Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013

ΚΚΕ: Επανακατάθεση Επίκαιρης για τις εγγραφές στους δημοτικούς Παιδικούς και Βρεφικούς Σταθμούς

Την Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών για τις εγγραφές στους δημοτικούς Παιδικούς και Βρεφικούς Σταθμούς επανακατέθεσε στη Βουλή ο Σπύρος Χαλβατζής, βουλευτής του ΚΚΕ.
Ολόκληρη η Ερώτηση:

«Θέμα: Εγγραφές στους δημοτικούς Παιδικούς και Βρεφικούς Σταθμούς
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατάθεση αιτήσεων στους δημοτικούς Παιδικούς και Βρεφικούς Σταθμούς για τη νέα περίοδο και δυστυχώς με βάση και την πείρα των τελευταίων χρόνων και τη συνεχιζόμενη πολιτική υποβάθμισης, συρρίκνωσης και κατάργησης των δημόσιων δομών και υπηρεσιών, τις απολύσεις προσωπικού, αλλά και των δραστικών περικοπών των κρατικών προϋπολογισμών, για άλλη μια χρονιά θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες τα παιδιά εκείνα που θα μείνουν εκτός των δημοτικών Παιδικών και Βρεφικών Σταθμών.
Η αντιλαϊκή αυτή πολιτική, στηριζόμενη από την Κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, αλλά και από τους αιρετούς που στηρίζουν στην Τοπική Διοίκηση, πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα την οικογένεια των νέων ζευγαριών από τα λαϊκά στρώματα.
Αντί να δοθεί ουσιαστική λύση για το πρόβλημα με γενναία κρατική χρηματοδότηση προς τους Δήμους, αλλά και με αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, για μια ακόμη χρονιά δίνεται προσωρινή λύση μέσω του προγράμματος "Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής για φορείς/δομές και ωφελούμενες μητέρες", δίνοντας το ποσό των 150 εκατ. ευρώ, το οποίο αρκεί για να καλύψει μόνο 60.000 περίπου αιτήσεις, τη στιγμή που αναμένεται οι αιτήσεις να ξεπεράσουν τις 120.000. Παράλληλα ενισχύει τους ιδιωτικούς σταθμούς αφού οι μισές και πλέον θέσεις θα πάνε εκεί. Να σημειώσουμε ότι επιπλέον πολλές χιλιάδες οικογένειες δεν κάνουν αίτηση γιατί δεν καλύπτουν τα απαράδεκτα κριτήρια της επιλογής που συναποφασίζονται και υλοποιούνται μέσα από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.
Συν τοις άλλοις, συνεχίζεται να προωθείται και ο στόχος της Κυβέρνησης και των Δήμων για φτηνούς και μερικά απασχολούμενους εργαζόμενους με ένταση της εκμετάλλευσής τους και σε αντίθεση με την ανάγκη των παιδιών για σωστή διαπαιδαγώγηση η οποία απαιτεί στελέχωση με σταθερό και μόνιμο προσωπικό, άρτια εκπαιδευμένο και διαρκώς επιμορφούμενο.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση ώστε μέσω της κρατικής χρηματοδότησης αλλά και της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων:
- Να εξασφαλιστεί η ένταξη στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα όλων των παιδιών που θα κάνουν αίτηση οι γονείς τους, χωρίς διακρίσεις και προϋποθέσεις με κατάργηση όλων των τροφείων και εξασφάλιση πλήρους και ποιοτικής σίτισης για όλα τα παιδιά
- Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός. Να αναπτυχθεί πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για την κατασκευή νέων, σύγχρονων δημόσιων βρεφονηπιακών σταθμών. Άμεσα να αξιοποιηθούν κατάλληλα δημόσια και δημοτικά κτίρια για να λειτουργήσουν νέοι παιδικοί σταθμοί και να ανανεωθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων, να δρομολογηθεί η μονιμοποίησή τους και να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για την πλήρη κάλυψη των αναγκών».