Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Φασιστικές αντιλήψεις και απεξάρτηση δεν πάνε παρέα

«Οι παράγοντες, που ενοχοποιούνται για την ανάπτυξη του εθισμού, εκτός από το φύλο, την εθνότητα, το κοινωνικό περιβάλλον, είναι και τα γονίδια. Μάλιστα οι επιστήμονες, σήμερα, καθορίζουν τη γενετική συμμετοχή σε ένα ποσοστό που κυμαίνεται στο 40-60% στην εξάρτηση από το αλκοόλ ή τις ουσίες»...

Το παραπάνω είναι μόνο ένα απόσπασμα από τα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν οι υπεύθυνοι ενός από τα δεκάδες ιδιωτικά κέντρα «απεξάρτησης» που λειτουργούν παράνομα στη χώρα. Οι φασίστες όσα λεφτά και να βάλουν στην τσέπη τους, ούτε θέλουν ούτε μπορούν να υπηρετήσουν την απεξάρτηση, την πρόληψη, να ξαναχτίσουν ανθρώπους με αξίες, ικανούς να πατήσουν γερά στα πόδια τους.
Είναι η εικόνα από το μέλλον για όσα πρόκειται να γίνουν όταν εφαρμοστεί ο νόμος 4139 ή κάποιος άλλος εξίσου αντιδραστικός που ενδεχομένως θα τον αντικαταστήσει. Ο νόμος που ανοίγει την πόρτα στους ιδιώτες για να αλώσουν την πρόληψη και την απεξάρτηση έναντι χιλιάδων ευρώ, θησαυρίζοντας σε βάρος χιλιάδων οικογενειών που αιμορραγούν οικονομικά και ψυχικά. Και πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι με το οποίο τον έγραψαν, ξεμύτισαν για να διαφημίσουν την πραμάτεια τους, να ψαρέψουν πελατεία στην άγνοια που έχουν επιβάλει οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και οι βαστάζοι τους.
Γιατί όταν είσαι φορέας τέτοιων φασιστικών και αντιεπιστημονικών αντιλήψεων πώς θα βγάλεις απεξαρτημένους, ελεύθερους ανθρώπους στην κοινωνία, έτοιμους να παλέψουν και να διεκδικήσουν τα δίκια τους και τα δικαιώματά τους, όταν τους μαθαίνεις πως για όσα δεινά περνούν στα γρανάζια της εξάρτησης φταίνε τα γονίδια, το φύλο, η θρησκεία, η εθνότητά τους; Είναι επικίνδυνοι.

Εφ. "Ριζοσπάστης" 27/6/2013, σ.5