Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: «Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε στις επιχειρήσεις να απολύουν»

Αποκαλυπτική η απάντηση του υφυπουργού Εργασίας σε Ερώτηση του ΚΚΕ για τις απολύσεις στον «Αστέρα». Ανοιχτή επίθεση στις εργατικές διαδηλώσεις

Την παρέμβαση της κυβέρνησης για να ακυρωθούν οι παράνομες απολύσεις
εργαζομένων στον «Αστέρα Βουλιαγμένης» ζήτησε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης, Ερώτηση που ήταν η πέμπτη φορά που κατατέθηκε αφού το υπουργείο αρνούνταν να την απαντήσει.
Στην απάντησή του ο υφυπουργός Εργασίας, Ν. Παναγιωτόπουλος, φρόντισε από την αρχή να ενοχοποιήσει τις κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας, επαναλαμβάνοντας την «καραμέλα» ότι «κάθε μέρα το κέντρο είναι αποκλεισμένο από μια ομάδα λίγων δεκάδων ή εκατοντάδων ανθρώπων που για διάφορους λόγους αποφασίζουν να βραχυκυκλώσουν τα πάντα και να στείλουν το μήνυμα στους τουρίστες "τραβάτε αλλού"».
Κυνικά ομολόγησε ότι ο «Αστέρας Βουλιαγμένης» είναι μια ιδιωτική επιχείρηση και «επομένως δεν θα διατάξουμε εμείς, ως κράτος, τι να κάνει για να λειτουργήσει με τον τρόπο που επιλέγει να λειτουργήσει». Πρόσθεσε ότι το Νοέμβρη η επιχείρηση υπερέβη το νόμιμο όριο των ομαδικών απολύσεων και το ΣΕΠΕ ζήτησε γραπτές εξηγήσεις.
Στην παρέμβασή του ο Χρ. Κατσώτης υπογράμμισε:
«Ερχεστε και βάζετε σήμερα θέμα διαδηλώσεων. Να ξέρετε ότι και ο Λάσκαρης πήγε να καταργήσει τους αγώνες και την πάλη των τάξεων. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπείτε εμπόδιο στην ανάπτυξη των αγώνων γιατί είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους. Αυτοί δεν ευθύνονται για την κατάσταση της Αθήνας. Ευθύνεται η πολιτική σας που κλείνει τα μαγαζιά, αυτή που διώχνει τον κόσμο, που ρυπαίνει την Αθήνα».
Ξέρουμε ότι υπηρετείτε τους επιχειρηματίες, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, και συνέχισε: «Γι' αυτούς δουλεύετε και οι εργαζόμενοι είναι έξω από το ενδιαφέρον σας. Πέστε, λοιπόν, στους εργαζόμενους ότι δε νοιάζεστε γι' αυτούς, αν απολύονται, αν μειώνονται οι μισθοί τους, αν είναι στα κάτεργα κάθε μέρα».
Σήμερα, τόνισε, ο «Αστέρας Βουλιαγμένης» λέει στους εργαζόμενους «θα δουλέψετε πέντε μήνες με 600 ευρώ, δηλαδή για 3.000 ευρώ το χρόνο, και με αυτά πρέπει να ζήσουν γιατί το επίδομα ανεργίας το κόψατε και εσείς λέτε στους εργαζόμενους, "τι να κάνουμε; Ιδιωτική επιχείρηση είναι, δεν μπορούμε να παρέμβουμε, ελευθερία της αγοράς έχουμε".
Αρα, οι εργαζόμενοι πρέπει να σκεφθούν πολύ καλά αν πράγματι μονόδρομος είναι η δική σας πολιτική ή η πολιτική που τους προτείνει το ΚΚΕ, δηλαδή να απαλλαγούν από αυτούς που υπονομεύουν τη ζωή τους, που τους λένε θα ζεις φτωχός, εξαθλιωμένος, χωρίς προοπτική, χωρίς να ικανοποιείς βασικές σου ανάγκες».
Προκλητικός στη δευτερολογία του ο υφυπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε: «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η λογική του κεκτημένου. Πρέπει να προσαρμοστούμε γιατί εάν λειτουργήσουμε με τη λογική του κεκτημένου θα περνά ο χρόνος και κάθε φορά θα βλέπουμε όταν τα επανεξετάζουμε ότι έχουμε όλο και λιγότερα από αυτά που είχαμε την τελευταία φορά που τα εξετάσαμε».
Ζητούν ανάκληση των απολύσεων
Ψήφισμα με το οποίο ζητά την άμεση ανάκληση των απολύσεων των εργαζομένων στον «Αστέρα Βουλιαγμένης» ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης (ΒΒΒ), προχτές το βράδυ. Το ψήφισμα, που συζητήθηκε μετά από πρόταση του εκλεγμένου του ΚΚΕ σε προηγούμενη συνεδρίαση, αναφέρει: «Το Δημοτικό Συμβούλιο ΒΒΒ ζητά από τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές του "Αστέρα της Βουλιαγμένης" να ανακαλέσει άμεσα τις απολύσεις των εργαζομένων στις οποίες έχει προχωρήσει η εργοδοσία. Δηλώνουμε ότι θα ξεκινήσουμε άμεσα εκστρατεία ενημέρωσης για τις επερχόμενες δυσμενείς εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Βουλιαγμένης, που συμπεριλαμβάνουν το Λαιμό και το συγκρότημα του "Αστέρα" που θα είναι σε βάρος των εργαζομένων και των δημοτών».
Επιπλέον, το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο ΒΒΒ με ομόφωνη απόφασή του εκφράζει τη συμπαράστασή του στα δίκαια αιτήματα των απολυμένων του ομίλου «Αστήρ ΑΕ».