Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ: Ο «κουρνιαχτός» με το δημοψήφισμα κρύβει την ουσία

Αφοπλιστική η παραδοχή Σκουρλέτη ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι «πρόταση διεξόδου» από την ένταση των κινητοποιήσεων...

Οσο περνούν οι μέρες, γίνεται ολοένα και πιο καθαρό ότι οι τακτικισμοί του ΣΥΡΙΖΑ με το δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ δεν αποσκοπούσαν παρά στο να διευκολύνουν κόμματα και ανεξάρτητους βουλευτές να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συνεργασία μαζί του, με προοπτική την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κορμό της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές.
«Πρόθυμοι» να βάλουν πλάτες στους σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ, για τους δικούς του λόγους ο καθένας, που πάντως δεν είναι άσχετοι με τη διεκδίκηση ρόλου σε μια επόμενη κυβέρνηση αστικής διαχείρισης, δήλωσαν ήδη οι ΑΝΕΛ, πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές, ενώ τη Δευτέρα η ΔΗΜΑΡ συγκαλεί Εκτελεστική Επιτροπή και Κοινοβουλευτική Ομάδα για να επικυρώσει όπως λέγεται το «ναι» στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Θετικές απαντήσεις αναμένει η Κουμουνδούρου και από τους υπόλοιπους ανεξάρτητους βουλευτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκά οφέλη και από το δικομματικό καυγά που πυροδότησε η πρόταση για δημοψήφισμα, χωρίς αυτός να μπαίνει στην ουσία της απελευθέρωσης, όπου προδίδεται η στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη κατηγόρησε χτες τον Αλ. Τσίπρα ότι «στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να συσπειρώσει και να ελέγξει το κόμμα του, υποδαυλίζει και υποκινεί κινητοποιήσεις που απειλούν να καταστρέψουν την ελληνική οικονομία και τους Ελληνες», ότι «διαλύει τη χώρα» κ.λπ.
Απαντώντας έμμεσα, ο εκπρόσωπος Τύπου Π. Σκουρλέτης ομολόγησε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπεί στο ακριβώς αντίθετο, να εκτονώσει δηλαδή με τη λογική της ανάθεσης τις όποιες αγωνιστικές διαθέσεις. Οπως είπε προχτές, η πρόταση για δημοψήφισμα είναι «πρόταση διεξόδου» από την ένταση των κινητοποιήσεων!
Διαμαρτύρεται για υπονόμευση του ανταγωνισμού!
Αποκαλυπτικό είναι επίσης το χτεσινό non paper του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο προσπαθεί να πείσει ότι η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν προάγει τον ανταγωνισμό! Γράφει μεταξύ άλλων:
«Η διεθνής εμπειρία (δείχνει ότι) δημιουργούνται υπερεθνικά ολιγοπώλια που καταργούν στην πράξη τα όποια υποτιθέμενα οφέλη της ιδιωτικοποίησης και του ανταγωνισμού όσον αφορά τις τιμές. Στον ευρωπαϊκό χώρο, για παράδειγμα, κυριαρχούν πέντε πολυεθνικές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα την ακύρωση του όποιου ανταγωνισμού».
Υποστηρίζει ακόμα ότι «αυξάνεται η ενεργειακή φτώχεια», όταν ούτε καν ο ίδιος δεν τολμά να ισχυριστεί ότι με τη ΔΕΗ στο Δημόσιο θα παρέχει στο λαό φτηνό άφθονο ρεύμα, αλλά αναμασά τα περί Κοινωνικών Τιμολογίων, που χρηματοδοτούνται από το υστέρημα όσων ακόμα μπορούν και πληρώνουν τη ΔΕΗ.
Διαμαρτύρεται επίσης πως τα «ιδιωτικά ολιγοπώλια ηλεκτρικής ενέργειας» εστιάζουν μόνο στην κερδοφορία τους και δεν επενδύουν, με αποτέλεσμα να «απειλείται η ενεργειακή επάρκεια της χώρας και υποβαθμίζεται ο στρατηγικός ρόλος του κλάδου στην ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση». Σαν να μη λειτουργεί η σημερινή ΔΕΗ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με τη λογική του κόστους - κέρδους για τους μετόχους της, ορισμένοι από τους οποίους είναι διεθνείς επενδυτικοί όμιλοι.
«Αυτή η αρνητική διεθνής εμπειρία έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε μια τάση ανάκτησης των ιδιωτικοποιημένων εταιρειών από το δημόσιο, κυρίως από την τοπική αυτοδιοίκηση» γράφει ο ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πως η κρατικοποίηση στον καπιταλισμό είναι η άλλη όψη της ιδιωτικοποίησης.
Τροποποιήσεις χωρίς αντίκρισμα
Στο μεταξύ ο υπουργός ΥΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης κατέθεσε τροπολογίες στο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ, επιχειρώντας να αμβλύνει και να ξεγελάσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων και του λαού. Μεταξύ άλλων, διευκρίνισε ότι το σύνολο των εσόδων από την αποκρατικοποίηση θα πάει στη ΔΕΗ, οι οικονομικές προτάσεις πρέπει να είναι πάνω από τη λογιστική αξία της εταιρείας, οι εργαζόμενοι προστατεύονται από απόλυση για πέντε χρόνια και οι κάτοικοι κοντά στις μονάδες θα έχουν προτεραιότητα σε τυχόν προσλήψεις λόγω εντοπιότητας.
Επίσης, σημείωσε ότι η πελατειακή βάση της νέας εταιρείας, μετά την απόσχιση, θα είναι ανάλογη του προφίλ της πελατειακής βάσης της ΔΕΗ «ιδίως από άποψη οικονομικής συμπεριφοράς και δεδομένων κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ανά κατηγορία πελατών», δηλαδή δεν θα δοθεί στη «μικρή» ΔΕΗ το «φιλέτο» του πελατολογίου της ΔΕΗ, αλλά αναλογικά τόσοι «κακοί» πελάτες, όσοι θα παραμείνουν στη «μεγάλη» ΔΕΗ.