Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ & ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ


          Η προστασία της υγείας του λαού προϋποθέτει σύγχρονο και αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα υγείας που θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες υγείας προς όλους. Η πανδημία του κορονοϊού έφερε στο προσκήνιο τις τραγικές ελλείψεις που προϋπήρχαν. Αυτές οι ελλείψεις δεν προέκυψαν τυχαία, δεν είναι αντικειμενικές. Είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής, που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις με βάση και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. , με σκοπό την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, τη στήριξη της κερδοφορίας των ομίλων, τη διασφάλιση των ματωμένων πλεονασμάτων. Αυτή η πολιτική ακυρώνει στην πράξη τις μεγάλες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για την κάλυψη όλων των αναγκών πρόληψης και περίθαλψης του λαού. Έτσι, για παράδειγμα, φτάσαμε να λειτουργούν σήμερα μόνο 550 κλίνες Μ.Ε.Θ., ενώ χρειάζονταν 3.500 πριν από την εμφάνιση της επιδημίας του κορονοϊού. Ας μην επιτρέψουμε άλλο η υγεία μας να μπαίνει στο ζύγι της λογικής κόστους/οφέλους που επιτάσσει η καπιταλιστική ανταγωνιστικότητα & κερδοφορία. Οι υποδείξεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας πρέπει να συνδυαστούν με όλα τα απαραίτητα μέτρα από την κυβέρνηση σε ΟΛΕΣ τις βαθμίδες του συστήματος υγείας, χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς εκπτώσεις.
            Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι το πρώτο και ιδιαίτερα σημαντικό επίπεδο, το οποίο μπορεί να παίξει ρόλο στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, να αντιμετωπίσει ήπια περιστατικά, και να έχει ταυτόχρονα ουσιαστικό ρόλο στην πρόληψη του πληθυσμού. Στο δήμο της Νέας Σμύρνης λειτουργούν το Ι.Κ.Α. Νέας Σμύρνης (παράρτημα του Ι.Κ.Α. Καλλιθέας) και το δημοτικό ιατρείο της Αγχιάλου κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού. Πρόκειται για υποστελεχωμένες δομές που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του λαού της περιοχής, με πολλούς από τους γιατρούς να προσπαθούν να εξυπηρετήσουν και άλλους δήμους εκτός από τη Νέα Σμύρνη. Επίσης πολλές λαϊκές οικογένειες της περιοχής μας εξυπηρετούνταν μέχρι πρόσφατα και από το παράρτημα του νοσοκομείου παίδων «Π. & Α. Κυριακού» που βρίσκεται στην Καλλιθέα. Πρόκειται για μία δομή με λιγοστό προσωπικό και ελλείψεις σε παιδιάτρους, με το μικροβιολογικό και το ακτινολογικό τμήμα του να κρατούνται σε αχρηστία αφού δεν υπάρχει προσωπικό να τα λειτουργήσει. Όπως αναδείχτηκε και από τις κινητοποιήσεις φορέων και συνδικάτων της περιοχής το προηγούμενο διάστημα ενάντια στο κλείσιμο του συγκεκριμένου παραρτήματος του Παίδων στην Καλλιθέα είναι επιτακτική ανάγκη η στελέχωση του με το απαραίτητο προσωπικό για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες χιλιάδων παιδιών λαϊκών οικογενειών στις περιοχές μας, κάτι που γίνεται επιτακτικότερο μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις.
            Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, το γεγονός ότι σήμερα πολύς κόσμος δεν ξέρει πού να απευθυνθεί, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πάει σε ιδιώτη γιατρό κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη με κρατική ευθύνη να στελεχωθούν επαρκώς και να αναβαθμιστούν αυτές οι δομές, ώστε το κοινό να έχει πρόσβαση σε 24ωρη βάση. Βασική προϋπόθεση είναι οι μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, η μονιμοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού, καθώς και εξασφάλιση του απαραίτητου εξοπλισμού στις δομές αυτές. Αντίστοιχα να ενισχυθεί η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι» με προσωπικό και μέσα για να συνδράμουν τους ηλικιωμένους που διαβιούν μόνοι για υποστηρικτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες Υγείας.
            Αυτήν τη στιγμή απαιτούνται πρωτοβουλίες και από το Δήμο στην κατεύθυνση της πλήρους στελέχωσης και αναβάθμισης των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη Νέα Σμύρνη για την αποτελεσματική κάλυψη του πληθυσμού.