Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»: Λαοσύναξη, μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας







Ναι, ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει! Αυτό δηλώνει, 2η ημέρα σήμερα, η παρουσία στο 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» χιλιάδων και χιλιάδων νέων, εργαζομένων, ανέργων, φοιτητών, μαθητών, αλλά και μεγαλύτερων, απόμαχων της δουλειάς, αλλά όχι της ζωής και του αγώνα. Όλες οι δραστηριότητες του Φεστιβάλ, οι συζητήσεις, οι εκδηλώσεις, τα αφιερώματα, τα περίπτερα έχουν ως πυρήνα τους την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Η προσέλευση του κόσμου έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες και δίνει αισιόδοξο και ελπιδοφόρο μήνυμα. Η δυνατή βροχή που ξέσπασε περίπου στις 9.40 δε στάθηκε ικανή να απομακρύνει τον κόσμο από το Φεστιβάλ και, παρά την ολιγόλεπτη διακοπή, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συνεχίστηκε κανονικά. Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ κορυφώνονται το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη, με την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Θα χαιρετίσει ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Οι ομιλίες θα μεταδοθούν ζωντανά από το "902.gr".  (Ολόκληρο το πρόγραμμα του Σαββάτου στο τέλος του κειμένου).

Την Παρασκευή, στο χώρο του Φεστιβάλ βρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, περιοδεύοντας στα περίπτερα και συζητώντας με τον κόσμο.
Το πρόγραμμα στις 11 εξέδρες είναι ιδιαίτερα πλούσιο με συζητήσεις, αφιερώματα, μουσικοθεατρικές παραστάσεις και συναυλίες.
Συναυλίες στην Κεντρική Σκηνή 
Στην Κεντρική Σκηνή ττο πρόγραμμα ξεκίνησε με τη μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στα 45 χρόνια της ΚΝΕ με τίτλο: «Τέκνο της ανάγκης και της οργής».  
Ακολούθησε η συναυλία με την Μάρθα Φριτζήλα και τους «The Kubara Project» και στη συνέχεια Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μπ. Στόκας και Δ. Σταρόβας.
Συζήτηση στη Λαϊκή Σκηνή για «Το παλιό που έρχεται ντυμένο σα νέο»
Στις 7.30 μ.μ. άρχισε στη Λαϊκή Σκηνή η συζήτηση για «Το παλιό που έρχεται ντυμένο σαν νέο», για τις προσπάθειες της αστικής τάξης να ενσωματώνει την οργή και την αγανάκτηση της νεολαίας και την απάντηση της ΚΝΕ. Ομιλητής,  ο  Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Συζήτηση στη Διεθνούπολη για τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή
Αναμενόμενο το ενδιαφέρον και έτσι πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να παρακολουθήσει τη συζήτηση με θέμα «Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους», με ομιλητή τον Ελισσαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.
Εντονο ενδιαφέρον για την έκθεση «Αλήθειες και ψέματα για το σοσιαλισμό»
Μεγάλη η προσέλευση και τη δεύτερη μέρα στην έκθεση «Αλήθειες και ψέματα για το σοσιαλισμό»,  που προκαλεί έντονο ενδιαφέρον.  Οι ερωτήσεις των επισκεπτών επικεντρώνονται σε ζητήματα που αφορούν στο κατά πόσο υπάρχουν οι προϋποθέσεις να οικοδομηθεί ο σοσιαλισμός στην Ελλάδα, αν είναι εφικτό οι άνθρωποι να διαπαιδαγωγηθούν έτσι ώστε να προχωρήσει η σοσιαλιστική οικοδόμηση χωρίς προβλήματα, αλλά και το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οργανώσεις σαν τη Χρυσή Αυγή και αν υπάρχει ανάλογη πείρα από τις σοσιαλιστικές χώρες.
Στέκι Πολιτισμού: «Υπάρχει Τέχνη που δεν είναι στρατευμένη;»
Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η  συζήτηση στο Στέκι Πολιτισμού  με θέμα «Υπάρχει Τέχνη που δεν είναι στρατευμένη;». Ομιλητές η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του Κόμματος και ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης.
Μαθητικό Στέκι: «Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον!»
Πλήθος μαθητών και νεολαίας στο Μαθητικό Στέκι, στο πρόγραμμα που είναι αφιερωμένο στην πάλη ενάντια στο φασισμό. Το αφιέρωμα ξεκίνησε με συναυλία από τους «Ravious» (Παγκράτι) και «Eterno» (Καισαριανή). Μέλη των συγκροτημάτων μίλησαν στο «902.gr».
Στο Στέκι νέων εργαζομένων - νέων ανέργων
Μουσικοθεατρική παράσταση με βάση το έργο του Γ. Νεγρεπόντη «Μικροαστικά» και με τίτλο «Ένα κι ένα κάνουν δυο»,  προετοίμασε και παρουσίασε στο Στέκι Νέων Εργαζομένων - Νέων Ανέργων, η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών της ΚΝΕ.
Στο χώρο του Αθλητισμού
Πλούσιο και τη δευτερη μέρα το πρόγραμμα στο χώρο του αθλητισμού. Ξεκίνησε με εκδήλωση με θέμα: «ΕΠΟΝ και αθλητισμός» και ακολούθησαν επίδειξη - σεμινάρια μαχητικών αθλημάτων και αγώνας Σκακιού Σιμουλτανέ με τον Διεθνή Μετρ Κώστα Μουτούση.
Θεατρική Σκηνή: Μουσικοχορευτική σάτιρα από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ
Δεκάδες επισκέπτες του Φεστιβάλ παρακολούθησαν τη μουσικοχορευτική σπονδυλωτή σάτιρα από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ «Ο τροχός της Ιστορίας». Τη σκηνοθεσία έκανε ο Γιώργος Αντωνακάκης.
Παιδότοπος: «Όλος  κόσμος μια γειτονιά» 
Από νωρίς το απόγευμα τα παιδιά κατέκλυσαν τον Παιδότοπο. Με παιχνίδια μνήμης, κατασκευές μουσικών οργάνων από αλουμινόχαρτο και άλλες δραστηριότητες, οι μικροί επισκέπτες του Φεστιβάλ διασκέδασαν με την ψυχή τους. Με το σύνθημα «Όλος  κόσμος μια γειτονιά. Δεν μολύνουμε τα παιδιά μας με φασιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις», ξεκίνησε το κυνήγι του «Χαμένου θησαυρού», όπου τα παιδιά παρέα με τους γονείς έψαχναν φιγούρες παιδιών από όλο τον κόσμο.
Μεγάλη ανταπόκριση στο περίπτερο της Λαϊκής Αλληλεγγύης
Κάθε προσδοκία ξεπερνά η ανταπόκριση του κόσμου στο περίπτερο της Λαϊκής Αλληλεγγύης όπου πλήθος κόσμου προσέρχεται και προσφέρει από το υστέρημά του για τη στήριξη των λαϊκών οικογενειών που υποφέρουν από την ταξική πολιτική συγκυβέρνησης – κεφαλαίου. Μόνο την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, την Πέμπτη, συγκεντρώθηκαν συνολικά 160 κούτες και υπάρχει αισιοδοξία ότι στο τέλος του τριημέρου θα υπάρχουν εκατοντάδες.  
Ξεχωριστή η παρουσία των Θεραπευτικών Κοινοτήτων
Για μια ακόμα χρονιά ξεχωριστή είναι η παρουσία Θεραπευτικών Κοινοτήτων και των Στεγνών Προγραμμάτων Απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ στο χώρο του Φεστιβάλ.  Η ΚΝΕ είναι η μοναδική πολιτική νεολαία που έχει ξεκάθαρη θέση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, που παλεύει για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα ναρκωτικά.
Μονάδα αιμοδοσίας
Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε η αιμοδοσία σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Εξειδικευμένη μονάδα αιμοληψίας ήρθε από το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν» και είχαν ληφθεί όλες οι αναγκαίες πρόνοιες (προαιμοδοτικός έλεγχος, κατόπιν πορτοκαλάδες και οδηγίες κλπ.) για τους αιμοδότες που συνέρρευσαν μαζικά να προσφέρουν και με αυτό τον τρόπο στο λαό.
Το πρόγραμμα του Σαββάτου 21 Σεπτέμβρη
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
20.30 Χαιρετισμός του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Χιώνη
20.45 Ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα
21.30 «Για το αδύνατο ικανοί». Αφιέρωμα στον Άλκη Αλκαίο. Ενορχήστρωση: Θύμιος Παπαδόπουλος. Συμμετέχουν οι: Θ. Μικρούτσικος, Μ. Μητσιάς, Ρ. Αντωνοπούλου, Μ. Πασχαλίδης, Χρ. Θηβαίος. Καλλιτεχνική επιμέλεια αφιερώματος: Θάνος Μικρούτσικος
23.30 Συναυλία με τους Ελένη Βιτάλη - Νίκο Ξύδη - Βαλέρια Κουρουπή
ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ
21.30 «Τραγούδια και σκοποί της στεριάς και του πελάγους». Συμμετέχουν: Η μουσική κομπανία του Δημήτρη Κώτσικα και οι «Μιουζίκαροι» του Νίκου Φάκαρου από την Ικαρία
23.30 Λαϊκό γλέντι με τους Δ. Μυστακίδη - Μ. Κώττη - Ν. Τατασόπουλο
ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ
19.00 Παρουσίαση συλλογικών εργασιών από μαθητές
21.30 «Ravious» (Παγκράτι), «Eterno» (Καισαριανή)
22.00 «Absinth brothers» (Βύρωνας - Ηλιούπολη)
22.30 Συναυλία με τους «Εκμέκ»
23.30 Συναυλία με τους «Burger Project»
ΣΤΕΚΙ ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ - ΝΕΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ
18.30 «Με τον οργανωμένο αγώνα μας να στείλουμε τα μονοπώλια και την εξουσία τους στην ανεργία», συζήτηση με επιτροπές ανέργων
ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
19.30 «Τα τρία γουρουνάκια», μουσικοθεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Ι. Μπόικο (για παιδιά 2 - 6 χρόνων)
21.30 «Ο Ψαροτρομάρας», παράσταση κουκλοθεάτρου με την τεχνική του Μαύρου Θεάτρου από τον κουκλοθίασο ΚΟΥ-ΚΛΟ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
21.30 «Και οι δήμιοι πεθαίνουν», του Φριτζ Λανγκ.