Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»: Θα συνεχιστεί με λεφτά των συνταξιούχων και με ιδιώτες

Με τα λεφτά των συνταξιούχων, με τη συμμετοχή ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών, και με λιγότερους δικαιούχους θα λειτουργεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» μετά τον Μάρτη του 2013.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χτες από τον υπουργό Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη και τον υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Νίκο Παναγιωτόπουλο, το πρόγραμμα παρατείνεται και θα συνεχίσει να λειτουργεί ως έχει μέχρι τις 31/3/2013 καθώς εξασφαλίστηκαν πόροι 30 εκατ. ευρώ, από τα δύο υπουργεία (15 εκατ. από κάθε υπουργείο). Η διάδοχη κατάσταση του εν λόγω προγράμματος, που θα αρχίσει να λειτουργεί από 1η Απρίλη 2013, θα ονομάζεται «Κατ' οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» και θα έχει εντελώς νέα μορφή, καθώς οι νόμιμα δικαιούχοι θα είναι μόνο συνταξιούχοι που θα πληρούν ορισμένα κριτήρια, ενώ δε θα έχουν νόμιμο δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα οι ανασφάλιστοι. Υπηρεσίες θα μπορούν να παρέχουν στους δικαιούχους οι Δήμοι (όπως και σήμερα), ιδιωτικοί φορείς καθώς και κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις τις οποίες θα συστήνουν ιδιώτες. Η χρηματοδότηση της νέας μορφής του προγράμματος - όπως ορίζει ο νόμος 4052/2012 - θα προέρχεται από τα λεφτά των ίδιων των συνταξιούχων, δηλαδή από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων που έχει θεσπιστεί και ισχύει από την 1/8/2010. Ταυτόχρονα, θα υπάρχουν και κοινοτικοί πόροι.
Το εξάμηνο που μεσολαβεί έως την 1η Απριλίου του επόμενου έτους θα λειτουργήσει ως στάδιο προετοιμασίας για τη μετάβαση στη νέα μορφή του Προγράμματος, ενώ αρμόδιος φορέας διαχείρισής του θα είναι το ΙΚΑ.
Στο πλαίσιο αυτό, την 1η Οκτωβρίου, το ΙΚΑ θα εκδώσει πρόσκληση αιτήσεων ωφελούμενων, ούτως ώστε όσοι θέλουν να ωφεληθούν από το πρόγραμμα να δηλώσουν συμμετοχή. Στη συνέχεια θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση, από τα συναρμόδια υπουργεία που θα ορίζει τα κριτήρια συμμετοχής στο πρόγραμμα των παρόχων υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτής της υπουργικής απόφασης, το ΙΚΑ θα εκδώσει προκήρυξη με την οποία οι πάροχοι που επιθυμούν θα καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στη νέα μορφή του προγράμματος.
Χτες, ο υπουργός Εσωτερικών υπέγραψε την απόφαση για την καταβολή της α' δόσης των οφειλομένων στους εργαζόμενους στο πρόγραμμα ύψους 10 εκ. ευρώ. Ο Ευρ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι θα εξοφληθούν πλήρως μέχρι το τέλος του έτους.