Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

ΕΠ. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΠΡ. "ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ" ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 6/3 ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ ΣΤΙΣ 1μμ


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ

Στις 27-2-2014, στη συνάντηση της Επιτροπής Εργαζομένων στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» στην Περιφέρεια Αττικής, εκτιμήσαμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε το Γενάρη με στόχο να μην καταγραφούμε ως άλλη μια κατηγορία εργαζομένων με ακόμα πιο περιορισμένα δικαιώματα. Καταλήξαμε στα εξής:
1. Η προσπάθειά μας απέδειξε, ότι όταν και όσο κινούμαστε μαζικά κι οργανωμένα έχουμε θετικά αποτελέσματα. Είναι κατάκτηση το γεγονός ότι δεν εφαρμόσθηκε η αρχική απαίτηση της κυβέρνησης να μην πληρωνόμαστε τις αργίες. Η πρώτη μαζική μας συνάντηση στην οποία εκλέξαμε την Επιτροπή μας, οι παρεμβάσεις μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στα κεντρικά γραφεία της Περιφέρειας, στον ΟΑΕΔ και στο ΚΠΑ2 στη Σταδίου, φέρανε αποτέλεσμα. Όσοι συνάδελφοί μας πληρώθηκαν το Δεκέμβριο χωρίς να υπολογίζονται οι αργίες του Δεκεμβρίου, θα υπάρξει διόρθωση στην επόμενη πληρωμή.
2. Θετικό ήταν το αποτέλεσμα που πετύχαμε για τους συναδέλφους μας που τους ενοικίασαν(!) σε άλλους φορείς, π.χ. σε νοσοκομεία. Υπενθυμίζουμε ότι εκεί τους υποχρέωναν να εργάζονται με σπαστό ωράριο, νυκτερινές βάρδιες, Σαββατοκύριακα, χωρίς μέτρα προστασίας. Μετά τις παρεμβάσεις μας, όλοι οι συνάδελφοι επέστρεψαν στις αρχικές τους θέσεις.
3. Θετικό ήταν το αποτέλεσμα που πετύχαμε για τους συναδέλφους μας, τους οποίους υποχρέωσαν να εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες, ακόμα και χωρίς μέτρα προστασίας. Δηλαδή, καταστρατηγήσανε ακόμη κι αυτή τη λειψή εργατική νομοθεσία που έχουμε. Όλοι επέστρεψαν σε θέσεις που αντιστοιχούν στις συμβάσεις που υπογράψαμε.
4. Όπως όλοι οι εργαζόμενοι, έτσι κι εμείς, έχουμε το δικαίωμα της οργάνωσης της πάλης μας, της συνδικαλιστικής δράσης και βεβαίως της απεργίας. Οι απειλές από κάποιους «νεροκουβαλητές» της αντεργατικής, αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνησης και της ΕΕ, έπεσαν στο κενό.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες.

Βρισκόμαστε στο μέσο της 5μηνης «θητείας» μας στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας». Το «διάλλειμα» στην ανεργίας μας φτάνει στο τέλος του. Η υλοποίηση των αντεργατικών πολιτικών που εφαρμόζουν η συγκυβέρνηση και η ΕΕ κατ’ απαίτηση των μεγάλων επιχειρήσεων, σύντομα θα μας ξαναστείλει στις ουρές του ΟΑΕΔ. Η εκ νέου αβεβαιότητα για το «πώς θα ζήσουμε», εμείς και οι οικογένειές μας, πρέπει να ανακοπεί. Γι’ αυτό είναι υποχρέωσή μας να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, να συνεχίσουμε πιο δυνατά και αποφασιστικά, να αφήσουμε παρακαταθήκες οργάνωσης, δράσης και αποτελεσμάτων για τους επόμενους συναδέλφους μας αλλά και για εμάς. Να παλέψουμε με μεγαλύτερο πείσμα για να πιέσουμε να λυθούν και τα άλλα βασικά ζητήματα που παραμένουν στον «αέρα». Πιο συγκεκριμένα:
1. Να ασφαλιστούν στο ΙΚΑ όλοι οι εργαζόμενοι αμέσως, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
2. Να εφαρμοσθεί το γενικότερο πλαίσιο του νόμου 3302/2004 για αναλογικό δικαίωμα άδειας. Όπως σε όλους τους εργαζόμενους πρέπει να ισχύσουν και για εμάς οι γενικές και οι ειδικές διατάξεις του ΙΚΑ για τις άδειες ασθενείας, μητρότητας και λοχίας.
3. Μετά το 5μηνο «διάλειμμα» στην ανεργία μας, να συνεχισθεί ο χρόνος της ανεργίας μας από εκεί που διακόπηκε.
4. Να ισχύει δωρεάν μετακίνηση για όλους τους ανέργους και εκείνους που απασχολούνται προσωρινά σε προγράμματα του ΟΑΕΔ.
5. Να ισχύουν όλες οι παροχές που δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι, ανάλογα την εργασία (π.χ. ρούχα και παπούτσια εργασίας, γάλα κ.α.).

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Το τελευταίο διάστημα, καταγγέλθηκαν από συναδέλφους μας κρούσματα (σε Λάρισα και Ταύρο), όπου η εφορία «τράβηξε» από τον τραπεζικό τους λογαριασμό τον πρώτο μισθό τους, για οφειλές που είχαν λόγω της μακροχρόνια ανεργίας τους. Δεν δίστασαν δηλαδή, να παραβούν το νόμο που ίδιοι θέσπισαν, ο οποίος απαγορεύει την κατάσχεση από λογαριασμό μισθοδοσίας με όριο τα 1.500€! Μετά από παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και του Συνδικάτου ΟΤΑ στον Ταύρο, η εφορία αναγνώρισε ότι «κακώς έπραξε» αλλά δεν επιστρέφει τα ποσά! Καλούμε όλους τους συναδέλφους να είναι σε εγρήγορση, για κάθε περίπτωση να ενημερώσουν την επιτροπή.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Την Πέμπτη, 6 Μάρτη, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, του Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και δέρματος, των Σωματείων στην ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, της Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων, της Ένωσης Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής και των Επιτροπών Ανέργων από πολλούς Δήμους της Αττικής θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 10 π.μ και πορεία στο Υπουργείο Εργασίας με τα αιτήματα που αναφέρονται στην ανακοίνωση που επισυνάπτεται. Μπορούμε να ενισχύσουμε την προσπάθεια οργάνωσης και μαζικοποίησης της δράσης των ανέργων, ενημερώνοντας και καλώντας τους φίλους μας, τους συγγενείς μας, τους συναδέλφους μας που είναι άνεργοι να συμμετέχουν στη συγκέντρωση και να οργανωθούν στα συνδικάτα και τις επιτροπές ανέργων.

Η Επιτροπή δεσμεύεται να στείλει ανακοίνωση στήριξης στη συγκέντρωση.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Έχει περάσει ένας μήνας από την συνάντηση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και της Επιτροπής Εργαζομένων στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» στους Δήμους και την Περιφέρεια με την διοίκηση του ΟΑΕΔ. Μεταξύ των άλλων, είχε δεσμευτεί ότι, με εισήγηση της προς το υπουργείο εργασίας, ζητάει να ισχύσει το γενικότερο πλαίσιο του νόμου 3302/2004 για αναλογικό δικαίωμα αδείας καθώς και οι γενικές και οι ειδικές διατάξεις του ΙΚΑ για δικαίωμα σε άδεια ασθενείας, μητρότητας και λοχίας.

Μέχρι σήμερα, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του Συνδικάτου ΟΤΑ, δεν έχουμε καμιά συγκεκριμένη απάντηση. Μάλιστα, είχαμε καταγγελίες από συναδέλφους μας στον Κεντρικό Τομέα της Περιφέρειας Αττικής, ότι τους κόπηκαν μεροκάματα γιατί απουσίαζαν λόγω ασθένειας ή για προσωπικούς λόγους.


Γι’ αυτό το λόγο καλούμε όλους τους συναδέλφους

στη ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ που προκήρυξε το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής,

την Πέμπτη 6 Μάρτη από τις 12.00 έως το τέλος του ωραρίου,

και στις 13.00 το μεσημέρι να ενώσουμε τις φωνές μας με τους συναδέλφους μας που εργάζονται στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» στους Δήμους, σε παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά του ΟΑΕΔ (Εθν. Αντιστάσεως 8 ΑΛΙΜΟΣ).

Η μαζική συμμετοχή είναι κρίσιμος παράγοντας για να έχουμε άμεσα αποτελέσματα στα δίκαια αιτήματά μας!

Αθήνα 03-03-2014