Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Αττικής: Να καθορισθεί πρόγραμμα αντιπλημμυρικής προστασίας των κατοίκων της Αττικής από την Περιφέρεια Αττικής

Τον άμεσο καθορισμό προγράμματος αντιπλημμυρικής προστασίας των κατοίκων της Αττικής από την Περιφέρεια Αττικής, ζήτησαν  οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από το Περιφερειακό Συμβούλιο στις 12 Δεκεμβρίου 2013.
Όπως επεσήμανε ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τις προηγούμενες μέρες σπίτια και μαγαζιά πλημμύρισαν και δρόμοι καταστράφηκαν δείχνοντας πόσο επικίνδυνες «είναι για τη ζωή, την ασφάλεια και την περιουσία των κατοίκων οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, μελέτες, υποδομές και μηχανισμούς παροχής βοήθειας».
Οι παραπάνω καταστροφές είναι «φυσικό επακόλουθο μιας πολιτικής που υποτάσσει τη ζωή, το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων, στους νόμους του κέρδους. Είναι η πολιτική που προωθεί την αλόγιστη επέκταση των πόλεων στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης της γης, και την τσιμεντοποίηση ελεύθερων δημόσιων χώρων». Χαρακτηριστικά αναφέρει πως «στην Αττική 550 χιλιόμετρα ρεμάτων είναι μπαζωμένα, 70 από τα 700 ρέματα που προϋπήρχαν δεν μπορούν πια ούτε να εντοπιστούν. Τα ανοιχτά ρέματα έχουν μειωθεί από το 1945 κατά 66% (από 1.280 χιλιόμετρα σε 434 χιλιόμετρα). Δασοκτόνα νομοσχέδια οπλίζουν τα χέρια των εμπρηστών, καταστρέφουν τα δάση. Ταυτόχρονα εξαιρούνται από τις αναδασώσεις τεράστιες καμένες περιοχές, γεγονός που εντείνει τα πλημμυρικά φαινόμενα. Μόλις στην προηγούμενη συνεδρίαση εξετάστηκε η περίπτωση του ρέματος Χαλκίδος, στην Ανθούσα του Δήμου Παλλήνης, όπου μεγάλο μέρος της κοίτης του ρέματος έχει καλυφθεί από τσιμεντένιο οδόστρωμα κι ένα άλλο τμήμα έχει μετατραπεί σε ασφαλτοστρωμένη οδό».
Στάθηκε επίσης στις αποσπασματικές, ξεπερασμένες και χρονοβόρες και κοστοβόρες  μελέτες για την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων, που πολλές φορές τα ίδια αυτά έργα προκαλούν πλημμυρικά φαινόμενα ενώ ζήτησε να γίνει χαρτογράφηση των σημείων που υπάρχουν τα προβλήματα προκειμένου να γίνει συγκεκριμένη κοστολόγηση των αναγκαίων έργων. Ωστόσο τόνισε πως πρέπει η Περιφέρεια να διεκδικήσει τα χρήματα που της αναλογούν για να λυθούν τα προβλήματα καθώς πρόκειται για έργα που θα καρπωθεί ο λαός.
Μετά τη πίεση που άσκησαν οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, δεσμεύτηκε πως σε 2,5 μήνες θα κατατεθεί πλήρης εισήγηση και από τις οκτώ περιφερειακές ενότητες στο Περιφερειακό Συμβούλιο.