Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

«Σφαγή» για μια θέση στον «ήλιο των προγραμμάτων εκμετάλλευσης» με πρόσχημα την ανεργία

Περίπου 160.000 αιτήσεις έγιναν ήδη για 10.000 θέσεις υποψηφίων κατηγορίας υποχρεωτικής εκπαίδευσης, σε προγράμματα Μη Κοινοφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ, μέσω του ΕΣΠΑ, ενώ για το πρόγραμμα 30.000 θέσεων εργασίας που ακολουθεί, για υποψήφιους κατηγορίας Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αναμένεται ότι οι αιτήσεις θα ξεπεράσουν τις 300.000!!! Και μιλάμε για προγράμματα περιορισμένης χρονικής διάρκειας και για μισθούς 427 ευρώ καθαρά για τους κάτω των 25 ετών και 490 ευρώ καθαρά για τους άνω των 25 ετών με ανάλογη ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Και αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την εφιαλτική κατάσταση της ανεργίας, σύμφυτο φαινόμενο του καπιταλιστικού συστήματος, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του Υπουργείου Απασχόλησης να «εξωραΐσουν» την πραγματικότητα, μιλώντας προκλητικά για «ανάσχεση» της ανεργίας. Σε αυτά τα στοιχεία πρέπει να προστεθούν και οι εγγεγραμμένοι-όχι οι πραγματικοί άνεργοι-που ξεπερνούν το 1.400.000, με μόλις έναν στους 10 να λαμβάνουν το πενιχρό επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ τον μήνα. Προστίθενται οι στρατιές των απλήρωτων, ανασφάλιστων, με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, εργαζομένων. Αυτών που κάτω από το βάρος της πολύχρονης μάταιης αναζήτησης εργασίας δεν καταγράφονται πουθενά. Σε αυτούς που δεν κάνουν καν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα, είτε γιατί δεν πληρούν τα κριτήρια, είτε γιατί «φυτοζωούσαν» για λίγους μήνες σε κάποιο άλλο πρόγραμμα-εκμετάλλευση και δουλειές του «ποδαριού». Και με αυτό τον στρατό βαθιά εκμεταλλευομένων μισοεργαζόμενων-μισοάνεργων, διευρύνεται η τεράστια «μάζα» εργατικής δύναμης, την οποία «ξεζουμίζοντας την» αποκομίζει ασύλληπτα κέρδη το κεφάλαιο. Η αξιοποίηση των «αριθμών», της απόγνωσης για μια «οποιαδήποτε δουλειά» αξιοποιείται περίτεχνα από κυβέρνηση και εργοδοσία ως «φόβητρο» για τους εργαζόμενους, «εντός» των χώρων δουλειάς για να «μην σηκώνουν το κεφάλι γιατί έξω η ανεργία θεριεύει».«Εθίζει» την εργατική τάξη ότι στον 21ο αιώνα είναι μονόδρομος, αυτός που παράγει τον τεράστιο πλούτο να «εκλιπαρεί» για δουλειά ελάχιστων μηνών με μισθό-φιλοδώρημα». Γίνεται η «καύσιμη ύλη» για να χτυπηθεί ακόμη περισσότερο η σταθερή και πλήρη απασχόληση. Να δοθούν νέα «κίνητρα» στην εργοδοσία με το πρόσχημα της ανεργίας. Να έχουν «άλλοθι» φασιστικά, ναζιστικά κόμματα, όπως η Χρυσή Αυγή να αξιοποιεί νόμιμα το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο φτιάχνοντας δουλεμπορικά γραφεία εργασίας για να εξασφαλίζει η εργοδοσία εργάτες με 18 και 20 ευρώ μεροκάματο. Να «διευκολύνονται» οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες να εμφανίζουν την μείωση των διεκδικήσεων ως «ρεαλισμό» και την ταξική διεκδίκηση ως μαξιμαλισμό».
Μπροστά και στην 24ωρη πανελλαδική, προειδοποιητική απεργία στις 6 Νοέμβρη, το ΠΑΜΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή και σε πάλη και για την αντιμετώπιση της ανεργίας, με συγκεκριμένο, ταξικό πλαίσιο αιτημάτων προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.