Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Χιλιάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, κι ας θριαμβολογούν κυβέρνηση - ΚΕΔΕ

Την επιπλέον χρηματοδότηση για την κάλυψη μεγαλύτερου αριθμού παιδιών, των οποίων οι γονείς έκαναν αίτηση για μια θέση στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για δωρεάν φιλοξενία σε παιδικούς σταθμούς, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση διά του υφυπουργού Ανάπτυξης, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.
Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε χτες το πρωί, εξασφαλίστηκε η χρηματοδοτική κάλυψη «για το σύνολο των διαθέσιμων θέσεων για παιδιά σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης».
Το ποσό της επιπλέον χρηματοδότησης φτάνει τα 40 εκατομμύρια ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 200 εκατομμύρια ευρώ. Σε αριθμούς, αυτό σημαίνει πως καλύπτονται οι 89.000 θέσεις παιδιών σε αυτούς τους σταθμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το υπουργείο Εσωτερικών, που επισημαίνει πως «η καλή συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας αλλά και με τα συναρμόδια υπουργεία έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αφού τελικώς θα καλυφθούν όλες οι προσφερόμενες θέσεις από τους δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς».
Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης έρχονται να προστεθούν σε αυτές της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), που με ανακοίνωσή της τονίζει πως οι παρεμβάσεις της ήταν αυτές που συνέβαλαν ώστε να εξασφαλιστούν ακόμα 40 εκατ. ευρώ.
Πίσω όμως απ' όλα αυτά κρύβονται δεκάδες χιλιάδες εργατικές λαϊκές οικογένειες που εξακολουθούν να βιώνουν ένα τεράστιο αδιέξοδο. Υπάρχουν παιδιά που θα μείνουν εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών καθώς από τη μία τα απαράδεκτα κριτήρια που είχαν τεθεί για να γίνει ένα παιδί δεκτό στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και από την άλλη οι ελάχιστες θέσεις θέτουν μεγάλο αριθμό εκτός των δομών προσχολικής αγωγής.
Μόλις προχτές ο πρόεδρος της Ένωσης, Κώστας Ασκούνης, σε επιστολή του προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας, καθώς και τους υφυπουργούς Εσωτερικών και Ανάπτυξης, τόνιζε πως «με βάση τα ως τώρα στοιχεία και μετά την καταχώρηση του 75% των αιτήσεων, ο αριθμός τους ανέρχεται σε 91.900 αιτήσεις. Οι ανωτέρω αιτήσεις αντιστοιχούν σε 111.800 περίπου παιδιά των δυνητικά ωφελουμένων γονέων που υπέβαλαν τις ανωτέρω αιτήσεις».
Άρα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Κ. Ασκούνης, έτσι κι αλλιώς δεν καλύπτονται όλα τα παιδιά των δυνητικά ωφελουμένων γονέων. Αντίθετα, μένουν εκτός προγράμματος σχεδόν 22.000 παιδιά και βρέφη, καθώς ούτε οι δομές αρκούν. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και η κυβέρνηση, που χτες πανηγύριζε και έλεγε σε όλους τους τόνους για την κοινωνική της πολιτική. «Οι προσφερόμενες θέσεις των παιδικών σταθμών (δήμων και ιδιωτών) ανέρχονται σε 89.900 μετά το οριζόντιο κούρεμα κατά 30% στις πιστοποιημένες θέσεις, το οποίο για πρώτη φορά επιβλήθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης», σημειώνει στην επιστολή του ο Κ. Ασκούνης. Όμως, ο ίδιος και η συντριπτική πλειοψηφία του ΔΣ της ΚΕΔΕ δεν διεκδίκησαν, δεν αγωνίστηκαν, δεν πάλεψαν για να καλυφθούν όλες οι θέσεις. Αντίθετα, «παζάρεψαν» χρήματα από την κυβέρνηση, προτείνοντας ποσά μικρότερα από τα περσινά, που οι ίδιοι ομολογούσαν πως δεν έφταναν για όλες τις αιτήσεις και για όλα τα βρέφη. Παράλληλα, χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα την έλλειψη χρημάτων για να αυξήσουν ή να επιβάλουν τροφεία στους γονείς, να κόψουν παροχές στα παιδιά, ακόμα κι από το φαΐ, ώστε να ενταχθούν περισσότερα στο πρόγραμμα.