Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ: Συνέλευση του Σωματείου υπό την εποπτεία των διευθυντών

Τα διευθυντικά τους στελέχη αντίκρισαν οι ναυτιλιακοί υπάλληλοι των ακτοπλοϊκών εταιρειών, που συμμετείχαν στην πρόσφατη συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ) για το θέμα της Συλλογικής Σύμβασης.

Η πλειοψηφία (ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - ΠΑΣΚΕ) της διοίκησης του σωματείου, με στόχο να αποσπάσει απόφαση που θα είναι στα μέτρα των εφοπλιστών, έστησε μία συνέλευση-παρωδία, όπου τα διευθυντικά στελέχη, με τρανταχτό παράδειγμα τον διευθυντή προσωπικού της εταιρείας «Attica», κατέγραφαν παρουσίες και διαθέσεις! Αυτό το «αίσχος» καταγγέλλει με σημερινή ανακοίνωσή της η ΔΑΣ Υπαλλήλων σε Ναυτιλία και Τουρισμό, ξεκαθαρίζοντας ότι η «τρομοκρατία δεν θα περάσει».
Το αποτέλεσμα της «συνέλευσης» ήταν να εξουσιοδοτηθεί η διοίκηση του σωματείου για το θέμα της Σύμβασης, που πρακτικά σημαίνει ότι μετά τη μείωση κατά 10% και 15% που «εξασφάλισε» αυτή η πλειοψηφία στους μισθούς των υπαλλήλων στις εταιρείες των ποντοπόρων πλοίων και των μεταφορικών εταιρειών με τις Συλλογικές Συμβάσεις που υπέγραψε με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και τη Διεθνή Ναυτιλιακή Ένωση, τώρα έρχεται η «σειρά» των υπαλλήλων των ακτοπλοϊκών εταιρειών.
Ενώ απορρίφθηκε η πρόταση που κατέθεσαν οι ταξικές δυνάμεις της ΔΑΣ «για οργάνωση του αγώνα για υπογραφή ΣΣΕ», χωρίς καμία μείωση των μισθών και «συντονισμό με τα σωματεία των ναυτεργατών για την πληρωμή των δεδουλευμένων» στις ναυτιλιακές εταιρείες όπου σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των ναυτιλιακών υπαλλήλων παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες. Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΕΝΤ Θ. Βασιλόπουλο, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση της ΔΑΣ δεν μπορεί να ψηφιστεί γιατί... δεν «αντιλαμβάνεται το κλίμα της εποχής και της κρίσης»!
Η ΔΑΣ τονίζει ότι με τον αγώνα των ναυτεργατών για την καταβολή των δεδουλευμένων, «αποδεικνύεται περίτρανα ότι η οργάνωση και ο αγώνας που έχει στόχο και δράση, ενάντια στους νόμους και το "κλίμα της εποχής", ενάντια στο "νόμος και τάξη" της τρικομματικής κυβέρνησης μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα».
«Καμιά διαπραγμάτευση σε κλειστές συναντήσεις, καμιά συνδιαλλαγή, κανένα αλισβερίσι. Δε διαπραγματευόμαστε το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας», τονίζει και προσθέτει: «Οργάνωση και αγώνας, να δυναμώσει η αλληλεγγύη για το σύνολο των προβλημάτων των εργαζομένων σε στεριά και θάλασσα, ενάντια στην πολιτική των εφοπλιστών και των βιομηχάνων, των εκπροσώπων τους που μας οδηγούν καθημερινά και μαζικά στη φτώχεια και την εξαθλίωση».