Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2013

Εμποροϋπάλληλοι - Αυτοαπασχολούμενοι Αθήνας: Καταγγέλλουν τη «Λευκή Νύχτα»

Με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας «καταγγέλλει τον Εμπορικό Σύλλογο Αθήνας και το Δήμαρχο Αθηναίων, Καμίνη, που με αίτημα τους εκμαίευσαν απόφαση από το Περιφερειακό συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής σύμφωνα με την οποία τα εμπορικά καταστήματα θα μείνουν ανοικτά σήμερα Σάββατο 28 Δεκέμβρη ως τις 11 το βράδυ».

Πρόκειται για τη λεγόμενη «Λευκή Νύχτα» με την οποία οι μεγαλέμποροι, σε πλήρη συνεργασία με την τοπική διοίκηση, επιδιώκουν να δώσουν ένα ακόμα χτύπημα στην απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, σε βάρος των εμποροϋπαλλήλων και των μικρών ΕΒΕ.
Αναλυτικά, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας σημειώνει: «Η κυβέρνηση νομοθέτησε για την κατάργηση της Κυριακής αργίας και Δήμαρχοι, Αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειάρχες "ξηλώνουν σιγά σιγά το πουλόβερ" στοχεύοντας ίσως στην 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων οδηγώντας τους εργαζόμενους στην απόλυτη εξαθλίωση. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι στο εμπόριο που έχουν υποστεί εξευτελιστικές μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία, απληρωσιά για μεγάλο χρονικό διάστημα,  καλούνται εκβιαστικά από την εργοδοσία να ξεχάσουν την προσωπική, κοινωνική, οικογενειακή ζωή και να δουλεύουν ως δούλοι για να αβγατίσουν τα κέρδη των επιχειρήσεων.
Οι παρατάξεις που ψήφισαν στο Περιφερειακό συμβούλιο υπέρ της εξαθλίωσης των εργαζομένων, είναι οι γνωστές κυβερνητικές (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και κάποιοι  κυβερνώντες αριστεροί) που στήριξαν τον "γνωστό προοδευτικό" Δήμαρχο Αθηναίων, και είναι και πλειοψηφία στο ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας.
Καλούμε τους εκατοντάδες εμποροϋπαλλήλους να μη δεχτούν να δουλέψουν μέχρι τα μεσάνυχτα, διότι δεν είστε υποχρεωμένοι να το κάνετε, δεν υπάρχει νόμος που να επιβάλει στον εμποροϋπάλληλο να δουλεύει μέχρι τα μεσάνυχτα. Καλούμε τους εκατοντάδες εμποροϋπαλλήλους να έρθουν σε επαφή με το κλαδικό τους σωματείο για να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο: Μόνιμη σταθερή δουλειά  για όλους τους εργαζόμενους, Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο, 40ωρο. 8ωρο, 5θήμερο για τους εργαζόμενους στον κλάδο».
Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Αττικής. Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι Επαγγελματίες και Έμποροι γνωρίζουν πολύ καλά πως, όσο και να διευρυνθεί το ωράριο, όσα "event" και να πραγματοποιήσουν στο κέντρο ή αλλού, μπορεί να φέρουν κόσμο στους εμπορικούς δρόμους, πελάτες όμως όχι. Τους "πελάτες" ή "καταναλωτές", όπως τους αποκαλούν, τους έχει εξαντλήσει οικονομικά η βάρβαρη πολιτική τον τελευταίων, ειδικά χρόνων, τιμητές και υπερασπιστές της οποίας είναι και όλοι αυτοί που δήθεν κόπτονται για τον μικρό έμπορα».
Ο Σύλλογος καλεί τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους Επαγγελματίες και Έμπορους να τους γυρίσουν την πλάτη, να τους απομονώσουν από παντού και για πάντα αφού όπως υπογραμμίζει «είναι αυτοί που επικαλούνται το συμφέρον των μικρών και με τις ιδέες τους ή τις αποφάσεις τους στηρίζουν τους μεγάλους. Τα πολυκαταστήματα και τα μεγάλα εμπορικά».