Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Ν.ΣΜΥΡΝΗΣ ΣΕ ΡΟΛΟ ΠΛΑΣΙΕ ΤΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

 

Η κυβέρνηση, ακόμα και σήμερα, σε συνθήκες αύξησης των κρουσμάτων καθημερινά και επιδείνωσης της κατάστασης στις κλινικές ΜΕΘ, συνεχίζει να αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος  υγείας. Κινούμενη στο δρόμο που άνοιξαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αυτόν της εμπορευματοποίησης της υγείας και της ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων που  δραστηριοποιούνται σε αυτήν,  τζογάρουν την υγεία του λαού. 

Σε αυτή της τη  κατεύθυνση βρίσκει πρόθυμους υποστηριχτές μια σειρά δημοτικών αρχών όπως και αυτή της Νέας Σμύρνης. Αυτό απέδειξε περίτρανα για άλλη μια φορά η τελευταία ανακοίνωση της, στην οποία αναγγέλλει προνομιακές τιμές για την διεξαγωγή τεστ για τον covid 19 για τους κατοίκους της Νέας Σμύρνης σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο. 

Ίσως σε κάποιους ακουστεί προφανώς θετική μια τέτοια πρωτοβουλία. Όμως προφανές γίνεται,  εάν αποφασίσουμε να δεχτούμε όλοι ότι:

1.   Το δικαίωμα στην υγεία δεν μας αφορά όλους.

2.   Ότι το τεστ θα μπορεί να κάνει όποιος έχει χρήματα, χωρίς καμία κρατική ευθύνη για τους υπόλοιπους.

3.   Ότι ενώ θα έπρεπε το κράτος να δίνει λεφτά για να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας το σωστό είναι να επιλέγει να χρηματοδοτεί τους κλινικάρχες.

4.   Ότι τα σχολεία μπορούν να μείνουν αθωράκιστα χωρίς δασκάλους και προσωπικό καθαριότητας γιατί το αντίθετο συνιστά δημοσιονομικό κόστος.

Επειδή λοιπόν προφανώς δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τα παραπάνω, δεν είναι για εμάς ούτε προφανής ούτε θετική η κίνηση της δημοτικής αρχής, η οποία αντί να σπρώχνει πελατεία σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα (σημείωση: μας είναι αδιάφορο ποιο επιλέγει) θα έπρεπε:

·       να διεκδικούσε την ενίσχυση των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο δήμο μας που σήμερα είναι υποστελεχωμένες, αποσυμφορώντας και τα νοσοκομεία σε περίοδο πανδημίας. 

·       να διεκδικούσε και να ενίσχυε την καθαριότητα στα σχολεία και όχι να αρνείται γιατί τα σχολεία δεν είναι ανταποδοτικά 

·       να απαιτούσε να γινόντουσαν με ευθύνη του κράτους τεστ σε όλους τους εργαζόμενους του δήμου.

Καμία «προνομιακή τιμή» για τεστ δεν είναι λύση απέναντι στην αύξηση των κρουσμάτων και στην ανάγκη για μαζικά τεστ που θα απαιτηθούν να γίνουν το επόμενο διάστημα. 

Τέτοιες κινήσεις όσο ''προνομιακές'' και να παρουσιάζονται δεν μπορούν να κρύψουν ότι το δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει αθωράκιστο και τον τελικό λογαριασμό παρά τις πρόσκαιρες εκπτώσεις θα τον πληρώσει και πάλι ο λαός. Προφανώς λοιπόν κύριοι της δημοτικής αρχής σε αυτές τις συνθήκες επιλέξατε το ρόλο του πλασιέ της υγείας ως συνεπής στυλοβάτης της κυβερνητικής πολιτικής.

Για εμάς από την άλλη είναι πιο προφανές ότι παρά τα εμπόδια που βάζετε:

·       Θα συνεχίζουμε να παλεύουμε ώστε η υγεία να είναι δικαίωμα όλων.

·       Θα παλεύουμε μαζί με τους υγειονομικούς για ενίσχυση του Δημόσιου  συστήματος υγείας με επίταξη τώρα των ιδιωτικών δομών.

·       Θα παλεύουμε για δωρεάν τεστ για όλο τον πληθυσμό.

·       Θα παλεύουμε για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία. 

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στον μεγαλύτερο ιό τον καπιταλισμό για μια κοινωνία όπου ο λαός θα μπορεί να ανασαίνει ελεύθερα.