Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

«ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ» ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ: Να μην υλοποιηθεί από τους δήμους η διαδικασία

Το θέμα της αξιολόγησης προσωπικού στους δήμους τέθηκε κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ. Σε αυτήν, η συντριπτική πλειοψηφία των παρατάξεων «ενστερνίστηκαν» την άποψη του προέδρου της ΚΕΔΕ, Κώστα Ασκούνη, που τόνισε πως «ως Τοπική Αυτοδιοίκηση και ως ΚΕΔΕ έχουμε εκφραστεί θετικά για το θέμα της αξιολόγησης των υπαλλήλων των δήμων. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το καθεστώς και να έχουμε προαγωγές ή οτιδήποτε άλλο με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας και όχι με βάση τα προσόντα, την προσφορά και τις ικανότητες του εργαζομένου. Αν θέλουμε αναβάθμιση υπηρεσιών και σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση, η αξιολόγηση πρέπει να αποτελεί βασική προϋπόθεση». Παράλληλα, εκφράστηκε η διαφωνία στην εφαρμογή της αξιολόγησης του προσωπικού με βάση την ποσόστωση που θέτει το υπουργείο, δηλαδή τη βαθμολόγηση των δημοτικών υπαλλήλων (με 9 και 10) ενός ποσοστού έως 25%, (με 7 και 8) ενός ποσοστού έως 60% και υποχρεωτικά ένα ποσοστό 15% (με 1 έως 6) που θα αποτελούν και τους «υποψηφίους» για απόλυση.
Στην αντίπερα όχθη, η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ελπίδα Παντελάκη εξέφρασε τη μόνη διαφορετική άποψη, επισημαίνοντας πως «για την αξιολόγηση δεν αρκεί να διαφωνούμε ή να
έχουμε επιφυλάξεις. Εδώ υπάρχει ένα διά ταύτα: Υλοποιείς την αξιολόγηση, ναι ή όχι; Δε συμφωνούμε με το να πει η ΚΕΔΕ στον υπουργό "εμείς διαφωνούμε, αν δε μας ξεκαθαρίσετε τα πράγματα, εμείς δεν μπορούμε να προχωρήσουμε". Γιατί η ΚΕΔΕ έδειξε ανοχή και έχει ευθύνη η πλειοψηφία που είχε συμφωνήσει, καθώς πριν τις εκλογές είχε πει "παρατείνετέ το, να πάμε μετά από τις εκλογές το θέμα να το συζητήσουμε". Ερχόμαστε και πάλι είμαστε στα ίδια. Δεν μπορούμε να λέμε ότι το ΔΣ της ΚΕΔΕ θα αποφασίσει ότι είμαστε αντίθετοι, ούτε ότι οι δήμοι έχουν την ευθύνη να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Πρέπει να πάρουμε μια απόφαση που να λέει πως αποφασίσαμε να προτείνουμε εμείς στα δημοτικά συμβούλια σε όλη τη χώρα να προχωρήσουν σε άμεσες συνεδριάσεις, που θα παίρνουν αποφάσεις πως εντέλλονται οι Γενικοί Διευθυντές και προϊστάμενοι των διευθύνσεων να μην υλοποιήσουν τη διαδικασία αξιολόγησης. Και αυτό είναι θέμα συσχετισμών. Αν δεν υλοποιηθεί από την πλειοψηφία των δημοτικών συμβουλίων, πώς θα προχωρήσει η κυβέρνηση; Αυτό βεβαίως αφορά τους εργαζομένους, τα σωματεία τους, δεν είναι υπόθεση μόνο της ΚΕΔΕ. Πρέπει να πρωταγωνιστήσουν οι εργαζόμενοι σε αυτήν την προσπάθεια».