικρό, αν γίνει πολιτική εκμετάλλευση ή ακουστούν ρατσιστικά συνθήματα να αποχωρήσει το αυτοκίνητο αμέσως. Το αίμα θα δίνεται σε όποιον συνάνθρωπο το χρειάζεται». Επιπλέον, στον Αγ. Παντελεήμονα μοίραζαν τρόφιμα σε ανθρώπους, αφού προηγουμένως όσοι ήθελαν να πάρουν κάτι, είχαν συμπληρώσει έντυπο με το ονοματεπώνυμό τους, τον αριθμό ταυτότητας και τη διεύθυνση κατοικίας. Τα ίδια είχαν γίνει και στην προηγούμενη τέτοια διανομή που είχαν κάνει στο Σύνταγμα. H διανομή γινόταν μόνο για Ελληνες. Υπάρχει μια πληροφορία ότι ηλικιωμένη αλλοδαπή που ζήτησε τρόφιμα λέγοντας ότι τα έχει ανάγκη, εκδιώχτηκε από βουλευτή της ΧΑ.
Στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε χτες αιμοδοσία στα γραφεία της «Χρυσής Αυγής», με τη συνδρομή Κινητής Μονάδας Αιμοληψίας του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, παρά τις αντιδράσεις της ΟΕΝΓΕ, της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης και της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), που καλούσαν τις δημόσιες υπηρεσίες αιμοδοσίας να αρνηθούν κάθε συνεργασία.
Η διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας του ΑΧΕΠΑ, Ε. Χασαποπούλου - Ματάμη, χαρακτήρισε «ακατανόητες», «απαράδεκτες» και «παράλογες» τις αντιδράσεις των εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών, γιατί όπως ανέφερε, οι Υπηρεσίες Αιμοδοσίας της χώρας επιλέγουν ή απορρίπτουν τους αιμοδότες μόνο με βάση επιστημονικά κριτήρια και όχι βάσει χρώματος, φυλής, θρησκευτικών, κομματικών και άλλων πεποιθήσεων. Παράλληλα, σημείωσε, πως ο αιμοδότης υπογράφει δήλωση ότι το αίμα του θα διατεθεί σε οποιονδήποτε ασθενή το χρειαστεί και συμπλήρωσε πως «το "μόνο για Ελληνες" δεν μπορούσε να αποτελεί λόγο ακύρωσης ή αναβολής της αιμοδοσίας, διότι αφορά μόνο τις λεγόμενες "καλύψεις" του συλλόγου και όχι τη διαχείριση του αίματος, που αποτελεί αποκλειστικά και μόνο έργο του προσωπικού των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας».
Φυσικά, η «Χρυσή Αυγή» γνώριζε τη νομοθεσία και τη δεοντολογία σχετικά με την αιμοδοσία. Ομως αυτό που επιδιώκει με κάθε ευκαιρία είναι ρίξει στο λαό, στα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα το δηλητήριο του ρατσισμού, να διχάσει τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες και όχι να τους συνενώσει σε μια συμμαχία που θα αντιπαλεύει την επίθεση των μεγαλοεργοδοτών, μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των μεγαλεμπόρων τους οποίους άλλωστε έχει δηλώσει πως υποστηρίζει σε τέτοιους δύσκολους καιρούς που περνάνε..!
Το αίμα δεν έχει εθνική ή φυλετική σύνθεση
Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το αίμα δεν έχει εθνική ή φυλετική σύνθεση. Ολοι οι άνθρωποι έχουν το ίδιο αίμα και οι φιάλες που συλλέγονται κατά τη διάρκεια της εθελοντικής αιμοδοσίας χορηγούνται με αποκλειστικά ιατρικά κριτήρια σε όσους έχουν ανάγκη μετάγγισης αίματος. Στην αιμοδοσία δεν επιτρέπεται να υπεισέρχεται κανένα κριτήριο έθνους, φυλής, κόμματος, θρησκείας, κοινωνικής τάξης. Το απεχθέστερο όμως είναι ότι χύνει ρατσιστικό δηλητήριο. Καλούμε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και το Υπουργείο Υγείας να παρέμβουν άμεσα για την προστασία της ιερής πράξης της αιμοδοσίας από τον επιχειρούμενο διασυρμό της και να ακυρώσουν την προγραμματισμένη αιμοδοσία της Χ.Α. στα γραφεία της στη Θεσσαλονίκη, καθώς και κάθε άλλη αιμοδοσία που παραβιάζει τις βασικές αρχές της ιατρικής ηθικής και δεοντολογίας».