Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΔΗΜΩΝ: Χωρίς πόρους, χωρίς προσωπικό, με νέο χαράτσι ενόψει

Χαράτσι απαιτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβληθεί στους γονείς που θα στείλουν τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, μέσω ΕΣΠΑ, βάζοντας έτσι τέλος στη δωρεάν φιλοξενία που ίσχυε μέχρι και σήμερα και έδινε ανακούφιση σε μια μερίδα λαϊκών οικογενειών. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στο αβέβαιο μέλλον συνολικά των κοινωνικών δομών των δήμων, οι οποίες απειλούνται ελλείψει χρηματοδότησης και προσωπικού με κλείσιμο.
Συγκεκριμένα, η Κομισιόν ζητά οι γονείς να πληρώνουν ένα ποσό, 20 - 40 ευρώ, τροφεία δηλαδή, για λόγους «λειτουργικότητας και ανταποδοτικότητας του συστήματος», όπως ισχυρίζεται. Την κατεύθυνση αυτή φαίνεται ότι εξυπηρετεί και η απόφαση του υπουργείου Εργασίας να αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία τη διαχείριση, την κοστολόγηση και την τεκμηρίωση του μοναδιαίου κόστους της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του ΕΣΠΑ, μέσω της οποίας χρηματοδοτούνται οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί. Η ιδιωτική εταιρεία θα αναλάβει τον επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων επιλογής των ωφελούμενων γυναικών, τις παρεχόμενες υπηρεσίες, το μοναδιαίο κόστος λειτουργίας των δομών και τα κοστολογικά όρια των παροχών θέσεων φροντίδας και φιλοξενίας τέκνων ωφελούμενων μητέρων. Που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση τροφείων αλλά και μείωση των οικογενειών που μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς.

Θυμίζουμε ότι ήδη έχει κοπεί η μεταφορά των παιδιών, ενώ η συμμετοχή σε μια σειρά από δραστηριότητες, όπως θεατρικές ή μουσικές παραστάσεις και εκδηλώσεις, επισκέψεις σε μουσεία και άλλα, επιβαρύνουν τους γονείς.
Στο μεταξύ, κι ενώ οι αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς αναμένεται να είναι σημαντικά αυξημένες, η ΚΕΔΕ διεκδικεί μεν 250 εκατομμύρια ευρώ για τις κοινωνικές δομές των δήμων (παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ - ΜΕΑ), φαίνεται όμως ότι συμβιβάζεται και με τα 180 εκατομμύρια που έλαβε πέρσι, τα οποία δεν καλύπτουν τις ανάγκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο 2013 - 2014, τα χρήματα που δόθηκαν για τις δομές έφτασαν τα 179 εκατομμύρια ευρώ που κάλυψαν 68.178 παιδιά. Οι δε αιτήσεις έφταναν τις 90.000, έμειναν δηλαδή απ' έξω περισσότερα από 21.000 παιδιά.
Στο Βόλο
Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Βόλου ενάντια στις περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους για τις υπηρεσίες, όπως «Βοήθεια στο Σπίτι», παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ με αναπηρίες (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ), Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), πραγματοποίησαν, χτες το μεσημέρι, συνδικαλιστές ταξικών εργατικών σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, εκπρόσωποι Λαϊκών Επιτροπών του Βόλου και συνταξιουχικών σωματείων.
Συναντήθηκαν με τον απερχόμενο δήμαρχο Π. Σκοτινιώτη - ο νεοεκλεγείς Αχ. Μπέος, αν και είχε ενημερωθεί, δεν παραβρέθηκε στη συνάντηση - στον οποίο εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους σ' αυτήν την πολιτική και πρόβαλαν την απαίτησή τους να μην κλείσει καμιά κοινωνική δομή, να χρηματοδοτηθούν, τώρα, από το κράτος και να μην πληρώνουν το κόστος της λειτουργίας τους οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.
Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», Κώστας Στεργίου, τόνισε πως δεν πρέπει να οδηγηθούν στην ανεργία οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σ' αυτές τις δομές, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι χρειάζεται γενικότερη σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης που προχωρά στην ιδιωτικοποίηση, ή, σε κάποιες περιπτώσεις, στην κατάργηση των κοινωνικών δομών, οι οποίες επιβάλλεται να διαφυλαχθούν, λόγω του σημαντικού έργου που προσφέρουν.