Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ "ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ": ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ



Οι εργαζόμενοι στα «κοινωφελή προγράμματα» καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση που δέχθηκαν οι συνάδελφοί μας άνεργοι και εργαζόμενοι, οι οποίοι διαδήλωσαν την Πέμπτη 6/3 για να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων. Καταγγέλλουμε την προκλητική στάση της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, οι οποίοι απαξίωσαν την προγραμματισμένη συνάντηση με αντιπροσωπεία των σωματείων στο υπουργείο Εργασίας. Εφαρμόζοντας την αυταρχική απόφαση για απαγόρευση των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, έδωσαν εντολή στην αστυνομία να επιτεθεί στους ανέργους που επιχείρησαν να φτάσουν στο υπουργείο Οικονομικών για να συναντηθούν με κάποιον εκπρόσωπο. Η «αγάπη» της Κυβέρνησης για τους ανέργους αποτυπώθηκε στα πρόσωπα και τα σώματα δεκάδων διαδηλωτών. Μεταξύ των τραυματισμένων ήταν και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης. Καμία τρομοκρατία δεν μπορεί να σταματήσει τον αγώνα μας. Η προστασία των ανέργων και όλων των εργαζομένων είναι καθήκον όλων μας, όπως και η αλληλεγγύη στις λαϊκές οικογένειες που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική, τον κυβερνητικό αυταρχισμό και την κοροϊδία.

Λίγο αργότερα, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η στάση εργασίας των εργαζόμενων στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» στους Δήμους και στην Περιφέρεια Αττικής, μετά από απόφαση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής.
Με δυναμική παρουσία πολλών συναδέλφων στα κεντρικά του ΟΑΕΔ, έγινε παρέμβαση στην Διοίκηση για τα άλυτα προβλήματα που μας ταλανίζουν από την έναρξη της εργασίας μας.
Μετά από απαίτηση της Επιτροπής και του Συνδικάτου ΟΤΑ, αποσπάσαμε τις εξής δεσμεύσεις:

- Η διοίκηση του ΟΑΕΔ θα συζητήσει την αίτησή μας να ζητήσει από το ΙΚΑ την ανανέωση και θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας με απλή βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ.

- Η διοίκηση του ΟΑΕΔ θα ζητήσει την εφαρμογή του νόμου για τα εργατικά ατυχήματα.

Σχετικά με το αίτημά μας για να ισχύσει ο Ν. 3302/2004 και για εμάς (άδειες, άδειες ασθένειας, εγκυμοσύνη κ.α.), ο ΟΑΕΔ έστειλε με έγγραφό του από τις 4/2/2014 θετικό αίτημα προς το Υπ. Εργασίας, το οποίο ακόμα δεν έχει απαντηθεί.

Όσο αφορά το αίτημά μας για δωρεάν μετακινήσεις με τα ΜΜΜ, μας είπαν ότι δεν έγινε δεκτό από τους αντίστοιχους οργανισμούς (ΟΑΣΑ, ΜΕΤΡΟ κ.α.), ενώ για τις ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών και των γιατρών δεν υπήρχε θετική απάντηση από πλευράς ΟΑΕΔ.

Παρά τις δεσμεύσεις που αποσπάσαμε, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει επανάπαυση ή απογοήτευση από το γεγονός ότι κάποια βασικά ζητήματα δεν λύθηκαν ακόμα. Αντίθετα, θα πρέπει να οργανώσουμε ακόμα καλύτερα τον αγώνα μας, να διευρύνουμε τον κύκλο των παρεμβάσεών μας (π.χ. Υπ. Εργασίας). Η μαζικοποίηση των προσπαθειών μας μπορεί να φέρει κι άλλα θετικά αποτελέσματα. Μπορούμε και πρέπει να αφήσουμε παρακαταθήκη για τους συναδέλφους μας που θα απασχοληθούν στα επόμενα προγράμματα, αλλά και για εμάς τους ίδιους, αφού χωρίς ριζικές ανατροπές, το μέλλον που μας ετοιμάζουν είναι ανακύκλωση της ανεργίας μέσω βραχύχρονων «προγραμμάτων απασχόλησης».

Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η Επιτροπή για να συζητήσουμε τα επόμενα βήματά μας.



Αθήνα 07-03-2014