Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

69 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΣΕ ΧΙΡΟΣΙΜΑ - ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ Συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ στην Ακρόπολη - Καταδίκη των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων


Αγωνιστές και αγωνίστριες κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν το απόγευμα στον ιερό βράχο της Ακρόπολης προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του ολοκαυτώματος σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Παράλληλα, απαίτησαν να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα και καταδίκασαν το νέο ολοκαύτωμα του κράτους και του στρατού του Ισραήλ ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης. Την εκδήλωση διοργάνωσε και φέτος η Ελληνική Επιτροπή για την Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), με αφορμή τα 69 χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών στις δύο πόλεις της Ιαπωνίας. Στην εκδήλωση στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ. Παραβρέθηκαν επίσης μέλη της Παλαιστινιακής Κοινότητας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την απαγγελία του ποιήματος «Δελτίο Ταυτότητας» του Παλαιστίνιου ποιητή Μαχμούτ Ταρουίς από την ηθοποιό Κατερίνα Κοτροκόη και το χειροκρότημα ήταν θερμό στα τελευταία λόγια: «Από την πείνα μου φυλάξου και από την οργή μου». (Δείτε εδώ video με το ποίημα)

Ακολούθησε χαιρετισμός από την προέδρο της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας, Ζουχάλ Ουκουγιάν (δείτε εδώ το video) που απέτισε φόρο τιμής στον σ. Μπάμπη Αγγουράκη που έφυγε από κοντά μας ξαφνικά, μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς των συντρόφων και συναγωνιστών της από την Τουρκία και μεταξύ άλλων τόνισε:
«Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις πολλές φορές ευτελίζουν σκόπιμα την έννοια της Ειρήνης για να εξυπηρετήσουν τα δικά του συμφέροντα όπως κάνουν και αυτοί που κυβερνούν τη χώρα μου. Μια ψευδής ειρηνευτική διαδικασία μπορεί να παραπλανήσει τον κόσμο. Ο καπιταλισμός δημιουργεί τη δική του κρίση και δίνει δήθεν λύσεις. Η αλήθεια είναι ότι "το σχέδιο για τη μεγάλη Μέση Ανατολή" αποτελεί το πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδίων για την περιοχή, ενώ η Μέση Ανατολή παραμένει εδώ και δεκαετίες κάντρο συγκρούσεων και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Θα ήθελα επίσης να εκφράσω την αλληλεγγύη της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας προς τον παλαιστινιακό λαό. Οι επιθέσεις των Ισραηλινών και η κατοχή πρέπει να σταματήσουν άμεσα. Ο λαός της Παλαιστίνης πρέπει να εδραιώσει το δικό του ανεξάρτητο κράτος στα σύνορα του 1967. Σήμερα αναχωρούμε με τους συντρόφους από την ΕΕΔΥΕ και το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης για την περιοχή όπου θα συναντήσουμε συναγωνιστές μας από τα κινήματα ειρήνης της Παλαιστίνης και του Ισραήλ».
Ο Πρέσβης της Παλαιστίνης, Μαρουάν Εμίλ Τουμπασί, παίρνοντας το λόγο, (δείτε εδώ το video) επεσήμανε μεταξύ άλλων πως «το Ισραήλ αγωνίζεται όχι για τον εαυτό του αλλά για τη γη που κατέχει. Σκοτώνει ένα παιδί κάθε τρεις μέρες. Η κατοχή είναι τρομοκρατία και γεννά το μίσος και τον ρατσισμό». Τις φράσεις του, διέκοπταν συνθήματα από τους παρευρισκόμενους όπως «Τη σφαγή της Γάζας κάνουνε μαζί, ΗΠΑ Ευρωπαίοι και Ισραηλινοί» και «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα Τάξη των ιμπεριαλιστών».
Στο τέλος της εκδήλωσης και πριν την πορεία προς το Σύνταγμα, οι συγκεντρωμένοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι καθώς και για τους 1.900 νεκρούς της Παλαιστίνης, φωνάζοντας στο τέλος το σύνθημα «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».
Ο Χρήστος Μαργανέλης
Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Χρήστος Μαργανέλης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, ο οποίος είπε ανάμεσα στα άλλα:
«Με τη σημερινή αγωνιστική κινητοποίηση τιμάμε τη μνήμη των 300.000 θυμάτων του πυρηνικού ολοκαυτώματος που προκάλεσαν οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές πριν 69 χρόνια στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.
Αποτίνουμε φόρο τιμής στα εκατομμύρια των νεκρών της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας, εντείνοντας τον αγώνα ενάντια στους άδικους πολέμους και το εκμεταλλευτικό σύστημα που τους γεννά.
Δεν ξεχνάμε ποια ήταν η αιτία του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος : η εδραίωση της κυριαρχίας των μονοπωλίων και η απόπειρα τρομοκράτησης των λαών που βγήκαν ενισχυμένοι από τον αντιφασιστικό αγώνα και χάραξαν μια νέα πορεία χειραφέτησης , χωρίς τα δεσμά της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Και φέτος, από εδώ , από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, το αντιϊμπεριαλιστικό – φιλειρηνικό κίνημα της χώρας μας στέλνει μήνυμα διεθνιστικής αλληλεγγύης στους λαούς που δοκιμάζονται από την καπιταλιστική βαρβαρότητα είτε με πόλεμους, επεμβάσεις, σφαγές και διωγμούς είτε με τη φτώχεια, την πείνα , την ανεργία και την εξαθλίωση.
100 χρόνια μετά την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, 69 χρόνια μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, οι ιμπεριαλιστές, καθώς οξύνονται οι αντιθέσεις τους, συνεχίζουν να δολοφονούν αδιάκοπα τους λαούς: στη Γιουγκοσλαβία , στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη, στην Παλαιστίνη, στην Ουκρανία , στην Αφρική και σε όλο τον κόσμο για να πλουτίζουν τα μονοπώλια και να εδραιώνεται η εξουσία τους .
Φίλοι και συναγωνιστές,
Αυτές τις μέρες , περισσότερο από κάθε άλλη φορά , το μυαλό και η καρδιά μας βρίσκεται στο μαρτυρικό λαό της Παλαιστίνης , στη Λωρίδα της Γάζας. Εκεί που συντελείται μια σύγχρονη γενοκτονία, εκεί που σφάζονται τα παιδιά του παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ με την ανοιχτή στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ και τη συνενοχή όλων όσων σιωπούν , όσων εξισώνουν το θύτη με το θύμα και όσων παζαρεύουν "γεωστρατηγικά οφέλη"΄ με το αίμα των λαών. Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των νεκρών πλησιάζει τους 2.000 , ανάμεσα τους πάνω από 400 παιδιά και 10.000 τραυματίες.
Μπροστά σε αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα, η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί επάξια το δικό της μερίδιο συνενοχής αφού συνεχίζει με κυνική αδιαφορία να υλοποιεί τις στρατιωτικές, πολιτικές και οικονομικές συμφωνίες με το Ισραήλ αναβαθμίζοντας συνεχώς τη σχέση της χώρας με το κράτος – δολοφόνο.
Αυτή η πολιτική των κυβερνήσεων και των κομμάτων της ΕΕ αποδεικνύει για άλλη μια φορά, το βαθιά αντιδραστικό χαρακτήρα της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας που μοναδικό στόχο έχει την κερδοφορία των μονοπωλίων της.
Αυτό είναι το περίφημο "ευρωπαϊκό κεκτημένο" ενός οικοδομήματος που έχει θεμελιωθεί με το αίμα και την καταπίεση των λαών. Έχουν τεράστιες ευθύνες όσες δυνάμεις συσκοτίζουν τον πραγματικό χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλλιεργούν αυταπάτες για το ρόλο της. Όσοι βλέπουν "έλλειμμα εξωτερικής πολιτικής" της ΕΕ στην υποκριτική σιωπή της και στην αισχρή ταύτιση του θύτη με το θύμα. Όσοι ισχυρίζονται ότι αυτός ο "λάκκος των λεόντων" μπορεί να αλλάξει και να "μετασχηματιστεί".
Είναι οι ίδιες δυνάμεις που στήριξαν ενεργά, πριν 15 χρόνια, τη Νατοϊκή επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία και σήμερα επαναλαμβάνουν πιστά την παράδοση των πολιτικών τους προγόνων που πριν 100 χρόνια πρόδωσαν την εργατική τάξη και στείλανε τους λαούς στο σφαγείο του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.
Είναι ξεκάθαρο ποιοι οπλίζουν σήμερα το χέρι της Ισραηλινής κυβέρνησης και επενδύουν στα εγκληματικά της σχέδια.
Είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι, κάθε προέλευσης , που ανταγωνίζονται για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους στην Αν. Μεσόγειο.
Είναι οι αστικές τάξεις όλων των χωρών της περιοχής που διεκδικούν λυσσαλέα νέες πηγές κερδοφορίας και εφαρμόζουν συντεταγμένα τις αντεργατικές πολιτικές απέναντι στους λαούς ώστε να βγουν ωφελημένες από τη βαθιά καπιταλιστική κρίση και να αναρριχηθούν όσο ψηλότερα γίνεται στο ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα.
Μόνη ελπίδα σήμερα για τους Παλαιστίνιους και για τη δικαίωση του αγώνα για ανεξάρτητο κράτος παραμένει o δικός τους ανυποχώρητος αγώνας και η αλληλεγγύη των λαών.
Δικό μας χρέος είναι να βρισκόμαστε καθημερινά σε κάθε κινητοποίηση, σε κάθε εκδήλωση αλληλεγγύης, μέχρι να σταματήσει η δολοφονική επιδρομή ενάντια στους άμαχους, ενάντια σε ένα λαό που παλεύει για την πατρίδα και το δίκιο του.
Κανένα άλλοθι στους φονιάδες των λαών - Παλαϊκή καταδίκη για το νέο έγκλημα του ιμπεριαλισμού. Να γίνει υπόθεση όλου του λαού ο τερματισμός της αιματοχυσίας στην Παλαιστίνη και να δυναμώσει η απαίτηση :
Να σταματήσουν τώρα οι συνεχιζόμενες αεροπορικές και χερσαίες επιδρομές ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης. Να αποχωρίσει τώρα ο ισραηλινός στρατός και οι έποικοι από τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη. Να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές και να επιστρέψουν όλοι οι Παλαιστίνιοι στις εστίες τους. Να γκρεμιστεί το τείχος του διαχωρισμού. Να ακυρωθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια και όλες οι συμφωνίες οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ. Έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία ανεξάρτητου , βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ.
Φίλοι και φίλες, συναγωνιστές και συναγωνίστριες
Οι γεωστρατηγικές επιδιώξεις οδηγούν σήμερα , παλιούς και νέους ιμπεριαλιστές , σε οξύτερες και βιαιότερες αντιπαραθέσεις και σε συνεχείς αναδιατάξεις των συμμαχιών. Η ανθρωπότητα απειλείται με περισσότερα και μεγαλύτερα πολεμικά μέτωπα. Αυξάνονται οι λεγόμενες "ειρηνευτικές διασκέψεις"΄ καθώς και οι πολεμικές πιστώσεις. Αναζωπυρώνονται φυλετικές, μειονοτικές και θρησκευτικές διαφορές ενώ  "ανθρωπιστικές αποστολές" σπεύδουν όπου γης, για να εμπεδώσουν την καπιταλιστική "ειρήνη", με το πιστόλι στον κρόταφο.
Όπως έγραφε o Μπρέχτ : "Όταν αυτοί που είναι ψηλά καταριούνται τον πόλεμο, οι διαταγές επιστράτευσης έχουν ήδη υπογραφεί…"
Οι καπιταλιστές προκειμένου να διατηρήσουν στη ζωή την υπέργηρη και ιστορικά ξεπερασμένη τάξη τους απειλούν να αποστραγγίξουν, με κάθε τρόπο, και την τελευταία ρανίδα αίματος της εργατικής τάξης και να πνίξουν στη δυστυχία του λαούς. Η στρατηγική της ΕΕ προωθείται με βάση την ανάγκη της να διατηρηθεί στις υψηλές θέσεις της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας. Με την Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας επιδιώκει να είναι αποτελεσματικό συμπλήρωμα του ΝΑΤΟ, να έχει διακριτό ρόλο και δυνατότητα άμεσης αντίδρασης εντός και εκτός της ΕΕ. Να μπορεί να επεμβαίνει με χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά με δικά της μέσα.
Η κατάσταση στην Ουκρανία αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αυτής της πραγματικότητας. Η ΕΈ, οι ΗΠΑ και η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου έχουν εξαπολύσει τη μαύρη εφεδρεία του συστήματος, τους φασίστες – πολιτικούς απόγονους των ναζί- που καίνε κυριολεκτικά το λαό για να πλουτίσουν οι ξένοι και ντόπιοι καπιταλιστές. Η ναζιστική κυβέρνηση της Ουκρανίας, που βρέθηκε πραξικοπηματικά στην εξουσία με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, περιόρισε τα πολιτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων ενώ απαγόρευσε το Κομμουνιστικό Κόμμα θέτοντας τα μέλη του σε διωγμό.
Απέναντί τους, στην ίδια σκακιέρα, οι Ρώσοι πλουτοκράτες προωθούν τις δικές τους θέσεις και παζαρεύουν για τα δικά τους συμφέροντα, αξιοποιώντας το φόβο και την απόγνωση των λαών της περιοχής.
Όμως, και στη γειτονιά μας δρουν ισχυρές περιφερειακές δυνάμεις, όπως η Τουρκία που προβάλλει επιθετικά τις διεκδικήσεις των μονοπωλιακών της συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή και αμφισβητεί ανοιχτά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο Αιγαίο. "Γκριζάρει" περιοχές του χάρτη, παραβιάζει συχνά τα σύνορα από αέρα και θάλασσα, ανακινεί "μειονοτικά" ζητήματα στη Θράκη .
Η ελληνική αστική τάξη, με την ενεργή της συμμετοχή στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, διαπραγματεύεται με βάση τα δικά της συμφέροντα, προσδοκά κέρδη από την συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Αιγαίου και από τη δημιουργία κόμβων μεταφοράς ενεργείας και εμπορευμάτων. Το ελληνικό κεφάλαιο, για να προωθήσει τις επιδιώξεις του, φορά με ευκολία τη μάσκα του Ιανού, όπου στη μια όψη έχει τον εθνικισμό και την πατριδοκαπηλία και από την άλλη τον κοσμοπολιτισμό. Βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και σχεδιασμούς, πυκνώνει τις στρατιωτικές συνεκπαιδεύσεις με τις επεμβατικές δυνάμεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ , ΕΕ και Ισραήλ αναβαθμίζει τις βάσεις και τις υποδομές για την εξυπηρέτηση των δολοφονικών τους εξορμήσεων. Και η χώρα μας, επίσης, συμμετέχει ενεργά στην ιμπεριαλιστική επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία , με επιτελικό ρόλο , αφού το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων στη Λάρισα έχει τον έλεγχο και τη διοίκηση των επιχειρήσεων .
Συναγωνιστές και συναγωνίστριες
Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το πραξικόπημα και την εισβολή στην Κύπρο διαψεύδονται όλοι εκείνοι που ισχυρίζονταν ότι θα υπάρξει δίκαιη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών οργανισμών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αντίθετα οι ίδιες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εδώ και χρόνια ενθαρρύνουν την τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της Κύπρου ενώ σήμερα προωθούν ένα νέο "σχέδιο Ανάν", διαμορφωμένο στη βάση της συνομοσπονδιακής, διχοτομικής λύσης, που νομιμοποιεί την εισβολή της Τουρκίας το 1974 και την κατοχή  στο βόρειο τμήμα του νησιού .
Το αντιϊμπεριαλιστικό – φιλειρηνικό κίνημα της χώρας μας εκφράζει την αλληλεγγύη του στο κυπριακό λαό και δηλώνει την αντίθεση του στην επιβολή λύσεων που ήδη έχει απορρίψει ο ίδιος ο κυπριακός λαός. Στηρίζουμε τον αγώνα για δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος, προς όφελος όλων των εργαζομένων ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, για Κύπρο ανεξάρτητη, χωρίς ξένα στρατεύματα, βάσεις και εγγυήτριες δυνάμεις, Κύπρο κυρίαρχη με ενιαία διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια.
Γι αυτό το σκοπό η ΕΕΔΥΕ με τη δράση της και στα πλαίσια του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, που φέτος γιορτάζει τα 65 χρόνια από την ίδρυση του , καταβάλει σταθερά προσπάθειες για το συντονισμό της αντϊμπεριαλιστικής πάλης σε διεθνές επίπεδο. Στην ενίσχυση αυτής της προοπτικής εντάσσεται και η τέταρτη Τριμερής συνάντηση των κινημάτων Ειρήνης από την Τουρκία , την Κύπρο και την Ελλάδα , που φέτος τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί στη Σμύρνη .
Μπροστά σε αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις είναι φανερό ότι επιβάλλεται λαϊκή επαγρύπνηση. Στην πολεμική καταιγίδα που ξεσπά όλο και πιο δυνατά, οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα , δεν έχουν κανένα συμφέρον να βρίσκονται κάτω από την ίδια σημαία με τους δυνάστες τους. Η πάλη για κάθε εργατικό – λαϊκό δικαίωμα, για τη φιλία και τη συνεργασία των λαών καθώς και για την πραγματική ειρήνη συνδέεται άρρηκτα με την πάλη για την κατάργηση των μονοπωλίων την και την εξάλειψη της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Οι φίλοι της Ειρήνης που αντιπαλεύουν την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα έχουν χρέος να ενισχύσουν την αντιμονοπωλιακή – αντικαπιταλιστική πάλη και να στηρίξουν τη λαϊκή συμμαχία που δίνει προοπτική για φιλολαϊκή διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση.
Η ελπίδα και στη χώρα μας βρίσκεται στο χειραφετημένο λαό που με τον κόσμο της δουλειάς στο τιμόνι της εξουσίας μπορεί να σπάσει τα δεσμά της Ευρωνατοϊκής λυκοσυμμαχίας, να διαγράψει μονομερώς το χρέος και να γίνει ιδιοκτήτης του πλούτο που παράγει.
Για μια ακόμη φορά από το χώρο της Ακρόπολης , διατρανώνουμε την πεποίθηση μας ότι ο κόσμος της εργασίας, που δημιούργησε τον πλούτο των αγαθών, τα επιτεύγματα της επιστήμης και τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, θα μπορέσει , στην εποχή μας , να ανατρέψει το τελευταίο εκμεταλλευτικό σύστημα της ιστορίας και έτσι να κατακτήσουν οι λαοί την ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία.
Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, βαδίζοντας προς το 17ο Συνέδριό της , καλεί τον εργαζόμενο λαό, τους άνεργους, τους νέους, τις νέες, τα στρατευμένα παιδιά του λαού, τους προοδευτικούς ανθρώπους και τους φίλους της Ειρήνης, να πυκνώσουν τις γραμμές του αντιϊμπεριαλιστικού – φιλειρηνικού κινήματος και συντονισμένα με το υπόλοιπο λαϊκό κίνημα :
Να αγωνιστούμε τώρα:
Να μην μετατραπεί η Ελλάδα , αυτή τη φορά , σε ορμητήριο εναντίον των γειτονικών λαών. Να μη χρησιμοποιηθεί η βάση της Σούδας , να κλείσει τώρα , όπως και όλες οι Βάσεις. Να επιστρέψουν τώρα τα ελληνικά στρατεύματα που βρίσκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων. Να ακυρωθούν οι στρατιωτικές συμφωνίες της χώρας με το Ισραήλ. Αποδέσμευση από όλες τις λυκοσυμμαχίες και έξοδο από ΝΑΤΟ και ΕΕ. Να μην παραχωρηθεί ούτε αέρας , ούτε γη , ούτε νερό , στους φονιάδες των λαών. Καμιά εμπλοκή, καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους».