Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

ΚΟΑ ΚΚΕ: Σήμερα κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του Διημέρου για Έλληνες και μετανάστες εργάτες στο Πάρκο Φιξ - ΜΕΓΑΛΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ

Μεγάλη η συμμετοχή εργατών, Ελλήνων και μεταναστών, ανέργων με τις οικογένειές τους το Σάββατο
Πλήθος κόσμου, μεταναστευτικές κοινότητες, νεολαία, πολλές οικογένειες με τα παιδιά τους είχαν γεμίσει το πάρκο ΦΙΞ και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις.

Για 2η μέρα σήμερα, Κυριακή, συνεχίζεται στο Πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια το Διήμερο πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων για Έλληνες και μετανάστες εργαζόμενους, που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ.
Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται σήμερα στις 21.00, με την ομιλία του Δημήτρη Γόντικα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Σήμερα Κυριακή το πρόγραμμα έχει ως εξής:
  • Κεντρική Σκηνή
19.45 Παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί από τη Χορευτική Ομάδα της ΚΝΕ.
20.00 Θεατρική παράσταση: «Η πτώση και η άνοδος του κ. Γκρόσαπ», από θεατρική ομάδα εργαζομένων, φοιτητών, ανέργων.
20.30 Παραδοσιακή μουσική και χοροί από το Πολιτιστικό Κέντρο Γεωργιανών «Ο Καύκασος».
21.00 Ομιλία του Δημήτρη Γόντικα, μέλους του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ.
22.00 Λαϊκή βραδιά με το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».
  • Εξέδρα Παιδότοπου
19.00 Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού.
19.30 Μουσική παράσταση από μπαγκλαντέζικο παιδικό συγκρότημα.
20.00 Θεατρική παράσταση: «Ένας παράξενος μουσικός», των αδερφών Γκριμ.

Μεγάλη η συμμετοχή εργατών, Ελλήνων και μεταναστών, ανέργων με τις οικογένειές τους το Σάββατο
Πλήθος κόσμου, μεταναστευτικές κοινότητες, νεολαία, πολλές οικογένειες με τα παιδιά τους είχαν γεμίσει το πάρκο ΦΙΞ και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις.

Πραγματοποιήθηκε συζήτηση για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και την αντιμετώπιση του φασισμού από το εργατικό κίνημα.
Ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, ανάμεσα σε άλλα είπε ότι ο φασισμός δεν τσακίζεται με νόμους, γιατί πρώτα απ' όλα πρέπει να ανατραπεί το σύστημα που τον τρέφει και τον στηρίζει. Ανέφερε μια σειρά παραδείγματα από ξένες χώρες που τάχα έχουν μέτωπο στο φασισμό και το ρατσισμό και στην πραγματικότητα ούτε φασιστικές ούτε ρατσιστικές ομάδες αντιμετωπίζονται, οι δε μετανάστες υφίστανται άγρια εκμετάλλευση. Είπε χαρακτηριστικά ότι Έλληνες και μετανάστες εργάτες, έχοντας ίδια ταξικά συμφέροντα, πρέπει να ενωθούν και να παλέψουν σαν ταξικά αδέρφια απέναντι στην εκμετάλλευση και τα μονοπώλια. Οι μετανάστες να ακουμπήσουν στα ταξικά συνδικάτα και σωματεία, να μην έχουν αυταπάτες ότι με μια οποιαδήποτε νομιμοποίηση ή απόδοση ιθαγένειας θα λυθούν τα προβλήματά τους, θα τους εξασφαλιστεί η δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Έχουν στήριγμά τους το ΚΚΕ, το Κόμμα τους. Να εμπιστευτούν τους κομμουνιστές καθώς είναι κρίσιμο ζήτημα να δώσουν μαζί την πάλη για τη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας που θα ανοίξει δρόμο για την εργατική λαϊκή εξουσία.
Η Λίνα Κροκίδη, μέλος της ΚΕΟΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Λαϊκών Ελευθεριών και Δικαιοσύνης της ΚΕ του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων είπε: Τα νομοσχέδια, που παρουσιάστηκαν τελευταία ως αντιρατσιστικά, ενσωματώνουν απόφαση-πλαίσιο της ΕΕ του 2008 που θέλει να χτυπήσει το εργατικό ταξικό κίνημα, την πρωτοπορία του, δηλαδή τους κομμουνιστές, εξομοιώνοντας φασισμό με κομμουνισμό. Παρά τις διαφορές τους και τα κόμματα της τότε κυβέρνησης και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν απόλυτη συμφωνία να ενσωματωθεί η απόφαση αυτή στο ελληνικό δίκαιο. Φασισμός και ρατσισμός δεν αντιμετωπίζονται εντός καπιταλιστικού συστήματος, καθώς έχουν την πολιτική και κοινωνική τους ρίζα στο σύστημα της εκμετάλλευσης, στην επιθυμία των κεφαλαιοκρατών να διαιρούν τους εργάτες και να τους εκμεταλλεύονται ευκολότερα. Το ίδιο το εργατικό κίνημα, η ίδια η λαϊκή συμμαχία, με προσανατολισμό ενάντια στα μονοπώλια και το κεφάλαιο, μπορούν να κάνουν υπόθεσή τους την αντιμετώπιση του φασισμού και του ρατσισμού στους χώρους δουλειάς και τις λαϊκές γειτονιές.
Τέλος, ο Μπάμπης Βαΐου, μέλος της Επιτροπής Μεταναστών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα όπου τα κόμματα που σήμερα τάχα κόπτονται για τους μετανάστες εφάρμοσαν σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική, πρόσθεσε ότι ταυτίζονται με τους φασίστες της Χρυσής Αυγής στο ότι θέλουν να εμποδίσουν τους εργάτες να δουν ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλός τους, οι καπιταλιστές και η εκμετάλλευση. Υπογράμμισε ότι οι φασίστες είναι γέννημα του καπιταλισμού που τους αξιοποιεί στην κρίση του ενάντια στους εργάτες. Θύμισε την περίπτωση των χαλυβουργών του Βόλου που οι φασίστες ζήτησαν από τους εργάτες να δεχτούν ό,τι ψίχουλα τους έδωσε ο Μάνεσης και το γεγονός ότι επικρότησαν τις απολύσεις στην ΕΡΤ. Τόνισε ότι μόνο το ίδιο το εργατικό κίνημα μπορεί να αντιμετωπίσει τους νεοναζί, θύμισε τέτοιες περιπτώσεις όπως την πρόσφατη εκδίωξή τους από το αμαξοστάσιο των αστικών συγκοινωνιών στον Πειραιά, είπε ότι τέτοια παραδείγματα πρέπει να φουντώσουν παντού, να μην τολμούν οι φασίστες να εμφανίζονται πουθενά.
Σε αυτό το πλαίσιο ακολούθησε πλούσιος διάλογος με ερωτήσεις και απαντήσεις από τους εκατοντάδες που παρακολούθησαν τη συζήτηση.





Την ίδια ώρα στον παιδότοπο, Έλληνες και μετανάστες γονείς συζήτησαν για την κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γονείς και εργαζόμενοι. Ομιλητές ήταν ο Σταμάτης Μαμμάκας, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου της Αθήνας και η Τάνια Ελευθερίου, βρεφονηπιοκόμος, εργαζόμενη σε παιδικό σταθμό και μέλος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής.
Από τη συζήτηση αναδείχθηκαν σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς και που είναι ακόμα μεγαλύτερες για τους μετανάστες. Για παράδειγμα, ο αποκλεισμός των ανέργων αφήνει εκτός παιδικών σταθμών πολλά παιδιά μεταναστών, όχι μόνο ανέργων, αλλά και εργαζομένων με μαύρη ανασφάλιστη εργασία. Επίσης, η λειτουργία των σταθμών με συμβασιούχους που αλλάζουν ακόμα και κάθε δυο μήνες δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες στα παιδιά των μεταναστών να αναπτύξουν σχέσεις εμπιστοσύνης και στους ίδιους τους παιδαγωγούς να συνεχίσουν την επικοινωνία με τα παιδιά.
Οι ομιλητές κάλεσαν σε κοινή πάλη γονείς, Έλληνες και μετανάστες, με τους εργαζόμενους στους σταθμούς. Κάλεσαν σε συμπόρευση με το Σύλλογο των Γονέων, τους Συλλόγους Γυναικών, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ για τη διεκδίκηση δημόσιων και δωρεάν παιδικών σταθμών για όλα τα παιδιά, για το δικαίωμα όλων των παιδιών στην προσχολική αγωγή.
Το ταξίδι του πειρατικού καραβιού για την αναζήτηση του χαμένου θησαυρού, παρακολούθησαν μικροί και μεγάλοι αμέσως μετά στη σκηνή του παιδότοπου. Τα παιδιά όμως δεν ήταν μόνο θεατές: Έγιναν το πλήρωμα του καραβιού! Έπαιξαν τα ψαράκια, τα λουλούδια, τα πουλιά, τα έντομα που συνάντησε το καράβι στο ταξίδι του. Βοήθησαν τους πειρατές να λύσουν τα αινίγματα και να βρουν το σεντούκι που μέσα του κρυβόταν ο πολύτιμος θησαυρός Και όταν τελικά το σεντούκι άνοιξε αποκαλύφθηκε ότι ο θησαυρός ήταν τα όνειρα των παιδιών! Πρόκειται για ένα διαδραστικό θεατρικό παιδικό έργο που έχει γράψει η νηπιαγωγός Νατάσα Μιχαήλ και που ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους.
Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας ολοκληρώθηκε με παραδοσιακή λαϊκή μουσική, χορούς και τραγούδια από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.