Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Νέα Σμύρνη: Τελευταίο αντίο στην κομμουνίστρια Λέλα Τουρναβίτου




Με τις σημαίες του ΚΚΕ και της Αντίστασης να σκεπάζουν το φέρετρό της, «πορεύτηκε», το μεσημέρι της Πέμπτης 31 Ιούλη, στο τελευταίο της ταξίδι, από το νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης, η κομμουνίστρια νεοσμυρνιώτισσα, Λέλα Τουρναβίτου.
Στην πολιτική κηδεία της, παραβρέθηκε η Αιμιλία Αγκαβανάκη, στέλεχος του ΚΚΕ και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης Άγγελος Βρεττός. Επίσης, συμμετείχαν δεκάδες σύντροφοι και συναγωνιστές της στη ΔΕΗ, στους συνταξιουχους και βεβαίως της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
Τη σ. Λέλα Τουρναβίτου, αποχαιρέτισαν επίσης, εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ η Φρανς Σταματάτου, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ ο γενικός γραμματέας Παναγιώτης Πάλμος, ενώ η Μαριαλένα Αγγελίδου Φαρίδη διάβασε το αποχαιρετιστήριο μήνυμά της στη στενή της φίλη.
Αποχαιρετώντας, εκ μέρους των ΚΟ Νέας Σμύρνης του ΚΚΕ τη σ. Λέλα Τουρναβίτου, η Κατερίνα Φερεκίδου αναφέρθηκε στη μακριά πορεία και δράση της κομμουνίστριας αγωνίστριας, σημειώνοντας, ανάμεσα στα άλλα:

«Αποχαιρετάμε σήμερα, σύντροφοι, οικογένεια, συγγενείς και φίλοι τη συντρόφισσα Λέλα, που αν και γνωρίζαμε τη δύσκολη κατάσταση της υγείας της είναι δύσκολο να το πιστέψουμε. Πριν λίγο καιρό έδινε τη μάχη των εκλογών με τον καλύτερο τρόπο που μπορούσε -ήταν υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος. Μαζί με τους άλλους συντρόφους του παραρτήματος Νέας Σμύρνης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, του οποίου από το 2009 ήταν πρόεδρος, έδωσε τα πάντα για να ενισχυθούν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ.
Γεννήθηκε στη Λάρισα στις 21/3/1933. Πολύ μικρή έχασε τον πατέρα της, έδωσε σκληρό αγώνα μαζί με τη μητέρα της και τις αδελφές της για να τα καταφέρουν.
Καθοριστική σημασία στη ζωή της έπαιξε η γνωριμία της με τον σύντροφό της στη ζωή και τον αγώνα, Πέλλο Τουρναβίτη, και την αδελφή του Μίνα Γιάννου. Μέσω αυτών ήρθε σε επαφή με το Μαρξισμό - Λενινισμό, οργανώθηκε στο ΚΚΕ.
Παρότι έχασε πολύ νωρίς το σύντροφό της, πάλεψε πολύ για να μεγαλώσει τους δύο γιού τους, τους οποίους λάτρευε και ήταν πολύ περήφανη.
Η συντρόφισσα Λέλα, ήταν αγωνίστρια στη ζωή, μαχήτρια του Κόμματος και προσέφερε πολλά σε όλους τους τομείς του κινήματος. Όντας εργαζόμενη στη ΔΕΗ, υπήρξε συνδικαλίστρια στο χώρο της ενέργειας. Έδωσε σκληρές μάχες ενάντια στον εργοδοτικό συνδικαλισμό και την εργατική αριστοκρατία, ενάντια στον οπορτουνισμό που ήθελε να αλώσει το χώρο.